2020. február 20., csütörtök 11:07

A Fővárosi Vízművek jelentős forrásokat fordított a közcsőhálózat ólommentesítésére
    Budapest, 2020. február 20., csütörtök (OTS) - A Fővárosi Vízművek rendelkezésére álló beruházási források sajnos erősen korlátosak, a műszakilag szükséges hálózati rekonstrukció töredékét tudjuk csak végrehajtani.

    
Társaságunk ugyanakkor kiemelten kezeli azokat a rekonstrukciós munkákat, fejlesztéseket, amelyek az ivóvíz minőségének megőrzését, javítását célozzák. Így kiemelt prioritást kapott a Budapest alatt mintegy 5000 kilométer hosszan húzódó közcsőhálózathoz csatlakozó 233 000 bekötővezeték közül azoknak a cseréje, amelyek részben vagy egészben ólomból készültek.
Ezt a munkát már az 1998-ban kiadott, a korábbi, 50 ?g/l határérték fokozatos csökkentését előíró Európai Uniós ivóvíz-direktíva életbe lépése előtt megkezdtük. Ennek köszönhetően 1997-2018 között 3,5 milliárd forintot meghaladó ráfordítással, szisztematikusan új, korszerű anyagúra cserélt 30 000 ólombekötés megszüntetését követően elértük, hogy mára már csak elenyésző számban fordul elő részben vagy egészben ólomanyagú bekötővezeték Budapesten. Az elsődleges cél az volt és ezt meg is valósítottuk, hogy a gyermekintézmények esetében teljes egészében felszámoljuk ezeket.

A még meglévő ólomanyagú bekötések kiváltását jelenleg saját beruházási források felhasználásával igyekszünk folytatni, mindaddig, amíg rendelkezésünkre nem áll az a tervezetten 1,5 milliárd forint nagyságú támogatás, amelyet a Fővárosi Önkormányzat, mint kedvezményezett a Budapest Főváros víztermelő kútjainak fejlesztése, vízminőségi és kapacitáskockázatok kezelése (KEHOP-2.1.5.) elnevezésű projekt keretében használhat fel a közcsőhálózaton található ólombekötések cseréjére.

A Fővárosi Vízművek https://www.vizmuvek.hu/hu/fovarosi-vizmuvek/tarsasagi-informaciok/a_vizrol/vizminoseg_vizkemenyseg oldalán kerületenkénti, illetve agglomerációs településenkénti részletes tájékoztatást adunk a szolgáltatott víz minőségéről, összetételéről.

Amint azt a honlapunkon elérhető táblázat is jól mutatja, a társaságunk által szolgáltatott víz ólomkoncentrációja határértéken aluli. Fontos azonban, hogy az egyes ingatlanok belső hálózata részben vagy egészben ólomvezetékekből állhat, amelyekből ólom oldódhat az ivóvízbe. Itt hívnánk fel a figyelmet arra, hogy nemcsak a vezetékek, hanem az alkalmazott kötőidomok, szerelvények esetében is fontos, hogy azok kizárólag az ivóvíz-hálózatokban történő felhasználásra ajánlott anyagokat tartalmazzák.

Akinek kétségei vannak, bizonytalan vagy csak szeretne meggyőződni arról,  hogy valóban ólommentes víz folyik a lakásában, kérheti az Országhos Közegészségügyi Intézet egy pályázati forrásnak köszönhetően ingyenes vizsgálatát az olom@oki.antsz.hu elérhetőségen, illetve társaságunk is rendelkezésére áll több ivóvíz-minőségi paraméterre vonatkozó vizsgálattal, amely kedvező áron rendelhető meg a https://www.vizmuvek.hu/hu/fovarosi-vizmuvek/lakossagi-ugyfelek/vizplusz_szolgaltatasok/ivovizvizsgalat weboldalon.

Az ingatlanokon belüli, magántulajdonban álló vezetékeknek a kicserélése kizárólag a tulajdonosok feladata. A kérdés megnyugtató és végleges megoldását valóban csak a belső hálózatokban lévő ólomvezetékek megszüntetése jelenti. Emellett szól az is, hogy a költsége egy átlagos lakás esetében nagyságrendileg nem vagy alig haladja meg egy valóban hatásos víztisztító berendezés árát, amely azonban rendszeres karbantartást igényel, aminek az elmulasztása komoly egészségügyi kockázatot rejt magában, és ami mindenképpen csak átmeneti megoldás lehet.

Fővárosi Vízművek
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.