2020. március 23., hétfő 17:36

SweetVeg projekt - Precíziós mezőgazdasági módszerek alkalmazása csemegekukorica és paradicsom termesztésben a terméshozam növelése és a minőség javítása érdekében
    Budapest, 2020. március 23., hétfő (OTS) - Az EUREKA_15-1-2016-0034 azonosító számú SweetVeg projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, az EUREKA_15 pályázati program finanszírozásában valósult meg, összesen 69,54 millió Ft vissza nem térítendő támogatás elnyerésével.

        A feldolgozott zöldség és gyümölcs nemzetközi piacán tapasztalható verseny miatt kiemelkedő jelentősége van a magas minőségi követelményeket kielégítő nyersanyagok gazdaságosabb módon történő előállításának.
     A SweetVeg projektben (www.sweetveg.eu) innovatív eredményeiként új rovarcsapda, állományfigyelő kamera, adatgyűjtő, kukorica termesztést támogató szolgáltatás és új technológia került kifejlesztésre, melyek támogatást adnak a termesztő számára a kukorica károsítók előrejelzéséhez, a víz és tápanyag-utánpótlás hatékonyabb kivitelezéséhez, ugyanakkor segíthetik a nagyüzemi zöldségfeldolgozás szakembereit a betakarítási időnek a kulcsfontosságú minőségi jellemzők (pl. kukorica nedvességtartalma, zsengesége, megjelenése) alapján történő optimalizálásában. Ezáltal alacsonyabb költséggel és minőségi paramétereiben piacképesebb terményt lehet biztosítani a feldolgozók számára. A nemzetközi projekt keretében a módszerek kidolgozása Magyarországon csemegekukorica kísérletek, Portugáliában paradicsom kísérletek révén párhuzamosan történt.
     A projektben résztvevők a koordinátor Sys-Control Kft., amelynek fő profilja a növénytermesztés monitorozását és támogatását szolgáló rendszerek fejlesztése, a hasonló tevékenységet végző portugál TerraPro, illetve a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft., az élelmiszerlánc szereplőinek igényeit ismerő K+F intézet.

További információ:
Dóra Sebestyén    
sdora@syscontrol.hu
http://www.agrosense.com    

Berczeli Attila
a.berczeli@campdenkht.com
http://campden.hu

www.sweetveg.eu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.