2023. október 27., péntek 11:55

A műszaki szakterületi rangsorokban élen az Óbudai Egyetem
    Budapest, 2023. október 27., péntek (OTS) - A világ nyolcszáz legjobbja közé sorolták az Óbudai Egyetem informatikai, valamint műszaki és mérnökképzéseit a Times Higher Education (THE) rangsor készítői. Az ÓE-t az 601-800. helyre sorolták mindkét kategóriában. A fizika és természettudományok (Physical Sciences) területen a 801-1000. közötti helyen áll az intézményt.

    Az Óbudai Egyetem évről évre bizonyítja, hogy a legmagasabb szintű műszaki felsőoktatási intézmény - fogalmazott Prof. Dr. Kovács Levente rektor az Times Higher Education (THE) World University Rankings friss nemzetközi szakterületi rangsorait kommentálva.

A műszaki és mérnökképzések rangsorában az Óbudai Egyetem a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) együtt a legjobb hazai felsőoktatási intézmény a 601-800. helyezéssel. Informatikai területen pedig szintén a BME-vel és a Debreceni Egyetemmel került az élre a 601-800. tartományban. A fizika és természettudományok (Physical Sciences) szélesebb területet érintő rangsorában a 801-1000-es intervallumba sorolták az Óbudai Egyetemet. Az egyetem rektora elmondta, hogy a THE nemzetközi rangsorába két éve került be először az Óbudai Egyetem, és az akkor megszerzett pozícióját az egyre erősebb versenyben is őrzi. Az Óbudai Egyetem az elmúlt években számos területen hajtott végre változtatásokat, és mostani helyezésekben fontos szerepe volt a sikeresen és átgondoltan végrehajtott modellváltásnak.

A szakterületi rangsor készítői a listák összeállításában hasonló módszereket alkalmaznak, mint az egyetemi világranglistánál: 16 szempont alapján értékelték az egyetemeket. Számít többek között az oktatók és a hallgatók aránya, a külföldi hallgatók száma, a kutatási környezet, a kutatások minősége, valamint azok idézettsége és az úgynevezett tudástranszfer-indikátorok, vagyis az ipari bevételek és a szabadalmak száma.

Budapest, 2023. október 27.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.