2021. szeptember 3., péntek 12:16

Az Amazon bejelentette, hogy természetes alapú szén-dioxid-kivonási megoldásokba fektet be Brazíliában a The Nature Conservancy-val együttműködve (1. rész)
    Seattle, 2021. szeptember 3., péntek (Business Wire/OTS) - Az újraerdősítésre és a regeneratív agrárerdészetre fókuszáló kezdeményezés, melynek további célja a fenntartható helyi gazdaságfejlesztés előrevitele, az amazonasi esőerdőkben kerül elindításra - Az Amazon befektetésének célja 2 millió gépjármű egyéves szén-dioxid-kibocsátásának megfelelő, mintegy 10 millió metrikus tonna szén-dioxid légkörből való kivonása 2050-ig

Az Amazon (NASDAQ: AMZN) szeptember 2-án bejelentette, hogy a klímaválság megoldását szolgáló globális erőfeszítéseket támogató tevékenységei részeként a globális környezetvédelmi szervezettel, a The Nature Conservancy-val együttműködésben elindítja az agrárerdészet elterjesztését és a természeti környezet helyreállítását felgyorsító, Agroforestry and Restoration Accelerator elnevezésű programját. Az Accelerator program fenntarthatóbb bevételi forrást hoz létre több ezer helyi gazdálkodó számára a brazíliai Amazonas-medencében található Pará államban, és ugyanakkor a szén-dioxid elfogása és tárolása révén hozzájárul a helyi esőerdők helyreállításához és a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change [IPCC]) szerint a természetes módszereket alkalmazó megoldások kulcsfontosságú szerepet játszanak a klímaváltozás legrosszabb hatásainak elkerülése terén. A kormányzatok és a magánszektor egyaránt csökkenthetik a szén-dioxid-kibocsátást és eltávolíthatják a szén-dioxidot a légkörből, amennyiben megfelelő mértékű befektetéseket eszközölnek természetes módszereket alkalmazó megoldásokba. Az Agroforestry and Restoration Accelerator program is egy ilyen, a szén-dioxid kivonását célzó projekt, mely az Amazon és a Global Optimism által közösen létrehozott The Climate Pledge program keretében az Amazon által tett kötelezettségvállalások teljesítését célozza. A The Climate Pledge megállapodás aláírói kötelezettséget vállalnak arra, hogy a Párizsi Megállapodás célkitűzései közt szereplő karbonsemlegességet (azaz a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást) a Párizsi Megállapodásban meghatározott időpontnál 10 évvel korábban, 2040-re érik el.

A The Climate Pledge program keretében vállalt kötelezettsége teljesítése érdekében az Amazon elsősorban tovább folytatja az innovatív megoldások keresését és üzleti egységei tevékenysége karbonsemlegességének megvalósítását. A vállalat 100 000 elektromos szállítójárművet vásárolt, és a világon az egyik legtöbb megújuló energiát vásárló cég. Az Amazon ugyanakkor saját értékláncán kívül is befektet természetes módszereket alkalmazó megoldásokba a Right Now Climate Fund elnevezésű alapon keresztül, amely az Accelerator programot is támogatja, továbbá olyan, a leromlott földterületek rehabilitálását célzó projekteket hajt végre, amelyek ugyanakkor a helyi közösségek megélhetését is javítják, illetve hozzájárulnak a szén-dioxid légkörből való kivonásához. Ezen felül a nemrégiben bejelentett LEAF Coalition nevet viselő, állami és magánszektorbeli szervezetek által a világ trópusi erdeinek védelme érdekében legalább 1 milliárd USA dollár felhasználását célzó, közösen elindított kezdeményezés keretében az Amazon és partnerei együttműködnek a trópusi erdők irtásának megállítása és a légkörbe kibocsátott szén-dioxid mennyiségének csökkentése érdekében.

