2020. április 14., kedd 17:26

A vezetékes víz a vírus elleni védekezés hatékony eszköze (1. rész)
    Budapest, 2020. április 14., kedd (OTS) - Maximális biztonság az üzemeltetési és fertőtlenítési gyakorlatnak köszönhetően

    Zárt rendszer
A Fővárosi Vízművek által szolgáltatott víz teljesen zárt, nyomás alatt álló, automatizált  ivóvízellátó rendszeren keresztül jut el a víztermelő kúttól egészen a csapokig. Amikor valaki megnyitja a csapot, ő az első, akivel a víz érintkezik. Ennek megfelelően kizárt annak a lehetősége, hogy egy olyan vírus, amely alapvetően cseppfertőzéssel terjed, az ivóvízen keresztül juthasson el a felhasználókig. Ugyancsak kizárt, hogy a másik kimutatott hordozó, az emberi ürülék által bejuthasson a vezetékes vízbe, hiszen az ivóvízellátó rendszer semmilyen módon sem érintkezik szennyezett vízzel. Ugyanakkor a legfrissebb tudományos kutatások szerint annak a kockázata is igen alacsony, hogy a Covid-19 vírus egy fertőzött személy székletével történő közvetlen kapcsolat útján terjedjen.

Hatékony vízkezelés, fertőtlenítés
Társaságunk a jelenlegi helyzetben is folyamatosan biztosítani tudja a jó minőségű ivóvízzel való biztonságos ellátást, akárcsak a szennyvíz szakszerű, biztonságos elvezetését és megtisztítását. A vezetékes víz fogyasztásának biztonságát növeli, hogy amint azt a Vízszolgáltatók Európai Szövetsége a WHO állásfoglalása alapján megerősítette, a vízkezelés során alkalmazott fertőtlenítő módszerek megfelelőek a COVID-19 koronavírus inaktívvá tételére, elpusztítására. Társaságunk következetesen és a legszigorúbb belső szabályozással, technológiai előírásokkal gondoskodik az ivóvíz-biztonság megőrzéséről, ami a vízbázis-védelemtől kezdve a vízkezelésen át (a kitermelési, az elosztási, illetve fogyasztási pontokon) az ivóvíz biztonságos tárolásáig minden folyamatunkra kiterjed. Az ivóvíz fertőtlenítésekor alkalmazott eljárásokkal óvjuk a vizet a vírusoktól és egyéb kórokozóktól. Mind a WHO, mind pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírussal kapcsolatos tájékoztatója hangsúlyozza, hogy a koronavírus az ivóvíz fertőtlenítésére használt klór hatására azonnal elveszíti fertőző képességét, és a klór elpusztítja a vírust. Mindezeknek köszönhetően a tiszta, kezelt ivóvíz fogyasztása biztonságos, a vírus nem képes bejutni az ellátórendszerbe, és nem képes életben maradni az ivóvízben. Laboratóriumunk, ahogyan eddig, úgy a járványhelyzetben is természetesen napi szinten vesz és ellenőriz vízmintákat a kutaktól egészen a fogyasztói csapokig. Az ivóvíz járványhelyzetben is a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer.

Higiéniás szabályok betartása
Az egészséges ivóvíz éppen a fertőződés elleni védekezés egyik hatékony eszköze. A vírus terjedése elleni leghatékonyabb eszköz a higiéniai szabályok szigorú betartása, a rendszeres és alapos kézmosás, tisztálkodás, a szanitáció (tárgyakon és a környezetben lévő mikrobák számának mosó- és tisztítószerek segítségével történő csökkentése) és a vezetékes szennyvízelvezetés. A szolgáltatók azonban legnagyobb jószándékuk ellenére sem tudják biztonságosan tenni a dolgukat a fogyasztók együttműködése nélkül. Mindig, de most kiemelten fontos, hogy a csatornahálózatba csak és kizárólag az odavaló és odaillő "dolgok" kerüljenek. A nedves törlőkendőket, az egyszer használatos arcmaszkokat, a konyhai papírtörlőket, valamint a műanyag kesztyűket a háztartási hulladékkal együtt kell gyűjteni, majd ártalmatlanítani - ezek komoly dugulásokat és üzemzavarokat okozhatnak a csatornahálózat üzemeltetésében. (folyt.)



