2020. október 5., hétfő 14:15

Magyar innovációs áttörés a koronavírus kimutatásában. Az Omixon piacra viszi az AzureSeq-200 CE IVD egy-lépéses RT-PCR tesztet a SARS-CoV-2 koronavírus kimutatására
    Budapest, Magyarország/Pasadena, CA & Cambridge, MA,  2020. október 5., hétfő (OTS) - Az Omixon Biocomputing Kft. egy magyar tulajdonú, nemzetközi piacon jelen lévő molekuláris diagnosztikai cég bejelentette, hogy CE jelet kapott az AzureSeq-200 CE egylépéses koronavírus kimutatására alkalmas qPCR tesztje. Az AzureSeq-200 CE egy forradalmian új laboratóriumi folyamatot alkalmaz a virális RNS detektálására a mintában levő RNS kivonása nélkül. Tudomásunk szerint ez az első egy-lépéses módszer, amely egyrészt ebben a működési módban validálva lett, másrészt nem igényel zárt rendszert.

    A magyar cég az AzureSeq-200 CE terméket a SeqOnce Biosciences, kaliforniai céggel együttműködve fejlesztette ki és kizárólagos forgalmazási jogokkal rendelkezik az Európa, Közel-Kelet és Afrika régiókra. AzureSeq-200 CE az első, klinikailag is bizonyítottan működő termék amely lehetővé teszi az RNS-kivonás nélküli víruskimutatást hagyományos laboratóriumi qPCR eszközön és nem szükséges hozzá egy zárt rendszer. Az Omixon az AzureSeq-200 CE tesztet teljesítőképesség-értékelési vizsgálatnak vetette alá és más laboratóriumi qPCR eljárásokkal hasonlította össze.

"A klasszikus PCR vizsgálat a mintából kivont vírus RNS kimutatásán alapul. Az RNS kivonás időigényes (több órát tart), ezáltal nagyobb mértékben igényel humán erőforrást is, emellett reagens igényes és költséges. A reagensgyártó cégek gyakran nem képesek megfelelő mennyiségben és időre szállítani az ehhez szükséges reagenseket. A fentiek miatt óriási szükség van olyan tesztre, amihez nem kell kivonni az RNS-t, hanem közvetlenül a levett mintából elvégezhető a kimutatás. Az AzureSeq-200 CE SARS-CoV-2 direct RT-PCR tesztet kipróbáltuk, a kapott eredmények teljes mértékben (100%) megegyeztek a klasszikus qPCR vizsgálatok eredményeivel. Ha bevezetjük, a teszttel lehetőségünk lesz a beérkezett mintát rövid időn belül lemérni" - nyilatkozta dr. Vásárhelyi Barna, egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézet igazgatója.

"Míg az Omixon alapvetően transzplantációs diagnosztikai teszteket fejleszt a jelenlegi pandémiás helyzetben szükségét éreztük, hogy innovációs képességünkkel hozzájáruljunk a helyzet mielőbbi normalizálásához. Az innováció itt nem áll meg, hamarosan jön az influenza szezon, amikor már egy korona vírust és influenzát megkülönböztető tesztet tervezünk nyújtani. A laboratóriumoknak semmi többletmunkát nem kell végezni. Az influenza kimutatás is a teszt része lesz anélkül, hogy ez a laboratóriumi munkában vagy reagens-költségekben bármi többletet jelentene." - nyilatkozta Bérces Attila, az Omixon vezérigazgatója.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.