"A világ erdőinek helyreállítása az egyik legnagyobb jelentőségű lépés, amit most megtehetünk az éghajlatváltozás megállítása érdekében, de ahhoz, hogy sikereket érhessünk el e téren, innovatív megoldásokra van szükség" - jelentette ki Kara Hurst, az Amazon globális fenntarthatóságért felelős alelnöke. "Büszkék vagyunk arra, hogy a The Nature Conservancy-val együttműködve elindítottuk az Agroforestry and Restoration Accelerator programot olyan megoldások azonosítása és támogatása céljából, amelyek természetes módszereket alkalmaznak és a közösségek számára is jelentős előnyöket biztosítanak. Az Amazon örömmel várja, hogy az innováció iránti szenvedélyét latba vetve és pénzügyi támogatást is nyújtva javíthassa a brazíliai helyi közösségek megélhetését és ugyanakkor segíthessen bolygónknak a következő generációk számára való megőrzésében."

"A szakemberek minden kétséget kizáróan rámutattak, hogy a természeti rendszerek játsszák a legfontosabb szerepet a szén-dioxid levegőből való eltávolításában, és ezt az IPCC legutóbbi jelentése is alátámasztja" - magyarázta Christiana Figueres, az Egyesült Nemzetek Szervezetének Párizsi Megállapodásért felelős korábbi vezetője, a Global Optimism társalapítója. "Az élő, tápanyagban gazdag ökoszisztémák védelme és a leromlott földterületek helyreállítása kulcsfontosságú szén-dioxid-csökkentési stratégia lesz, különösen az elkövetkezendő egy vagy két évtizedben. A természet fenntartásának és a helyi közösségek megélhetésének támogatása érdekében ezeket a célokat megvalósító projektek rendkívül értékesek a klímaválság idején és azt követően is az élet felvirágoztatásához szükséges átalakulás szempontjából. Dicséret illeti ezért az Amazont és a The Nature Conservancy-t."

Amazon Accelerator programba való kezdeti befektetése körülbelül 3 000 gazdálkodó támogatását és megközelítőleg 20 000 hektárnyi terület (amely nagyjából Seattle város területének felel meg) három éven belüli helyreállítását teszi lehetővé, hozzájárulva a mintegy 10 millió metrikus tonna szén-dioxidnak a légkörből való eltávolításához 2050-re. (folyt.)

2021. szeptember 3., péntek 12:16

Az Amazon bejelentette, hogy természetes alapú szén-dioxid-kivonási megoldásokba fektet be Brazíliában a The Nature Conservancy-val együttműködve (2. rész)
    Seattle, 2021. szeptember 3., péntek (Business Wire/OTS) -

A The Nature Conservancy együtt fog működni az Agrárerdészeti Világközponttal (World Agroforestry Centre) és több helyi civil szervezettel az Accelerator program végrehajtása érdekében, segítve a kisgazdálkodókat a leromlott marhalegelők erdővé és agrárerdészeti területté való visszaállításában. Az agrárerdészeti rendszerek a kakaó és egyéb termények értékesítéséből származó, fenntartható bevételforrásként fognak szolgálni a gazdálkodók számára. Az Accelerator ugyanakkor igyekszik innovatív megoldásokat (ideértve digitális technológiákat) is kidolgozni, melyek támogatják a gazdálkodókat és a fenntartható, erdőalapú termékeket forgalmazó piacokat, és új módszereket és műholdalapú technológiákat fejleszt ki a kivont szén-dioxid mennyiségének számszerűsítése és a folyamat monitorozása céljára.

"Pará államban a világ trópusi erdeinek 9%-a található, de az erdőirtás mértéke példa nélkül álló: a múlt évben naponta mintegy 1300 hektárnyi erdő került kiirtásra" - mondta Jennifer Morris, a The Nature Conservancy vezérigazgatója. "Az utóbbi 13 évben a Parában (ahol a "kivágjuk és leégetjük" elvet alkalmazó mezőgazdaság tűnik az egyetlen opciónak) folyó erdőirtás mintegy 40%-a a kisgazdálkodók számlájára írható. A The Nature Conservancy 20 éven át dolgozott együtt a kisgazdálkodókkal, közösségi vezetőkkel, kormányzati tisztviselőkkel és a bennszülöttekkel olyan, az összes érintett fél számára előnyös megoldások kidolgozása és bevezetése érdekében, mint az agrárerdészet, amely egyaránt alkalmas a természeti környezet és az emberek életének javítására. Ez az új együttműködési megállapodás az Amazonnal lehetővé teszi számunkra, hogy erőforrásokat és technikai segítséget biztosítsunk a program előreviteléhez, és bebizonyítsuk, hogy a helyreállító agrárerdészet és a szén-dioxid-piacok életképes üzleti modellül szolgálnak az Amazonas-medencében élő közösségek számára."

