2023. február 13., hétfő 10:10

A nyelvtudás számít, nem a vizsga az Óbudai Egyetemen
    Budapest, 2023. február 13., hétfő (OTS) - Az Óbudai Egyetemen minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy korszerű és megfelelő színtű nyelvtudással lépjenek a munka világába az itt végzett hallgatók - tájékoztatott be Prof. Dr. Kovács Levente rektor. Hozzátette: a jogszabályi változásokhoz igazodva a diplomák kiadásának nem lesz feltétele a nyelvvizsga, de a nyelvtudás a követelményrendszer része marad.

    A Nemzeti Felsőoktatási Törvény módosítása nem követel meg nyelvvizsgát a hallgatóktól, de nyelvtudást igen, egyúttal kötelezi a felsőoktatási intézményeket, hogy biztosítsák a szaknyelvi tudás megszerzését a hallgatóknak - emlékeztetett az egyetem rektora. A nyelvtudás mérésére úgynevezett belső ellenőrzési pontokat vezetnek be új tantervükbe, a részletek kidolgozását nyelvtanárok bevonásával végzik.

A 2024/2025 és a 2025/2026 tanévben abszolutóriumot szerző hallgatóknál az úgynevezett a belső nyelvi követelmény, míg a 2026/2027-es tanévtől abszolutóriumot szerző hallgatók esetében már az új (F) tanterv elvárásainak megfelelő nyelvi szint teljesítését várja el az intézmény.

Prof. Dr. Kovács Levente közölte, az Óbudai Egyetem az átmeneti időszakot is szabályozta: azok hallgatók, akik 2021. december 31. és 2022. december 20. között záróvizsgát tettek, a 2022/2023. őszi félévében abszolutóriumot szereztek, valamint mindazok, akik a 2022/2023. tavaszi félév és a 2023/2024. tanévben abszolutóriumot szereznek, idegen nyelvi követelmény-teljesítés nélkül is átvehetik a diplomájukat.

Budapest, 2023. február 13.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.