2021. augusztus 16., hétfő 13:11

Hamarosan új magyar műhold áll pályára! (1. rész)
    Budapest, 2021. augusztus 16., hétfő (OTS) - A RadCube műhold júliusban megérkezett az Európai Űrügynökség rakéta állomására a Francia Guyana-i Kourouba, és a SAB Launch Services Srl. visszajelzése szerint a VEGA VV19 hordozórakéta start előkészületei a terv szerint halad. A rakéta tervezett startja, augusztus 17-én kedden közép-európai idő szerint hajnali 3 óra 47 perc.

    
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20210816_001.jpg

- 2021 augusztus 17-én hajnalban alacsony Föld körüli pályára áll a C3S Kft. által fejlesztett űridőjárás monitorozó hasznos teherrel felszerelt platform.
- A RadCube küldetés nemzetközi konzorcium közös munkájának eredménye, melyben a vezető szerep mellett a C3S felelős a platformfejlesztésért, a projektkoordinációért, a szimulációkért, a tesztekért, a felbocsátásért, valamint a misszió működtetéséért.
- A küldetés az ESA Technology CubeSats programjának hatodik demonstrációs műholdja, és a C3S szándéka szerint jövőbeli IoT, földmegfigyelő küldetések, konstellációk előfutára.
- Napjainkban évente nagyságrendileg 300-400 nanoműhold kezdi meg misszióját, melyek a tudományos kísérletek mellett költséghatékony és földi körülmények közt nem, vagy kevésbé fenntartható módon megvalósítható ipari szolgáltatásokokat látnak el. A C3S platformja a legújabb, nagymegbízhatóságú kisműholdak generációjának képviselője.
 - A RadCube küldetésben Magyarország első, ipari szereplő által fejlesztett műholdplatformja debütál. Méretét tekintve a legnagyobb az eddigi hazai felségjel alatt pályára álló, hazai mérnökök által fejlesztett önálló űreszközök közül. Fő hasznos terhe a jelentős mértékben szintén hazai fejlesztésű RadMag kozmikus sugárzást és mágneses teret figyelő műszer.
- A 3U méretű (30x10x10 cm) méretű műhold üzemeltetésére az ESA fél évre szerződött, de a C3S által fejlesztett műholdplatform tervezett élettartama ezt többszörösen meghaladja. A RadCube missziója végén a légkörbe érve teljes mértékben, természetes módon megsemmisül.    

A C3S csapata kis- és nagyműholdas tapasztalatai alapján fejlesztette és hozta létre azt a 3U nanoműholdas platformot, melyet olyan nagymegbízhatóságú, redundáns alrendszerekkel szerelt fel mint a fedélzeti számítógép, a kommunikációs modul, az elektromos energia szétosztó rendszer és a szokásosnál magasabb hő disszipációs sűrűséget lehetővé tevő struktúra. Ez a darab az első a vállalat skálázható, 3-16U műholdjainak sorában. Az űriparon belül is a kisműholdas technológia élvonalát képviselő, robusztus alrendszerek mellett a csapat a nagy fokú rugalmasságra helyezi a hangsúlyt. Ennek fényében a hasznos teher számára fenntartott teret úgy alakítják ki, hogy az testre szabható legyen, és a lehető legjobban alkalmazkodjon a felhasználó payload igényeihez, hiszen ez határozza meg a misszió hatékonyságát.  

Ez lesz a hatodik az ESA General Support Technology Programme (GSTP) projektjének keretein belüli nanoműhold, mely technológiai demonstrációs céllal alacsony Föld körüli pályára áll. A RadCube küldetést az űrügynökség magyar, lengyel és angol GSTP hozzájárulásból finanszírozza, és a projekt során folyamatos szakmai felügyeletet és támogatást biztosít a szigorú űripari sztenderdeknek való megfelelés érdekében. Az utóbbi években az ESA számos olyan projektet indított el, amely hatékonyan használja ki a CubeSat-okban rejlő szerteágazó lehetőségeket.

