2021. március 19., péntek 14:11

A Magyar Országos Horgász Szövetség közleménye - Csendes ünnep: Halak napja 2021.
    Budapest, 2021. március 19., péntek (OTS) - A Magyar Haltani Társaság javaslatára az Agrárminisztérium szakfőosztálya, a Magyar Országos Horgász Szövetség, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, valamint az Akvaristák Magyarországi Egyesülete 2017-ben közös döntést hozott arról, hogy minden év március 20. napja legyen a halak napja.

    Az ötödik éve létező jeles nap elsődleges célja mit sem változott. Ez a halak, és különösen a magyar természetes vizekben élő őshonos halfajok további népszerűsítése, mert az alapítók megítélése szerint még ma sem kapják meg a társadalomtól azt a figyelmet, amelyet jelentőségüknél fogva megérdemelnének. Bár jelenlétük általában nem látványos, ugyanakkor a hazai vizek állapotának komoly fokmérője az is, hogy ott milyen a halállomány összetétele, állapota. Mivel víz nélkül nincs hal és élet sem, így a halak napja a két nap múlva következő víz világnapjával még inkább összeforr.

Ez a nap naptári pozicionálásával a vízi élet megújulását szimbolizálja, mivel ebben az időszakban kezdődik meg szeretett halainknál a fő ívási szezon. Az eredeti szándék szerint e napon, illetve annak tágabb naptári környezetében valamennyi halakkal kapcsolatban álló, vagy azokkal akár csak érintőlegesen is foglalkozó szervezet, köztük a 700.000 főt meghaladó nagy horgászközösség a saját profiljának legjobban megfelelő módon felhívja a figyelmet a halakra, azok megbecsülésére és a halakkal, az élőhelyekkel kapcsolatos általános és aktuális témák, feladatok jelentőségére.

Ilyen szakmai felületek a jelentős hagyományokkal és tudományos háttérrel, szakmai tapasztalattal rendelkező, őshonos magyar halfajokra fókuszáló magyar halgazdálkodás és haltermelés, az akvakultúra, a halas kutatás-fejlesztés, a horgászat, mint rekreációs tevékenység, a horgászsport és horgászturizmus, annak iparágai, az akvarista tevékenység, vagy éppen az egészséges halfogyasztást is népszerűsítő minőségi halas gasztronómia - s minden olyan egyéb tevékenység, ahol a halakkal kapcsolatban állnak.

Ám most ez nem aktuális. A 2020. évi első hullámos tavasz után ez a nap is sajnos ismét más lett, mint ami a tervekben szerepelt. Újra csendes marad az ünnep, elmaradnak a rendezvények. Most nem is lenne ildomos az ágazati sikerekről beszámolni, mert csak az egészségügy, a járványkezelés sikere az, ami igazán számít. Az viszont tény, hogy a világjárvány okozta kényszerű bezártságra is reagálva soha nem látott módon megnőtt az igény a természetközeli tevékenységekre, a vízparton való pihenésre, a szabadidős sporthorgászatra, vagy éppen egy baráti társaságban eltöltött finom halvacsorára is. Ki kell tartanunk! A mindent felülmúló harmadik hullám felfutó ágának viharos, konok hullámain evezve kívánjuk, hogy mindenkinek megmaradjon az egészsége és így a lehetősége is, hogy egy nyugodtabb, szabadabb időszakban beszámoljon majd a magyar vizek és a halak világáról, az itteni problémákról és a sikerekről. Őszintén bízunk abban, hogy együtt, egységben ez is mihamarabb sikerülni fog!

     MOHOSZ Elnöksége

Budapest, 2021. március 19.

MOHOSZ - A vizek, a halak, a horgászok érdekében és védelmében!

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.