2020. november 12., csütörtök 17:35

Az e-aláírás lehet az új üzleti norma a COVID után? (1. rész)
    Budapest, 2020. november 12., csütörtök (OTS) - Egy hónap alatt, október végére a duplájára nőtt, éves viszonylatban pedig közel megtízszereződött az elektronikusan aláírt dokumentumok száma a NETLOCK rendszereiben.

    Robbanásszerű lökést adhat a magyarországi vállalatok digitalizációjának, ha videón keresztül is igényelhetőek lesznek az ún. minősíttet, legmagasabb joghatással bíró e-aláíró tanúsítványok. Eddig elsősorban személyes jelenléten alapuló azonosítással lehetett kiváltani a tanúsítványokat, de változhat a jogszabály, amely lehetővé teszi a videótechnológiás azonosítással történő e-aláíró tanúsítvány kibocsátását is.(1)

A megváltozó körülmények hatására a vírus megjelenése után sok vállalat ismerte fel, hogy az e-aláírás egészen új távlatokat nyithat a járvánnyal vívott üzleti harcban, ezért tömegével igényeltek e-aláíró tanúsítványt a dolgozóiknak. Így kollégáik otthonról is képesek jogilag elismert módon, toll és papír nélkül, a digitális térben maradva hitelesíteni dokumentumokat. Az e-aláírás-specialista NETLOCK szakemberei szerint a technológia nem csupán a karanténhelyzetben, de a járvány okozta gazdasági válsággal való küzdelemben is segítheti a cégeket a túlélésben.

"A koronavírus-helyzet hatalmas lökést adott az e-aláírási piacnak. A vállalatok felismerték, hogy az e-aláírás az otthoni munkavégzés esetén vagy a tömegesen elrendelt karantén is képes biztosítani, hogy egy szerződést, megrendelést, munkajogi dokumentumot, határidős tendert, teljesítési igazolást vagy akár adóügyi bizonylatot hitelesíteni tudjanak a kollégák időben és fennakadás nélkül. Ez azonban csak az egyik nézőpont. A technológia gyorsabbá és költséghatékonyabbá teszi a cégek működését hatékonyabb folyamatokat biztosít, így segítheti a járvány okozta válság kezelését is" - mondta el Somkuti András, a Docler Holding elnök-vezérigazgatója és az e-aláírás-specialista NETLOCK ügyvezetője.

E-aláírások piacán is megérkezett a második hullám: a videóazonosítás sokat segíthet a cégeknek

"A járvány második hullámának hatását éljük. Az első hullámban elrendelt hirtelen lezárás tömegeket hozott hozzánk, aztán egy kicsit lassult a piac, de most, hogy sajnos megint egyre magasabb a fertőzöttek száma újra egyre többen fordulnak hozzánk, hogy cégüket digitálisabb működésre állítsák át" - számolt be Somkuti András. "Az egyik új ügyfelünk mesélte, hogy a járvány első hulláma alatt be kellett osztaniuk, hogy a több vezető aláírását igénylő iratokat ki, melyik napon menjen be aláírni az irodába. Náluk ez a helyzet világított rá arra, hogy a kézi aláírás mennyire lassú folyamattá válhat, ezért fejlesztettek, és ma már több vállalati folyamatba is sikerült integrálni az e-aláírást, amely felgyorsította az adminisztrációt" - tette hozzá.

A NETLOCK szerint - ugyan sajnálatos módon éppen a koronavírus-járvány adott nagy lökést a technológia elterjedésének - a legnagyobb áttörés akkor várható, ha az e-aláíró tanúsítvány igénylése, kiváltása is könnyebbé válik. A szakember úgy látja, a technológia hazai elterjedésének érdekében elkötelezett a magyar kormányzat is. A távolról, videón keresztüli azonosítás jogi kereteinek megteremtésével az e-aláíró tanúsítvány kiváltása kényelmes, távolról intézhető folyamattá válhat akár egy okostelefonon keresztül is.

Gattyán György: a járványválságból is kiutat mutathat az e-aláírás-technológia?

Számos kutatás hívja fel a figyelmet arra, hogy az egyik menekülőút a vállalatok számára a pandémia okozta visszaesés mérséklésére a digitalizáció kínálta hatékonyságjavulás lehet. Ennek a folyamatnak az egyik alapeleme pedig a távoli tranzakciót lehetővé tevő e-aláíró technológia lehet. "Önmagában az e-aláírás bevezetése nem tud megmenteni egyetlen céget sem, azonban igazi digitális átállás sem képzelhető el akkor, ha egy cég alkalmazottai mindent papíron írnak alá, ha a folyamatok papírhoz kötöttek, ha az adminisztráció legalább részben nem kerül át a digitális világba. Ma már mind a jogi, mind a technológiai kertek adottak a vállalatoknak az e-aláírás-technológia bevezetésére a belső és a külső ügymenet tekintetében is. Mindez nem jelent luxusberuházást, inkább vezetői döntésen múlik mindenütt. Ilyen szempontból a digitális hitelesítés a járvány okozta válság kezelésének egyik fontos eszköze is lehet" - mondta el Gattyán György, a Docler Holding alapító tulajdonosa.

(1)Amennyiben valaki már rendelkezik minősített elektronikus aláírással, távolról is igényelhet, megújíthat minősített e-aláíró tanúsítványt, de az első tanúsítvány kibocsátására jelenleg kizárólag személyes azonosítás után van mód ezt teheti távolról is lehetővé a videótechnológiás azonosítás.(folyt.)



2020. november 12., csütörtök 17:35

Az e-aláírás lehet az új üzleti norma a COVID után? (2. rész)
    Budapest, 2020. november 12., csütörtök (OTS) -

    A NETLOCK-ról

A Gattyán György által alapított öt országban jelenlévő DOCLER cégcsoport tulajdonában álló NETLOCK az elektronikusan hitelesített üzleti megoldások vezető fejlesztője, szolgáltatója és integrátora Magyarországon. Minősített hitelesítés-, időbélyegzés- és archiválásszolgáltató, PKI-tanácsadó és PKI-rendszerintegrátor-vállalatként az elektronikus üzleti megoldások technológiai és jogi szakértője, szállítója. A NETLOCK az első, a közigazgatásban is elfogadott hitelesítésszolgáltató Magyarországon. Olyan innovatív megoldásokat kínál hazai és nemzetközi partnerei részére, mint például az okostelefonon is használható, felhőalapú elektronikus aláírás, az e-számlázás, az e-archiválás, az elektronikus másodbizonylat-megőrzés, az üzleti kommunikáció titkosítása SSL-tanúsítványokkal. Miközben lehetővé teszi, hogy ügyfelei e-tudatossá és ezáltal versenyképesebbé váljanak, maga is tudatosan keresi az elektronikus üzleti folyamatok minél szélesebb körű felhasználási lehetőségeit. A NETLOCK világszerte megbízható legfelső szintű hitelesítésszolgáltatóként szerepel a jelentősebb operációs rendszerekben - Windows, Mac OS X, iOS (iPhone, iPad), Android OS -, a legfontosabb böngészőkben - Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome, Safari - és levelezőalkalmazásokban - MS Outlook, MS Outlook Express, Mozilla Thunderbird, Mac OS Mail.

Sajtókapcsolat:

Drágus Richárd
kommunikációs vezető
NETLOCK Kft.
mobil: 06 30 626 7668
dragus.richard@netlock.hu
www.netlock.hu

Nemes Tamás
Kommunikációs és CSR-vezető
DoclerHolding Kft.
tel.: 06 1 432-3000
mobil: 06 30 573 96 42
nemes.tamas@doclerservices.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.