2020. február 21., péntek 13:51

Fokozott figyelmet fordítanak a diákok a plágium ellenőrzésére
    Budapest, 2020. február 21., péntek (OTS) - A plágium - azaz mások szellemi tulajdonának jogtalan eltulajdonítása - sajnálatos módon továbbra is mindennapos jelenség a felsőoktatásban. Évente hallgatók ezreinek dokumentumai tartalmaznak nagy arányú plágiumot. Az említett diákok ennek ellenére diplomát kapnak és karrierbe kezdenek a későbbiekben.

    
Néhány ezer hallgató társuk azonban mára már figyelmesebben ellenőrzi a plágium gyanús dokumentumokat, állítja a plagizmus ellenőrzésére alkalmas weboldal, a plag.hu (https://www.plag.hu/) beszámolója.

A legfrissebb statisztikák szerint országos szinten egyre több diák ellenőrzi dokumentumait plágium ellenőrző szoftverrel, azonban az említett hallgatók száma alig több mint 2000 - mondta Arturs Vinckevics, a plag.hu (https://www.plag.hu/) képviselője.

Jó hír, hogy a dokumentumokat ellenőrző hallgatók létszáma évente mintegy 50% - os növekedést mutat, ugyanakkor a plágium térkép (https://www.oxsic.com/live-plagiarism-map/) statisztikája alapján nyilvánvaló, hogy átlagosan tízből egy végzős diák nem kap diplomát plagizálás miatt.

2019-ben a dokumentumok plágium ellenőrzésének aránya a hallgatók körében Magyarországon 11,4 százalék volt. (A szomszédos országokban, Szlovákiában 13,4 százalékról, Csehországban pedig 10,5 százalékról szól a hivatalos beszámoló.) Ez azt jelenti, hogy a nagyjából 2000 diák, akik az egyes országokban ellenőrzik dokumentumaikat, pozitív előmenetelt jelenthet, de ez a szám még mindig nem elegendő a százalékos arány tekintetében.

A plágium, ha napvilágra kerül, még évtizedekkel később is jogi következményeket vonhat maga után. Tönkre teheti bármely diplomás szakember karrierjét, különösen abban az esetben, ha az illető köztisztviselő, politikus vagy tudós.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.