A C3S az ESA RadCube misszió konzorciumának vezetője. A hasznos teherként szolgáló kozmikus sugárzást figyelő műszer fejlesztéséért felelős Energiatudományi Kutatóközpont mellett a magnetométer hasznos terhet fejlesztő Imperial College of London, valamint a lengyel Astronika és a másodlagos hasznos terhet biztosító Európai Űrügynökség a konzorcium további tagjai. A lengyel ipari partner fejlesztette azt az árbóc szerkezetet, amely a műhold testétől távolabb képes üzembe állítani a magnetométert, így csökkentve az elektromágneses zajt a mérések alatt.  A C3S szerepe messze túlmutat a projekt összefogásán. A technológiai hozzáadott értéken felül, a konzorcium vezetőjeként a vállalat tevékenysége a misszió egész életciklusát magában foglalja, a küldetéstervezéstől és rendszermérnöki tevékenységtől kezdve a platform tervezési és fejlesztési munkálatokon, platform- és teljes műhold szintű teszteken és szimulációkon át egészen a felbocsátás megszervezéséig. Ráadásul a szintén házon belül létrehozott küldetés operációs rendszer és a földi állomás támogatja a műhold működését a felbocsátást követően. (folyt.)



2021. augusztus 16., hétfő 13:12

Hamarosan új magyar műhold áll pályára! (2. rész)
    Budapest, 2021. augusztus 16., hétfő (OTS) -

    
     "Az elmúlt időszakot figyelembe véve, az egyik legösszetettebb projektünk eredménye ez a műhold" - értékelte a munkát Horváth Gyula ügyvezető. "Ez a felbocsátás csupán az első, demonstrációs darabja 3-16U sorozatunknak. Skálázható műholdjaink a jövőben nagymegbízhatóságú űrös szolgáltatásokat biztosítanak többek közt távközlési vagy földmegfigyelő küldetések formájában. Emellett ez a műholdplatform tudományos kísérletek és kutatások elvégzését is nagy megbízhatósággal képes ellátni. Különösen örülök annak, hogy az első hasznos teher hazai fejlesztés, tehát a mérnöki kiválóság bemutatása mellett, a magyar tudományos szakma is látványos eredményekkel gazdagodik. A műhold hasznos terhe a RadMag, egy olyan mérő műszer, amely kettős céllal jött létre: tudományos adatokat gyűjt, valamint információt biztosít az űridőjárásról a kutatóintézetek, ipari szereplők, valamint az alacsony Föld körüli pályán működő űreszközök és asztronauták számára." -  fejtette ki Horváth Gyula.

A műhold a Francia Guyana-i Kourou-ban, a Guyana Űrközpontból kerül felbocsátásra az Arianespace koordinálásával. A C3S 3U CubeSat felbocsátó partnere a SAB Launch Services Srl., a hordozórakéta a VEGA VV19 európai űreszköz. Az ESA a műhold féléves üzemeltetésére szerződött, de a C3S által fejlesztett műholdplatform tervezett élettartama ezt többszörösen meghaladja.

A C3S-ről
A C3S Kft. (www.c3s.hu) termékei és megoldásai az űripari igényeket és a tudományos kísérleteket egyaránt támogatják és kiszolgálják a küldetések során. Missziótervezői tevékenysége lefedi a 3-16U méretű, nagy megbízhatóságú nanoműholdas platform- és alrendszer-tervezést, a felbocsátást megelőző szimulációs szoftver és hardver, valamint a küldetés-operációs környezet fejlesztését. A C3S által fejlesztett redundáns alrendszereket hosszú életciklus és magas rendelkezésre állás jellemzi. A CubeSat-ok világán túl, közepes műholdas projektekben, energia-ellátó és hasznos teher menedzsment rendszerek tervezőjeként van jelen a piacon.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.