2022. december 27., kedd 13:00

"Rétközi-tó komplex turisztikai fejlesztése"
    Nyíregyháza, 2022. december 27., kedd (OTS) - A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-1.2.1-15 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés felhívása keretében az Alkossunk Várost Alapítvány TOP-1.2.1-15-SB1-2016-00009 " Rétközi-tó komplex turisztikai fejlesztése" című projektje 785 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült, 100%-os támogatási intenzitással. A forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította.

    A TOP-1.2.1-15 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című konstrukció keretében végzett beavatkozás kiemelt célja a Rétközi-tó forgalmának fellendítése, a települések, ezáltal a desztináció vonzóbbá tétele a turisták számára, a kínálat és kereslet bővítése, a vendégéjszakák számának növelése. A Rétközi-tó térsége megfelelő adottságokkal rendelkezik egy öko-, aktív-, vízi-, fürdő-, horgász-, és kulturális turizmust magában foglaló komplex és versenyképes attrakció csomag fejlesztéséhez és szolgáltatás nyújtásához.

A projekt eredményeként megalapozásra került a Rétköz természeti értékeiben rejlő turisztikai potenciál hasznosítása, a Rétközi-tó természeti értékeire épülő turisztika vonzerő látnivalóinak bemutatása, védelme, megőrzése. Továbbá az ehhez szükséges fogadási feltételek kialakítása és fejlesztése, a XXI. századi turista igényeit is kiszolgáló vonzerő elemek, élményelemeket jelentő technikai fejlesztések és interaktív bemutatási formák, valamint környezetbe illő infrastrukturális feltételek kialakítása.

A fejlesztés ökoturisztikai projekteleme a tó fogadási feltételeinek kialakítása és fejlesztése érdekében kialakított látogató központ, a "Rétköz kapuja", mely biztosítja a komplex turisztikai, információs és látogatómenedzsment szolgáltatásokat. Kialakításra került továbbá egy faszerkezetű tanösvény jellegű építmény ökológiai célú megfigyelésre, valamint szabadtéri eseményeknek helyet adó pihenőhely és kilátó. Itt lehetőség nyílik a családoknak, barátoknak, iskolás vagy óvodás csoportoknak, egyéb közösségeknek a természetben kültéri tevékenységek végzésére. Fürdőturizmust kiszolgáló lába a "Rétközi plázs" (strand), az aktív turisztikai eleme pedig a vízibázis.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.