2020. február 26., szerda 12:20

Sajtóközlemény
    Budapest, 2020. február 26., szerda (OTS) - E sajtóközlemény kibocsátásával a Kedrion Biopharma célja, hogy tisztázzon néhány, a magyar médiában az emberi vérplazmával kapcsolatban a közelmúltban megjelent valótlan - egyes esetekben rágalmazó - kijelentést. Anélkül, hogy megpróbálná megfejteni e médiamegjelenések célját és igyekezve növelni a témát körülvevő nyilvános eszmecserében megfogalmazottak helytállóságát, a Kedrion az alábbi tényekre hívja fel a figyelmet:

        1.    Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) által gyűjtött teljes vérből származó vérplazmából a terápiás kórházi felhasználás mellett is felesleg keletkezik. Ez a - magyar jogi terminológiában "ipari plazma"-ként definiált - többlet értékes gyógyszerekké válhat.

     2.    A Kedrion magyarországi leányvállalata, a HUMAN BioPlazma Kft. az egyetlen gyártó Magyarországon, amely képes az ipari plazmából gyógyszert készíteni.

     3.    Az OVSZ, mint központi költségvetési szerv 2008 óta értékesítette ipari plazma-többletét továbbfeldolgozás céljára a HUMAN BioPlazma Kft. (és nem a Kedrion) számára az OVSZ és a TEVA Gyógyszergyár Zrt. közötti korábbi megállapodás HUMAN BioPlazma Kft.-re történő engedményezése, illetve átruházása alapján. A HUMAN BioPlazma Kft. az OVSZ-szel évente tárgyalások útján meghatározott piaci árat fizetett a plazmáért.

     4.    Az OVSZ a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) utasítására 2017-ben beszüntette az ipari plazma átadását a HUMAN BioPlazma Kft. részére. Azóta a plazmát Magyarországról elszállítják és külföldön dolgozzák fel gyógyszergyártás céljából.

     5.    Szintén a KEHI utasítására az OVSZ 11,5 milliárd forintos kártérítési pert indított a HUMAN BioPlazma Kft. (de nem a Kedrion) ellen. Az elsőfokú bíróság az OVSZ valamennyi kereseti kérelmét elutasította. Az OVSZ fellebbezése folyamatban van.

     6.    Sem a Kedrion, sem a HUMAN BioPlazma Kft. nem néz szembe pénzügyi nehézségekkel, és határozottan kijelentjük, hogy egyiküket sem veszélyezteti csődhelyzet vagy bármilyen jellegű fizetésképtelenség. A Kedrion és 100%-os tulajdonában álló HUMAN BioPlazma Kft. mögött tőkeerős tulajdonosok állnak, és tagjai, részvényesei között van az olasz állam érdekeltségébe tartozó CDP Equity S.p.A.

     7.    Az az állítás, hogy a Kedrion bármilyen vitába bonyolódott volna az amerikai Élelmiszer-és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatallal (Food and Drug Administration - FDA), egyszerűen valótlan (lásd legutóbb: https://www.kedrion.com/kedrion-announces-fda-approval-its-plasma-fractionation-facility-melville).

     8.    Az OVSZ-től származó ipari plazmából gyártott gyógyszerek elosztásakor a HUMAN BioPlazma Kft. és a Kedrion mindig kiemelt fontosságúként kezelte a magyarországi betegellátást. A hazai egészségügyi ellátó rendszer ezekhez a gyógyszerekhez az európai átlagárak alatti árakon jutott hozzá. A már említett gazdasági előnyök mellett orvostudományi előnyökkel is járt Magyarország számára, hogy a magyar ipari plazmát 2017-ig Magyarországon dolgozták fel gyógyászati célra. Ezért nem valós az az állítás, hogy akár az OVSZ, akár Magyarország bármilyen veszteséget szenvedett volna el e hosszú távú megállapodás során.

     9.    A HUMAN BioPlazma Kft. és a Kedrion mindig hangsúlyozta, hogy kész együttműködni Magyarország Kormányával és a kormányzati szervekkel.

     10.    A HUMAN BioPlazma Kft. és a Kedrion határozottan elzárkózik mindennemű, a sajtóban és a médiában megjelenő, jelenlegi és jövőbeli csatározástól és mindig hű marad elsődleges küldetéséhez: a betegellátás biztosításához.


Céginformáció

A 2007 óta működő HUMAN BioPlazma Kft. az olaszországi székhelyű Kedrion Biopharma magyarországi leányvállalata. A Kedrion csoport fő gyógyszergyártó cége, a Kedrion S.p.A. több mint 100 országban van jelen, több mint 2600 főt foglalkoztat világszerte, 4 gyárában (ebből 2 Olaszországban, 1 az Egyesült Államokban és 1 Magyarországon) évente több mint 2 millió liter emberi vérplazma feldolgozására képes. A Kedrion S.p.A. 2007 végén vásárolta meg a TEVA Gyógyszergyár Zrt. HUMAN BioPlazma társaságban meglévő üzletrészét (gyakorlatilag a TEVA gödöllői gyárának biokémiai üzemét).

A HUMAN BioPlazma Kft. ma több mint 330 munkavállalót foglalkoztat gyártóüzemében, logisztikai központjában, valamint hét plazmaközpontjában, amelyek Magyarország-szerte végzik az emberi vérplazma gyűjtését. A Kedrion S.p.A. az elmúlt évtizedben több mint 12 milliárd forintot fektetett a magyarországi gyártóhelyének és infrastruktúrájának fejlesztésekbe, a HUMAN BioPlazma pedig megháromszorozta munkavállalói számát.

A HUMAN BioPlazma Kft. és a Kedrion Biopharma gyógyszerei stabil vérkészítmények, amelyek számos különféle betegség - például vérzékenység, angioödéma, autoimmun és krónikus neurológiai betegségek - kezelésére, valamint intenzív terápiás ellátásban is használhatók. A HUMAN BioPlazma Kft. által gyártott plazmából származó terápiák Magyarországon évente 40-50 ezer esetben bizonyulnak életmentő gyógyszernek.

További információ: pressoffice_hu@kedrion.com
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.