2021. július 2., péntek 12:45

Kabaré musical a Margitszigeten
    Budapest, 2021. július 2., péntek (OTS) - Minden idők legsikeresebb musicalje, a Kabaré július 9-én és 10-én bemutatóval megérkezik a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra. A musicalt 55 éve mutatták be a Broadwayn, az azonos című, 1972-ben készült film pedig Bob Fosse rendezésében, Liza Minellivel a főszerepben hódította meg a világot. Diadalútja a mai napig töretlen, Magyarországon szinte minden színház bemutatta már. Az előadás sikerének nincs titka, egyszerűen zseniális a maga műfajában.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20210702_001.jpg

A történet a weimari köztársaság idején, 1931 szilveszterén Berlinben játszódik. A darab szövegkönyve Christopher Isherwood Isten veled, Berlin! című kiváló könyvéből készült. John Kander zenéje, a darabban elhangzó 35 dal utolérhetetlen sikert hozott. Ki ne ismerné és dúdolná a mai napig játszott számokat, mint a Willkommen, a Money vagy Sally ikonikus dalát a Cabaret. Hát itt a lehetőség, hogy újra felidézzük, felfedezzük, vagy együtt megfejtsük a siker és a darab titkát a Margitszigeten! Ebben lesz segítségünkre a Kabaré rendezője, Béres Attila, Cziegler Balázs díszlettervező és Barta Dóra koreográfus alkotó teamje, és természetesen a Vígszínház teljes csapata. A darabot a Margitszigeten első alkalommal vendégeskedő Vígszínház előadásában láthatja a közönség.
A Vígszínház még sosem tűzte műsorára a Kabarét, és még sosem vendégeskedett a - légvonalban alig néhány száz méterre levő - Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A két intézmény első együttműködése a Masteroff-Kander-Ebb-musical szabadtéri bemutatója lesz.

A Margitszigeti Színház 2021-es szezonját a járványhelyzet okozta károk enyhítésére is szánta, mégpedig az elmaradt kőszínházi bemutatók szabadtéri színházi bemutatására nyitottan.

A teátrum az idei nyáron egy hosszabb szezonnal készülve, örömmel működik együtt számos előadás opera, tánc, balett és musical, szabadtéri bemutatásában. A Kabaré szabadtéri bemutatója mellet további musicalbemutatók: a Hegedűs a háztetőn és a Tesla musicalt is láthatja még a nyáron a Margitsziget közönsége.

A Vígszínházban előkészített darab, a Szent István körútihoz képest jelentősen nagyobb helyszínen, a Margitszigeten vélhetően más hangsúlyokat kap, ennek megoldása elsősorban a rendező Béres Attila feladata. A darab koreográfusa Barta Dóra a térben és a szereplők mozgatásában, míg Cziegler Balázs díszlettervező a látványban, a nagy jelenetekben teljesíti be az elvárásokat. Tihanyi Ildikó jelmeztervező számára is nagy és hálás a feladat, nem csak a korra jellemző adottságok, de az eltérő karakterek és stílusok megalkotásával. Mindenki alkotó és kreatív munkája, a szereplők játéka a darab erősségét hivatott szolgálni, mindkét helyszínre egyaránt készülve. A szenvedélyt, a drámát, megőrizve a történelem tanulságait, új jelentésrétegekkel kívánja gazdagítani a Béres Attila rendezésében készülő előadás.

Willkommen, Bienvenu, Welcome! Isten hozta Önöket a Kit-Kat Clubban,

ahol az élet szép és a lányok is szépek. Egy hely - mely talán szimbolikusnak is tekinthető - ahova a változás előtt álló élet tragikus valóságától menekülnek az emberek, ahol minden és mindenki a nagybecsű vendéget szolgálja. A szexualitástól túlfűtött, fékevesztett, hangos és füstös éjszakai szórakozóhely zárt világa az akkori Berlint, a társadalom erkölcsiségét mételyező kezdődő nácizmustól, a bekövetkező tragédia baljós árnyaitól nyújt pillanatnyi menedéket. A Kit Kat Klub sztárja Sally Bowles, a szép amerikai, sikerre vágyó, az életet hajszoló, magában bizonytalan tehetséges fiatal hölgy drámáját osztja meg velünk a szerző és rendező. Mindezt teszi úgy, hogy Sally életébe megérkezik a szerelem, a fiatal amerikai író, Cliff Bradshaw személyében. A tiszta érzés és a beteljesülés ebben a világban szinte nem meglepően, a szereplők személyében az eltorzult világ áldozatává válik. A mély emberi érzelmeket és megnyilvánulásokat tagadó hamis és erkölcstelen világban a félelemből vagy hitetlenségből megfelelni vágyást, egy elfogadhatatlan, de beteljesülő gonoszság és agresszió tartja fenn.

A kabaré örök és a darab is ide sorolható, nem csak a címe okán. A Kabaré felnőtteknek szánt musical, nincs happy end, mégis a történet és a történelem gyászos időszakát az emberi faj veszendőségét és kiszolgáltatottságát, manipulálhatóságát, az elkerülhetetlen végzetet mutatja be emberi módon, emberi sorsokon keresztül. Teszi ezt olyan ellenálhatatlan zenékkel és dalokkal, amely a történettől elválaszthatatlanok és önmagukban is üzeneteket, bűnt, hamisságot és reményt hordoznak.

A több évtizede töretlenül hódító produkció, a Kabaré bemutatóját a Vígszínház áprilisra tervezte, a margitszigeti júliusi szabadtéri bemutató idejére a körülmények végre adottak, hogy a Nagyérdemű kedvét lelhesse egy újraálmodott, nagyszabású bemutatóban. A legendás darabban Seress Zoltánt, Szilágyi Csengét, Dobó Enikőt, Igó Évát, Kern Andrást és Brasch Bencét is láthatjuk.

Bővebben: https://margitszigetiszinhaz.hu/margitszigeti-programok/masteroff-ebb-kander-kabare-musical-2-reszben-165/
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.