2020. április 14., kedd 17:26

A vezetékes víz a vírus elleni védekezés hatékony eszköze (2. rész)
    Budapest, 2020. április 14., kedd (OTS) -

    Belső intézkedések a munkatársak védelmében
Az ellátás biztonságának záloga a jól képzett, tapasztalt szakemberek rendelkezésre állása. Ennek megfelelően a Fővárosi Vízművek, üzletmenet-folytonossági tervének megfelelően számos olyan belső intézkedést léptetett életbe, amely munkatársaink fertőződés-veszélyének a minimalizálását szolgálja: ahol ezt a munkakör lehetővé teszi, kollégáink távmunkában dolgoznak, a személyes találkozók, értekezletek helyett a rendelkezésünkre álló technikai lehetőségek kihasználásával skype-on, elektronikusan szervezzük a belső kommunikációt. Létesítményeinkben kézfertőtlenítőket helyeztünk ki, fokoztuk és fertőtlenítő hatású szerekkel végezzük a takarítást. Az ügyfélkontaktusokat igyekszünk weboldalunkra vagy telefonos ügyfélszolgálatunkhoz irányítani, miközben csökkentett üzemmódban, heti egy alkalommal nyitvatartó személyes ügyfélszolgálati irodánkban plexi elemmel választottuk el az ügyfélteret az ügyintézőktől. A szennyvízkezelésben dolgozó munkatársaink számára normál körülmények között is kötelező védőruha és védőfelszerelés ebben a helyzetben is biztonságossá teszi a munkavégzést. Rendszeressé tettük a koronavírus terjedésével kapcsolatos belső tájékoztatást, ezzel együtt munkatársaink együttműködését kértük a magánprogramjaik, utazásaik, környezetük esetleges megbetegedése bejelentésében. A Fővárosi Vízműveknél életbe léptetett rendkívüli intézkedések egyik fontos eleme, hogy mind munkavállalóinkat, mind vállalkozóinkat a munkavégzést megelőzően minden alkalommal nyilatkoztatjuk, és aki a különböző kockázati tényezők figyelembe vételével fertőzésveszélyt jelenthet, azt otthoni karanténra kötelezzük az ivóvízellátásban kulcsfontosságú munkavállalóink fertőződésének megakadályozása érdekében.

Szervezeti és üzemeltetési változások az ellátásbiztonság érdekében
Az elmúlt hetekben folyamataink és üzemeltetési gyakorlatunk újragondolásával átálltunk a veszélyhelyzeti működésre, folyamatainkat a krízishelyzethez igazítottuk: az egyes létesítményeink üzemeltetéséért felelős vezetői csapat által irányított decentralizált izolációs üzemeltetési rendet alakítottunk ki, védőeszközök biztosításával és a készletek emelt szintű feltöltésével. Ennek köszönhetően zavartalanul biztosítani tudjuk szolgáltatásaink zökkenőmentes fenntartását, még akár súlyosbodó helyzetben is. Eközben sem munkavállalóink, sem vállalkozóink és beszállítóink egzisztenciális, anyagi biztonságáról nem feledkezünk meg. Ahol lehet, folytatjuk a munkálatokat, ezzel is elősegítve, hogy a velünk kapcsolatban álló vállalkozások se menjenek csődbe.

Pontos díjfizetés a stabil működési háttér szolgálatában
Ahhoz azonban, hogy minden megtett veszélyhelyzeti intézkedésünk és átalakított folyamataink mellett is fenntartható módon tudjuk üzemeltetni létesítményeinket és eleget tudjunk tenni kétmillió ember ivóvízellátása iránti felelősségünknek, stabil gazdálkodás szükséges, aminek az alapjául a befolyó vízdíjak szolgálnak. A víz- és csatornadíjszámlák határidőre történő befizetésével mindenki hozzá tud járulni ahhoz, hogy megőrizzük a szolgáltatás biztonságát, ami a járvány terjedésének megakadályozásában is az egyik legfontosabb feltétel. Ehhez ügyfeleinknek ki sem kell mozdulniuk otthonról, a számla elektronikus úton is befizethető. További ügyfélszolgálati kérdésekben is ügyfeleink rendelkezésére áll online és telefonos ügyfélszolgálatunk, valamint Otthon+ mobiltelefonos applikációnk. A rendkívüli helyzetben különösen fontos, hogy a víz- és csatornadíjak idejében befolyjanak.

Társaságunk folyamatosan figyelemmel kíséri az eseményeket, az Operatív Törzs bejelentéseit, tanulmányozzuk és elemezzük a legjobb hazai és nemzetközi gyakorlatokat, rendszeres kapcsolatot tartunk fenn a világ különböző részein tevékenykedő társszolgáltatókkal, szakmai szervezetekkel, és átalakított belső kommunikációs folyamatainknak köszönhetően szükség esetén azonnal reagálni tudunk. Emellett kiemelt figyelmet fordítunk az ellátási területünkön élők tájékoztatására.

Fővárosi Vízművek
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.