"Egyesítenünk kell erőinket ahhoz, hogy elérhessük az évszázad valószínűleg legfontosabb célkitűzését: gazdaságaink fejlesztését és az emberek jövedelmének megvédését oly módon, hogy eközben megóvjuk és helyreállítjuk az erdőket" - fejtette ki Helder Barbalho, Pará kormányzója. "Pará állam kész ennek a kihívásnak a leküzdésére, és stratégiánkat egyértelműen leírtuk az Amazonia Agora nevet viselő tervünkben, amelyben kötelezettséget vállalunk arra, hogy 2036-ra karbonsemlegessé váljunk az erdőirtás csökkentése és az erdők helyreállításának elősegítése révén. Ezért nagy örömmel üdvözöljük az olyan agrárerdészeti és erdő-helyreállítási célú befektetéseket, mint amilyen az Amazoné is. Ez a kezdeményezés jelentős előnyöket biztosít az állam közösségei és természeti erőforrásai számára, és elősegíti a biológiai sokszínűség fenntartását."

További információkért az Amazon fenntarthatóság iránti elkötelezettségéről kérjük, látogasson el a következő internetes címre: https://sustainability.aboutamazon.com.

Amit az Amazonról tudni kell…

Az Amazon tevékenységét négy alapelv vezérli: ügyfél-orientáltság a versenytársakra való figyelés helyett, az újdonságok iránti szenvedély, elkötelezettség a kiváló működés iránt és hosszú távú gondolkodás. Az Amazon célja, hogy a Földön az egyik leginkább ügyfélorientált vállalat, a Föld legjobb munkaadója és a Föld legbiztonságosabb munkahelye legyen. Ízelítőül itt csak néhány terméket és szolgáltatást említünk meg, amelyet az Amazon vezetett be elsőként: ügyfelek véleményének rögzítése, vásárlás 1 kattintással (1-Click), személyre szabott ajánlások, Prime, Fulfillment by Amazon, AWS, Kindle Direct Publishing, Kindle, Fire tabletek, Fire TV, Amazon Echo, Alexa Just Walk Out technológia, Amazon Studios és a The Climate Pledge. További információkért kérjük, látogasson el a következő internetes címre:  amazon.com/about és kövessen minket: @AmazonNews.. (folyt.)

2021. szeptember 3., péntek 12:16

Az Amazon bejelentette, hogy természetes alapú szén-dioxid-kivonási megoldásokba fektet be Brazíliában a The Nature Conservancy-val együttműködve (3. rész)
    Seattle, 2021. szeptember 3., péntek (Business Wire/OTS) -

Amit a The Nature Conservancy-ról tudni kell…

A The Nature Conservancy globális természetvédelmi szervezet, amelynek küldetése a minden életnek otthont adó földek és vizek megóvása. Tudományos eszközöket felhasználva innovatív, pragmatikus megoldásokat dolgozunk ki a világ legnagyobb kihívásainak leküzdésére annak érdekében, hogy a természet és az emberek együtt élhessenek. Rendkívül széleskörű tevékenységünk kiterjed az éghajlatváltozás elleni küzdelemre, a talajvédelemre, a vizek és óceánok védelmére, fenntartható élelmiszer és víz biztosítására és a városok fenntarthatóbbá tételének támogatására. 72 országban és területen munkálkodva (melyek közül 38 esetében közvetlen természetvédelmi tevékenységet végzünk, 34 esetében pedig partnereinken keresztül lépünk fel), olyan kollaboratív megközelítést alkalmazunk, amely segítségével tevékenységünkbe bevonjuk a helyi közösségeket, kormányokat, a magánszektort és más partnereket. További információkért kérjük, látogasson el honlapunkra (www.nature.org) vagy kövessen minket a Twitteren: @nature_press..

Tekintse meg az eredeti közleményt a következő internetes címen: businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20210902005314/en/

Kapcsolat:
Amazon.com, Inc.
Media Hotline
Amazon-pr@amazon.com
www.amazon.com/pr

Forrás: Amazon.com, Inc.

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendő a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

© Copyright MTI Zrt.

Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.