2022. július 18., hétfő 10:50

Az Országos Onkológiai Intézet közleménye a cseh EU-elnökség által 2022.07.13-14. között rendezett "Modern daganat kontroll: Életek megmentése okos megoldásokkal" című onkológiai konferenciáról
    Budapest, 2022. július 18., hétfő (OTS) - A Cseh Köztársaság 2022. július 1-én átvette az Európia Unió Tanácsának soros elnökségét. Csehország kormánya kiemelt fontosságúnak tartja a rosszindulatú daganatok elleni küzdelmet, ezért az első magas szintű hazai rendezvényét 2022. július 13-14-én Csehországban, Brno-ban a daganatellenes küzdelemnek szentelte "Modern daganat kontroll: Életek megmentése okos megoldásokkal" címmel. A házigazda Dr. Vlastimil Válek cseh egészségügyminiszter, miniszterelnök-helyettes volt, aki a teljes rendezvényt megtisztelte aktív közreműködésével.

    A számos jelentős előadó közül kiemelendő Stella Kyriakides az EU egészségügyi biztosa, Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója és Matthias Schuppe a "Europe's Beating Cancer Plan" program koordinátora. Képviseltették magukat a fontos szakmai szervezetek, mint az OECI (Európai Onkológiai Intézetek Szövetsége), az ECO (European Cancer Organization), valamint a betegszervezetek (ECPC, European Cancer Patient Coalition) is. A találkozón bemutatták az Európai Unió daganatellenes küzdelemmel kapcsolatos legfontosabb programjait.

Az első fontos cél (ún. zászlóshajó), hogy a tagállamokban épüljön ki a komprehenzív daganat ellátó infrastruktúra. Ennek első, kiemelt lépése hogy 2025-ig minden EU tagállamban létesüljön legalább egy komprehenzív rákközpont. Magyarországon 2008-óta van nemzetközileg akkreditált komprehenzív rákközpont, az Országos Onkológiai Intézet (OOI), hazánk tehát ezt a követelményt eleve teljesíti. A további magyar onkológiai központok európai akkreditációjában az OOI jelentős szakmai támogatást tud biztosítani a többi magyar centrumnak, mivel az Európai Rákintézetek Szövetségének (OECI, Organisation of European Cancer Institutes) akkreditációs bizottságában több munkatársunk is vezető szerepet vállal.

A másik kiemelt téma a daganatok szűrése és korai felismerése volt. Az előadók hangsúlyozták, hogy a jelenleg már bevezetett emlő, méhnyak és vastagbélrák szűrések hatékonyságát, amennyire lehetséges tovább kell javítani, valamint további daganatokat kell bevonni a szűrések körébe. Első helyen a tüdődaganatok alacsony dózisú CT-n alapuló szűrése áll, valamint tovább kell haladni a prosztatarák és egyes tagállamokban a gyomorrák szűrés megvalósításában.

Fenti törekvések a magyar Nemzeti Rákellenes Program célkitűzéseivel összhangban vannak és az OOI véleménye szerint szakmai és népegészségügyi szempontból is olyan közös európai célokat fogalmaznak meg, amelyekben Magyarország egyrészt számos európai tagállam előtt jár (pl. európai akkreditációval rendelkező országos hatáskörű, önálló komprehenzív onkológiai központ; elindított tüdőrákszűrési implementációs program), másrészt azonban a törekvések továbbvitele további közös munkát és társadalmi összefogást igényel a magyar kormányzattól, az onkológiai szakmai és beteg szervezetektől is.

Az EU onkológiai témájú projektjeiben Magyarország részéről az Országos Onkológiai Intézet vesz részt, ennek megfelelően Magyarországot a rendezvényen Prof. Dr. Polgár Csaba az OOI főigazgató főorvosa és Dr. Lövey József az OOI orvos igazgatója képviselte.

További információ:
kommunikacio@oncol.hu

Budapest, 2022.07.18.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.