2023. szeptember 27., szerda 17:00

Elindulhat az Okosipari Tudományos és Innovációs Park építésének előkészítése Kaposváron
    Kaposvár, 2023. szeptember 27., szerda (OTS) - Az Óbudai Egyetem és Kaposvár önkormányzatának közös projektjeként épül meg a Somogy megyei településen az ország első Okosipari Tudományos és Innovációs Parkja, amely segíti a helyi kutatás-fejlesztési és az innovációs tevékenység erősödését, valamint támogatja a hazai gazdaság növekedési potenciálját - hangzott el a Kaposváron tartott sajtótájékoztatón, ahol Prof. Dr. Kovács Levente, az egyetem rektora és Szita Károly, a város polgármestere kézjegyükkel ellátták a beruházás elindulásához szükséges szerződéseket szeptember 27-én.

    Az országot behálózó Science Park Program keretében az Óbudai Egyetem három olyan fejlesztést valósít meg, amelyek Kaposvárt, Székesfehérvárt és Zsámbékot az ország innovációs fejlesztéseinek központjává teszik. A hazai innovációs ökoszisztémában egyedülálló fejlesztések a tudásalapú gazdaság előmozdításában, valamint a térségfejlesztésben meghatározó szerepet töltenek be.

Kaposvár újraiparosítási programjában kiemelten fontos szerepe lesz az új tudományos és innovációs parknak - hangsúlyozta Szita Károly a szerződés aláíráskor. Hozzátette: - egy város csak akkor lehet sikeres, ha erős gazdaság, erős ipar van mögötte. Nagyon közel vagyunk a teljes foglalkoztatottság eléréséhez, elindultak Kaposváron azok a mérnökképzések, amelyeknek köszönhetően megfelelő szakember utánpótlásunk lesz. Több nagy gyár építése is kezdetét vette, a cégek jelentős fejlesztésekbe kezdtek, vagyis megindult egy folyamat, amelynek szerves része lesz a tudományos és innovációs park. A beruházástól azt várjuk a környék versenyképességének fejlődésén túl, hogy magasabb hozzáadott értéket képviselő termékekkel adjanak újabb lendületet Kaposvárnak.

- A szerződések aláírása fontos mérföldkövét jelentik a Kaposvári Okosipari Tudományos és Innovációs Park beruházásnak és lehetővé teszi az infrastrukturális beruházás megindításának előkészítését a már megkezdett innovációs tevékenységek mellett. Az Óbudai Egyetem, és a kaposvári önkormányzat véglegesítette az ingatlanfejlesztés elindításához szükséges feltételeket - húzta alá Prof. Dr. Kovács Levente. A kormány támogatásával, számos vállalat szoros szakmai együttműködésével felépülő Tudományos és Innovációs Park hosszú távon pozitív hatást gyakorol a térség és az ország gazdasági dinamikájára, elősegíti az egyetemi technológiatranszfer tevékenységet hazánkban és külföldön. A projekt, mint a Neumann Program egyik fajsúlyos eleme hozzájárul, hogy hazánk 2030-ra Európa tudásalapú társadalmában kulcsfontosságú szereplővé, a technológiai fejlődés és az innováció motorja legyen. A Tudományos Parkban olyan kutató-fejlesztő tevékenység zajlik majd, ahol közel nulla energiaigényű, magas szintű információs és kommunikációs technológiai, valamint intelligens vezérléstechnikai eszközökkel felszerelt okosépületben speciális festékanyagokkal, szóró-eljárásokkal, fémmegmunkálással, kötéstechnológiával és környezetszennyező anyagok újrahasznosításával kapcsolatos kutatásokat és fejlesztéseket is végeznek majd.

A rektor hozzátette: az új központban védelmi kutatás-fejlesztési tevékenységeket is folytatnak majd. További cél a fiatalok pályára irányítási lehetőségeinek szélesítése, műszaki-természettudományi ismereteinek bővítése, vonzódás erősítése a gépészeti, villamosipari és informatikai képzések felé.

A beruházás részeként négy hektáros területen négy csarnokot építenek és rendeznek be a város keleti ipari parkjában. A Tudományos és Innovációs Parkot a városon kívül, zöldmezős beruházásként alakítják ki.

Budapest, 2023. szeptember 27.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.