2022. december 2., péntek 12:31

Egy tanár a szabad véleménynyilvánítás jogáért küzd - Hannibál tanár úr Mucsi Zoltánnal az Átriumban
    Budapest, 2022. december 2., péntek (OTS) - Az Átrium decemberben mutatja be a Fábri Zoltán emblematikus filmje és Móra Ferenc szatirikus kisregényéből készült Hannibál tanár úr színpadi változatát. Nyúl Béla ikonikussá vált történetét Mucsi Zoltán főszereplésével, Vidovszky György rendezésében láthatja a közönség.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20221202_002.jpg

"A Hannibál tanár úr alapkonfliktusa, hogy a szabad véleménynyilvánítás jogáért ütközik meg ez a kisember a prefasiszta társadalommal, de még kompromisszum árán sem tudja megmenteni magát" - mondta Fábri Zoltán filmje főhőséről. Nyúl Béla, egy fővárosi gimnázium szürke kis latintanára tudományost értekezést ír Hannibál, a pun hadvezér haláláról. Az elsőre érdektelennek tűnő tanulmány akkor kerül a figyelem középpontjába, amikor egy parlamenti interpellációban is utalnak rá. A megbecsülésben megőszült tanárnak tizenöt perc hírnév adatik, hogy aztán a politika vaskarmai között élje át, milyen az, amikor az igazság szembetalálkozik a közélet valóságával: a dédelgetett ókori dolgozat aktuálpolitikai felhangot kap, kiragadva a saját szövegkörnyezetéből, átértelmezve, kisajátítva "ideológiai uszítássá", sőt "nemzetárulássá" válik. Dolgozatának tisztázása során járt odüsszeiája végén kiszolgáltatottan és alávetetten marad egyedül a politikailag irányított és befolyásolt tömeggel szemben.

Nyúl tanár úr története megdöbbentően pontos, gondolatilag nyugtalanító és különösen aktuális társadalmi látleletté vált napjainkban. A produkció megtartja a történet eredeti idejét, és erre építi zenei világát is: a két világháború közötti korszellemet képviselő dalok és a boldog békeidőket idéző ismert nagyvárosi sanzonok kísérik végig Nyúl Béla történetét.

A Hannibál tanár úrban Mucsi Zoltán mellett feltűnik többek között Gyabronka József, Debreczeny Csaba, Parti Nóra, Makranczi Zalán és Dóra Béla is. A produkció díszletét Kálmán Eszter, jelmezét Bati Nikolett tervezi, a zeneszerző Faragó Béla, az előadás zenei vezetője Szép András.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.