2020. március 25., szerda 09:01

Azonnali fizetési QR-kód a Billingo számlákon
    Budapest, 2020. március 25., szerda (OTS) - Március elején elindult az Azonnali Fizetési Rendszer Magyarországon, aminek köszönhetően egyedi belföldi forintátutalásaink 5 másodpercen belül megérkeznek a fogadó félhez. További újdonság, hogy e-mail-címre, mobilszámra, adószámra, adóazonosító jelre is küldhetünk pénzt. Mostantól pedig elérhetővé vált az azonnali fizetés indításához szükséges QR-kód a számlákon is. Elsőként a Billingónál, Magyarország innovatív online számlázójánál érhető el az azonnali fizetést támogató "Azonnali Számla".

    Magyarországon sem ismeretlen a QR-kód lefotózásával indított fizetés, ami 2012 óta érhető el a felhasználók számára. Ekkor indult el az iCsekk mobilalkalmazás, amelynek segítségével beolvashatjuk a (sárga) csekkeken elhelyezett QR-kódot, hogy egyszerűen és gyorsan befizethessük távolról közműszámláinkat, internet-előfizetési, távfelügyeleti, biztosítási díjainkat.

A Billingo kínálja elsőként az azonnali fizetési QR-kódot
2019 nyarán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétette az azonnali fizetési rendszerben alkalmazandó nyílt QR-kód-szabványt, hogy ezzel is segítse új típusú fizetési megoldások terjedését. A világon a legismertebb ilyen jellegű, QR-kódra épülő mobilfizetési megoldások a kínai Alipay és a WeChat Pay, amelynek 1-1 milliárd felhasználója van világszerte.

A mai naptól már elhelyezhető a Billingo számlákon az azonnali fizetés indítására alkalmas QR-kód, amely teljes mértékben megfelel az MNB által kiadott útmutatónak.

Hogyan kerül az azonnali fizetési QR-kód a Billingo számlákra?
A Billingo-felhasználónak csupán annyi dolga van, hogy egyszer megadja a Billingo fiókjában a QR-kód előállításához szükséges további adatokat, úgymint a saját bankszámlájához tartozó SWIFT-kódot, valamint az IBAN-számlaszámot. Ahogy ez megtörtént, a Billingo számlázórendszer képes lesz automatikusan előállítani az azonnali fizetéshez szükséges QR-kódot. A Billingo-felhasználó minden esetben eldöntheti, hogy a számlaképen megjelenjen-e a QR-kód.

A QR-kód tartalmazza az azonnali átutalási megbízáshoz szükséges adatokat: a számlakibocsátó nevét, bankszámlaszámát, a számla végösszegét, a közlemény rovatban pedig a számla azonosító adatait.

Mire jó a QR-kódos azonnali mobilfizetés?
A számlát befogadónak mostantól nem kell kitöltenie az átutalási megbízás mezőit, mivel a QR-kód lefotózásával a mobilbanki alkalmazásban automatikusan és hibamentesen kitöltésre kerülnek az adatok, különös tekintettel a közlemény rovatra.

Ez utóbbi a könyvelők és a webshopok számára lesz rendkívül hasznos, amelynek segítségével a banki számlatörténetben hibamentesen azonosíthatók lesznek a folyószámlára befolyó átutalások.

"A Billingo felismerte, hogy az online számlázáson túl számos olyan digitális szolgáltatást is nyújthat a webshopoknak, könyvelőknek, az online számlázót használóknak, amikkel csökkentheti számukra az adminisztrációs terheket, ezért is döntöttünk úgy, hogy elsőként vezetjük be az azonnali fizetési QR-kódot" - mondta el Sárospataki Albert, a Billingo ügyvezetője és társalapítója.

"Jelenleg egyetlen hazai nagybank mobilalkalmazása, a myRaiffeisen képes az MNB által kiadott azonnali fizetési QR-kódot olvasni. Várakozásunk szerint a következő hónapokban további 3-4 bank mobilbanki alkalmazása lesz alkalmas a QR-kód olvasására és 1 év múlva már az összes fel lesz készítve erre" - tette hozzá a Billingo ügyvezetője.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.