2021. március 8., hétfő 10:48

STRABAG Vasútépítő Kft. közleménye
    Budapest, 2021. március 8., hétfő (OTS) - "Az automatizáció és digitalizáció integrálási lehetőségei a vasútépítésben, komplex eljárások kidolgozása a transzparencia növelése érdekében" címmel indított új K+F projektet a STRABAG konzrociumban a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20210308_001.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20210308_002.jpg
    
      A STRABAG Vasútépítő Korlátolt Felelősségű Társaság (Konzorciumvezető), a Széchenyi István Egyetem (konzorciumi tag) és a V-Híd Vagyonkezelő Korlátolt Felelősségű Társaság (konzorciumi tag) konzorcium keretében támogatási kérelmet nyújtott be a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett 2020-1.1.2-PIACI KFI kódszámú, "Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása" című pályázati felhívásra. "Az automatizáció és digitalizáció integrálási lehetőségei a vasútépítésben, komplex eljárások kidolgozása a transzparencia növelése érdekében" című, 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00149 azonosító számú támogatási  kérelmet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásra érdemesnek minősítette.  A projekt összköltsége 1.873.373.875 Ft, melyből a vissza nem térítendő támogatás összege 799.208.903 Ft.

     A tervezett projekt a vonalas létesítmények kivitelzésének digititalizálási folyamatában jelent előrelépést. Az új fejlesztés megoldást kíváni adni a kivitelezés haladásának automatizált nyomon követésére, minősítésére és elemzésére, BIM keretrendszerbe implementálva. A projekt során elkészülő eredmény magában foglalja egy virtuális adatmodell létrehozását és vizualizációját, ami az alapja az építkezési folyamat felügyeletének. Ezen megoldások használatával jelentősen javulhat a kivitelezés hatékonysága és minősége, ezzel elősegítve a projektek rövidebb időigényét, valamint a kisebb munkaerő-szükségletét. A jelenlegi munka- és elszámolási folyamatok időigényesek, a kivitelezések hosszasan elhúzódnak és plusz erőforrásokat vonnak maguk után. Ezáltal a termelékenységi ráta stagnál, vagy akár romlik azzal párhuzamosan, hogy a beruházások mértéke növekszik. A projekt végeredményével megvalósítjuk a BIM előfeltételeit, amely fejlesztése jelenleg kimagasló fontosságú a hazai és a külföldi piacon.  A fejlesztés eredményeként a többnyire már elérhető innovatív eszközök és szolgáltatások bevonásával és összehangolásával a folyamatok idő- és költséghatékony futtatása valósulhat meg.

     A projekt célja a kivitelezési folyamatot támogató tevékenységek digitalizálása és automatizálása, a BIM magasabb dimenzióinak alkalmazásával. A fejlesztés négy részre tagozódik: adatgyűjtési folyamat digitalizálása, virtuális modell építése, a virtuális modell vizualizációja, és végül a kivitelezéssel kapcsolatos folyamatok menedzsmentje, az elszámolások és a minőségbiztosítás digitalizálása.

     További információ kérhető:
     Telefon: +36 30/781-8744     Email: kommunikacio@strabag.com
        Honlap: www.strabag.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.