2021. június 4., péntek 12:00

Innovatív in-situ talaj-remediációs technológia mikrobiológiai oltóanyaggal - sikeresen zárult két ipari szereplő és két budapesti egyetem közös projektje.
    Budapest, 2021. június 4., péntek (OTS) - Az ELGOSCAR-2000 Kft., a Fermentia Mikrobiológiai Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem együttműködésével 2018. március 1-jétől több, mint három éven keresztül új, piacképes talaj-remediációs módszert dolgozott ki a kőolajjal és származékaival szennyezett területeken jellemzően megtalálható policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) lebontására. A konzorcium a projekt céljául tűzte ki, hogy a karcinogén, mutagén és teratogén hatású PAH szennyezőanyag eltávolításához olyan hatékony mikrobiológiai készítményt állít elő, amelynek alkalmazási feltételei jól meghatározottak, on-line monitoring és irányítási rendszerrel követhetőek és szabályozhatóak.

    A hazai és a nemzetközi kármentesítési gyakorlatban egyre nagyobb szerepet kapnak az in-situ mikrobiológiai technológiák, melyek a földtani közegben és a felszíni vizekben jelen lévő szennyezőanyagok természetes lebontását segítik. Jelen projektben a kutatócsoport metagenomikai adatok elemzésével tanulmányozta a PAH-szennyezett talajokban előforduló mikroorganizmusokban jelen levő PAH-bontó enzimeket, majd a metagenomikai elemzések alapján azonosított találatokból célfehérjéket választott ki, melyeket sikeresen állított elő megfelelő termelő törzsekben. A szennyezett talaj- és talajvízmintákból szénhidrogénbontó baktériumokat izolált, melyekből bioaugmentációs mikrobiológiai oltóanyagot állított elő, végül kidolgozta az oltóanyag elkészítésének fermentációs technológiáját. A bioaugmentációs eljárást laboratóriumi, félüzemi és terepi körülmények között is vizsgálták, hatékonyabbá és gyorsabbá téve a természetes bontási folyamatokat.

Az eredményesnek bizonyult bioaugmentációs mikrobiológiai készítmény környezetbarát módon a PAH vegyületekkel és a társszennyező alifás szénhidrogénekkel (TPH) szennyezett területek mentesítésére alkalmas, így hatékony és környezetbarát alternatívát jelenthet a jelenleg alkalmazott klasszikus kármentesítési technológiákkal szemben.

A projekt keretén belül kifejlesztésre került egy on-line Kármentesítési Irányítási és Monitoring rendszer (KIM) is, mely alkalmazásával, az adatok rögzítésével és feldolgozásával lehetőség nyílt a környezeti állapot azonnali értékelésére, a gyors szakértői döntésre, valamint a távoli automatikus vagy egyedi irányítói beavatkozással történő távvezérlésre.

A "Metagenomikai módszerekre alapozott oltóanyagok kifejlesztése policiklusos aromás szénhidrogének in-situ bioremediációjára, új on-line monitoring rendszer támogatásával" című projekt során kifejlesztett és regisztrált biológiai oltóanyag, valamint on-line nyomonkövetésre és irányításra alkalmas prototípus új technológiát jelent a hazai és a nemzetközi kármentesítési szolgáltatás piacán, professzionális szintre emelve annak minőségét és kontrollálhatóságát.

A projekt összköltsége 661.992.265 Ft, mely a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott 553.137.601 Ft vissza nem térítendő támogatással valósult meg.

Budapest, 2021. június 04.

ELGOSCAR-2000 Kft.

Bővebb információ:
Tóth Gergely József
iroda@elgoscar.eu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.