2020. augusztus 12., szerda 10:06

Augusztus 10-én indul a 2020/2021-es színházi évad a Tháliában (1. rész)
    Budapest, 2020. augusztus 12., szerda (OTS) - Ősbemutatók és különlegességek a Nagyszínpadon és a Télikertben

    
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20200812_001.jpg  
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20200812_002.jpg  

     Augusztus 10-től teljes gőzzel zajlik a munka a Thália Színházban - ettől a naptól folytatódnak a Gyilkosság az Orient Expresszen című nagyszabású produkció próbái - melyek az egészségügyi vészhelyzet miatt maradtak félbe -, és hamarosan elkezdődnek a felújítópróbák is.

Az első bemutató szeptember 4-én a tavaly újonnan átadott Thália Télikertben egy háromszereplős komédia, a Művészet lesz, mely szintén 2020 tavasszán került volna színre. Yasmina Reza egyik leggyakrabban játszott darabjának rendezője Béres Attila. A mű alaphelyzete, hogy Serge (Nagy Viktor) vásárol egy igen drága festményt, ami teljesen fehér. Barátja, Marc (Zayzon Zsolt) pedig elmondja a vételről cseppet sem hízelgő véleményét. A vitába akarata ellenére a harmadik barát, Yvan (Hevesi László) is belekeveredik…

Szeptember 5-től látható először Magyarországon a nézők által már nagyon várt krimi - az Agatha Christie egyik leghíresebb regényéből készült színpadi adaptáció, a Gyilkosság az Orient Expresszen Szirtes Tamás rendezésében kerül színre. A történet az 1930-as évek első felében játszódik, az Orient expressz fénykorában. A híres belga magándetektív egy bűnügy sikeres megoldása után visszaindulna Isztambulból Londonba. A téli szezon ellenére az Orient expressz első osztályú hálókocsijában nincs már szabad hely, ám régi barátja, egyben a vasúttársaság egyik igazgatója elintézi, hogy Poirot mégis helyet kapjon egy hálófülkében. A vonatot hóakadály kényszeríti megállásra valamivel éjfél után, a kellemetlenségeket reggelre egy gyilkosság is tetézi…
Misztikus történet, korhű jelmezek. 3D mozi élőben: A klasszikus krimi színházi változata, elsöprő, magyar színpadon egyedülálló látványvilággal.
Az előadás szereplői: Szervét Tibor, Pindroch Csaba, Gubás Gabi, Tóth Eszter, Mentes Júlia Virginia, Molnár Piroska/Udvarias Anna, Mórocz Adrienn, Mózes András, Vida Péter, Ember Márk, Tamási Zoltán és Ikotics Milán. A színdarabot Hamvai Kornél fordította. Látvány: Freelusion, látványtervező: Emil Goodman, zeneszerző: Gulyás Levente.

A krimit a sorban - 2020. október 16-án, a Thália Télikertben - Patrick Marber kortárs drámája, a Közelebb  követi.  A szerelmi négyszög történetének rendezője Horváth Csaba. Fordította: Upor László, játsszák: Pindroch Csaba, Gubás Gabi, Mózes András, Tóth Eszter.

Az évad második nagyszínpadi bemutatója 2020. október 30-án egy másik grandiózus előadás, a Lövések a Broadwayn lesz - szintén magyar ősbemutató. A Woody Allen legendás filmjéből készült Broadway-musical a 20-as, 30-as évek swing-slágereivel igazi csemege. A darabot Béres Attila rendezi. Fordította: Hamvai Kornél, zenei vezető: Bolba Tamás, koreográfus: Tihanyi Ákos. Szereplők: Szabó Győző, Hevesi László, Ember Márk, Szinetár Dóra, Mórocz Adrienn, Mentes Júlia Virginia, Szervét Tibor, Nagy Viktor, Szabó Erika, Tamási Zoltán, Hunyadkürti István, Ikotics Milán.

A Thália Télikert harmadik bemutatójaként Valló Péter állítja színpadra - új fordításban - David Mamet: Egy jobb világ című kétszereplős művét. A drámairodalom talán legnagyobb élő szerzőjének a munkahelyi, egyetemi zaklatást mindkét szempontból megjelenítő, megrázó drámáját Tóth Benedek fordította. A darab szereplői Zayzon Zsolt és Mentes Júlia Virginia. Bemutató: 2020. december 12.

A Nagyszínpadon egy újabb Feydeau-darab következik majd 2021. február 13-án, Álmomban megcsaltál címmel. A  francia riviérán játszódó vígjáték rendezője Kelemen József, szereplői: Csőre Gábor, Gubás Gabi, Zayzon Zsolt, Tóth Eszter, Vida Péter, Nagy Viktor, Tamási Zoltán. Georges Feydeau - Maurice Hennequin klasszikusát Hamvai Kornél fordította.

A nagyszínpadi bemutatók sorát egy újabb ősbemutató, a Mischief Theatre produkciója, Henry Lewis - Jonathan Sayer - Henry Shields: Komédia egy bankrablásról című replika előadása zárja. A West Enden öt éve sikerrel játszott színpadi fergeteget Hamvai Kornél fordította. Rendező: Kelemen József, szereplői: Ember Márk, Csőre Gábor, Mózes András Vida Péter, Udvarias Anna, Mentes Júlia Virginia, Hevesi László, Tamási Zoltán. Bemutató:  2021. április 3.

A 2020/2021-es évadban utolsóként az Augusztus Oklahomában szerzőjétől egy fekete komédia kerül színre. Tracy Letts: Killer Joe című Broadway-sikere szintén magyarországi ősbemutató, rendezője Mózes András. Fordította: Speier Dávid. Szereplők: Szabó Győző, Pindroch Csaba, Szabó Erika, Mórocz Adrienn. A bemutató a Thália Télikertben lesz 2021. május 14-én. (folyt.)



2020. augusztus 12., szerda 10:07

Augusztus 10-én indul a 2020/2021-es színházi évad a Tháliában (2. rész)
    Budapest, 2020. augusztus 12., szerda (OTS) -

    
     Ismét bővül a Thália Színház társulata. Ősztől a főrendezői posztot Kelemen József tölti be, aki olyan sikeres - jelenleg is futó - darabokat rendezett, mint a Rövid a póráz vagy a Bolha a fülbe. Udvarias Annát az Egy csók és más semmi című zenés vígjátékban, Csőre Gábort a Legszebb férfikor című mulatságos bohózattá gyorsuló előadásban láthatta már vendégművészként a Thália közönsége. Szinetár Dórát a zenés műfaj kedvelői jól ismerik, Ember Márk pedig a Vígszínháztól szerződött a Tháliához.
Schell Judit - aki továbbra is a teátrum művészeti vezetője - egy iskolai évet külföldön tölt, futó szerepeit Szinetár Dóra és Mórocz Adrienn veszik át. Távozott a társulattól Bán Bálint, szerepeibe Ember Márk, Hevesi László és Mózes András áll be.

A Vidéki Színházak Fesztiválja és a Határon Túli Magyar Színházak Szemléje  megrendezéséről az évad folyamán később, a kialakult helyzethez alkalmazkodva születik majd döntés.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.