2022. december 2., péntek 12:31

Egy tanár a szabad véleménynyilvánítás jogáért küzd - Hannibál tanár úr Mucsi Zoltánnal az Átriumban
    Budapest, 2022. december 2., péntek (OTS) - Az Átrium decemberben mutatja be a Fábri Zoltán emblematikus filmje és Móra Ferenc szatirikus kisregényéből készült Hannibál tanár úr színpadi változatát. Nyúl Béla ikonikussá vált történetét Mucsi Zoltán főszereplésével, Vidovszky György rendezésében láthatja a közönség.

A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:

"A Hannibál tanár úr alapkonfliktusa, hogy a szabad véleménynyilvánítás jogáért ütközik meg ez a kisember a prefasiszta társadalommal, de még kompromisszum árán sem tudja megmenteni magát" - mondta Fábri Zoltán filmje főhőséről. Nyúl Béla, egy fővárosi gimnázium szürke kis latintanára tudományost értekezést ír Hannibál, a pun hadvezér haláláról. Az elsőre érdektelennek tűnő tanulmány akkor kerül a figyelem középpontjába, amikor egy parlamenti interpellációban is utalnak rá. A megbecsülésben megőszült tanárnak tizenöt perc hírnév adatik, hogy aztán a politika vaskarmai között élje át, milyen az, amikor az igazság szembetalálkozik a közélet valóságával: a dédelgetett ókori dolgozat aktuálpolitikai felhangot kap, kiragadva a saját szövegkörnyezetéből, átértelmezve, kisajátítva "ideológiai uszítássá", sőt "nemzetárulássá" válik. Dolgozatának tisztázása során járt odüsszeiája végén kiszolgáltatottan és alávetetten marad egyedül a politikailag irányított és befolyásolt tömeggel szemben.

Nyúl tanár úr története megdöbbentően pontos, gondolatilag nyugtalanító és különösen aktuális társadalmi látleletté vált napjainkban. A produkció megtartja a történet eredeti idejét, és erre építi zenei világát is: a két világháború közötti korszellemet képviselő dalok és a boldog békeidőket idéző ismert nagyvárosi sanzonok kísérik végig Nyúl Béla történetét.

A Hannibál tanár úrban Mucsi Zoltán mellett feltűnik többek között Gyabronka József, Debreczeny Csaba, Parti Nóra, Makranczi Zalán és Dóra Béla is. A produkció díszletét Kálmán Eszter, jelmezét Bati Nikolett tervezi, a zeneszerző Faragó Béla, az előadás zenei vezetője Szép András.

Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.