2020. március 19., csütörtök 17:05

A Diákhitel Központ közleménye a hiteltörlesztések felfüggesztéséről
    Budapest, 2020. március 19., csütörtök (OTS) - A Diákhitel Központ a mai napon hatályba lépett 47/2020. számú kormányrendeletben foglaltaknak megfelelően törlesztési moratóriumot hirdet a fennálló összesen 207,4 milliárd forint diákhitel tőke- és kamattartozás tekintetében mind a 166 ezer ügyfele számára 2020. december 31. napjáig. A törlesztési moratórium kiterjed a már törlesztési szakban lévő és a moratórium alatt törlesztési szakba kerülő ügyfelekre is. A törlesztési kötelezettség felfüggesztése a mai napon automatikusan hatályba lép, ahhoz külön nyilatkozatra az ügyfelek részéről nincs szükség. A jogszabályban előírt moratórium lejártáig a Diákhitel Központ a fennálló tartozásokra nem számol fel késedelmi kamatot, illetve a 2020. március 18. napjáig felmondott szerződéseken túl 2020. december 31. napjáig nem mond fel szerződéseket.

    A Diákhitel Központ felhívja az ügyfelei figyelmét arra, hogy vonatkozó kormányrendelet rendelkezéseinek megfelelően önkéntesen a moratórium ideje alatt is törleszthetik fennálló tőke- és kamattartozásukat, a beérkező törlesztéseket a Diákhitel Központ a szokott rendnek megfelelően elszámolja. A Diákhitel Központ az önkéntes teljesítéshez sem vár el az ügyfeleitől külön nyilatkozatot. Az önkéntes törlesztéseket az ügyfeleink a moratórium ideje alatt bármikor egyoldalúan felfüggeszthetik. A hiteltörlesztési moratórium kapcsán felmerülő további kérdésekkel kapcsolatban a Diákhitel Központ telefonos és online ügyfélszolgálatán kérhetnek az ügyfelek információkat, illetve a www.diakhitel.hu honlapon és a Diákhitel Központ Facebook oldalán is rendszeresen tájékoztatjuk ügyfeleinket.

Tekintettel arra, hogy a koronavírus járvány okozta helyzet egyre több család pénzügyi lehetőségét érinti hátrányosan, illetve egyre több diák számára lehetetlenül el a tanulmányok melletti munkavégzés, a Diákhitel Központ a hiteltörlesztési moratóriumot kiterjeszti azon leendő ügyfeleire is, akik 2020. március 18. és 2020. december 31. között igényelnek diákhitelt és válnak törlesztővé. További rendkívüli intézkedésként a Diákhitel Központ meghosszabbítja a szabadfelhasználású Diákhitel1 termékének 2020. március 16-án lejárt igénylési határidejét. Ezen intézkedés eredményeként azon hallgatók, akik 2020. március 27-ig - Neptun rendszeren keresztül, ügyfélkapus azonosítással - igénylik elektronikus formában a szabad felhasználású Diákhitel1 terméket, már április 15-én megkapják az igényelt, maximum 350 ezer forintos összeget. Fontos információ, hogy a hitelbírálat és fedezet nélkül igényelhető Diákhitel1 termék kamata továbbra is történelmi mélyponton, 1,99%-on áll és az igényléséhez csak magyar állampolgárságon és élő hallgatói jogviszonyra van szüksége.

A Diákhitel Központ bízik abban, hogy a kormányzati intézkedések pontos, szigorú betartásával a nemzetgazdaság néhány hónapon belül túljut a kritikus időszakon. A Diákhitel Központ az elrendelt törlesztési moratóriumon túl is mindent elkövet annak érdekében, hogy segítse ügyfeleit a járványhelyzet okozta pénzügyi nehézségek leküzdésében, továbbá minden munkatársunk azon dolgozik, hogy a veszélyhelyzet lezárultát követően a felsőoktatási hallgatók a megszokott módon és színvonalon folytathassák tanulmányaikat.

Vigyázzunk egymásra!

Diákhitel Központ Zrt.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.