2020. szeptember 2., szerda 16:15

Szekszárdra érkezett a Magyar Szent Korona vármegyéi vándorkiállítás
    Szekszárd, 2020. szeptember 2., szerda (OTS) - Csak az önazonosság és az abban rejlő erő teheti ismét naggyá a magyarokat - mondta Grezsa István miniszteri biztos augusztus 20-án Szekszárdon, a "Szent István keresztény hagyatéka - a Magyar Szent Korona vármegyéi" című vándorkiállítás második állomásának megnyitóján.

    A képeken megjelenik az egész Kárpát-medence, s a látogató ráébredhet arra, hogy milyen hatalmas teljesítményekre voltak képesek a magyarok az itt élő népekkel együtt - mondta köszöntőjében Grezsa István miniszteri biztos, aki beszélt arról is, hogy nem országméretbeli kérdés, hogy milyen erősek vagyunk. Mint fogalmazott, csak az önazonosság és az abban rejlő erő teheti ismét naggyá a magyarokat. Ha a Kárpát-medence a szlovákokkal, románokkal, szerbekkel és más nemzetekkel közös otthonunk - mondta -, és ha képesek lennénk újra a közös otthont közös élménnyé és közös erőforrássá tenni, akkor együtt képesek lennénk Trianon árnyékán túllépni.

Kocsis Fülöp, a görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, a rendezvénysorozat fővédnöke üzenetében úgy fogalmazott, hogy áldott azoknak az államférfiaknak neve, akik a trianoni gyásznapot az összefogás napjává nemesítették, mert "építeni kell, nem sebeket nyalogatni, küzdeni kell, nem fájdalmakat mutogatni, föltámadást kell meghirdetni, nem a gyászon keseregni".

A kiállítás azt szeretné megmutatni, hogy egy darabokra hullott kép ragyogó szilánkjai újra összeilleszthetők, s hogy "valamikor ezek a vármegyék egy nagy egész elemeit képezték és a magyar nemzet erejét adták" - fogalmazott a Miniszterelnökség által is támogatott kezdeményezés megálmodója, Benza György, a Kárpátaljai Szövetség elnöke, aki a projekt küldetésének nevezte, hogy ébren tartsa a nemzeti emlékezetet.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: a város számára is kiemelkedő érték a kiállítás üzenete, az összefogás és történelmi gyökerekre való támaszkodás, hiszen Szekszárd is büszke a hagyományaira és arra, hogy olyan saját értékei vannak, amelyekre építeni tud.

Kovach Anton képsorozata lenyűgöző és példa nélküli vállalkozás - mondta megnyitójában Feledy Balázs művészettörténész, a projekt kurátora. Kovách Anton minden esetben megtalálta a témához szervesen illeszkedő stílust, a megvalósításhoz pedig az újra és újra építkezés eszközrendszerét. Valódi kolorista, aki egy nagy iskolából, a kárpátaljaiból érkezik, mély gyökérzetből táplálkozó tehetség, akinek festészete európai és magyar. Feledy Balázs kiemelte: "ez maga a magyar történelem és maga a magyar földrajz", ezért is fontos, hogy sok fiatal találkozzon a múlttal ennek a kiállításnak a segítségével.

A trianoni sorstragédiára emlékezés jegyében született vándorkiállítás egy hároméves projekt eredményeként valósult meg, és Kovach Anton festőművész által alkotott képeken keresztül mutatja be a történelmi Magyarország 64 vármegyeközpontját. A 17 állomásosra tervezett vándorkiállítás nyitórendezvénye Esztergomban volt június 25-én. A szekszárdi tárlatot október 2-ig láthatja a közönség a Művészetek Házában.

Bővebben: https://www.orientpress.hu/cikk/2020-08-21_szekszardra-erkezett-a-magyar-szent-korona-varmegyei-cimu-vandorkiallitas

Televízió adás: https://radioorient.hu/adasok/2020-08-26_kiallitas_szekszard_video

Rádiós adás: https://radioorient.hu/adasok/2020-08-27_benza_grezsa_acs_feledy_dupka
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.