2023. november 2., csütörtök 15:00

Többszólamú tárlatvezetés a romani nyelv világnapján a Néprajzi Múzeumban
    Budapest, 2023. november 2., csütörtök (OTS) - 2023. november 5-én, a romani nyelv világnapján a Néprajzi Múzeum az Istennel talállak testvérem. Cigány történetek című időszaki kiállításban rendhagyó tárlatvezetést hirdet. Erdős Kamill romológus (1924-1962) történeteit a magyar mellett a romani nyelv különböző dialektusaiban szólaltatják meg a meghívott vendégek: Nagy Gusztáv (költő, műfordító, tanár) Rostás Csaba (szociálpedagógus, nyelvtanár) és Erős Gusztáv (antropológus, nyelvtanár). A tárlatvezetést követően a romani nyelv egységesülésének problémáját kerekasztal-beszélgetés keretében dolgozzák fel a résztvevők. A tárlatvezetésre és a beszélgetésre 11.00 és 13.00 óra között kerül sor.

    Az UNESCO 2015-ben  jelölte meg november 5-ét a romani nyelv világnapjaként, azzal a céllal, hogy az európai cigány közösségek egyik legfontosabb identitásképző elemét minél szélesebb körben megismerjék, és ráirányítsák a figyelmet a roma kultúra megőrzésének fontosságára.

A Néprajzi Múzeum tárlatában több szempontból is fontos a program megvalósítása. Egyrészt az időszaki kiálltás fókuszában álló Erdős Kamill eredményes kutatómódszeréhez hozzájárult, hogy a cigány/romani nyelv több változatát is tökéletesen beszélte, jól ismerte ennek a kultúrának a belső törvényszerűségeit. Másrészt a Néprajzi Múzeum elkötelezett az ICOM új múzeumdefiníciója által is hangsúlyozott sokszínűség mellett, amelyet küldetési nyilatkozatában is hangsúlyoz: "Gyűjteményének és tudáskészletének köszönhetően a Múzeum más tudományok és a művészet számára is kiindulópontot jelent a kulturális emlékezet, a kulturális sokszínűség és a változó identitások megértéséhez, elfogadásához és tiszteletéhez." Az intézmény a többszólamú múzeum fogalmának külön kötetet szentelt, valamint a Nyitott múzeum kötetben kutatói kidolgozták a többszólamúság definícióját. A november 5-re tervezett program így nemcsak a romani nyelv világnapját ünnepli, hanem egy muzeológiai elképzelés gyakorlati megvalósítását is jelenti.

A kiállításról részletesen itt: https://neprajz.hu/kiallitasok/idoszaki/2023/istennel-talallak-testverem-%E2%80%93-cigany-tortenetek.html
A többszólamúságról: https://nyitottmuzeum.neprajz.hu/szocikkek/tobbszolamusag
Többszólamú múzeum - Néprajzi múzeumi dilemmák a 21. század elején https://neprajz.hu/binaries/content/assets/kiadvanyok/tobbszolamu_tabula_15.pdf
A múzeum küldetési nyilatkozata: https://neprajz.hu/kulturstrategia/a-neprajzi-muzeum-kuldetesnyilatkozata.html
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.