2020. január 9., csütörtök 10:50

NOVIS: az MNB útmutatása szerint haladunk tovább
    Budapest-Pozsony, 2020. január 9., csütörtök (OTS) - A biztosító közgyűlése állandó hazai jelenlét kialakításáról is döntött - A NOVIS Biztosító készen áll arra, hogy olyan termékkel térjen vissza a magyar piacra, amely minden tekintetben megfelel az európai és a magyar szabályozásnak, illetve a Magyar Nemzeti Bank elvárásainak. A pozsonyi székhelyű, 10 országban működő biztosító megerősíti: meglévő magyar ügyfeleinek a teljes szerződéses időszakra professzionális gondoskodást nyújt, valamint állandó hazai jelenlét kialakítását is tervezi.

    A NOVIS Biztosító készen áll arra, hogy a jogszabályi előírásoknak, illetve az európai és a helyi felügyeleti elvárásoknak egyaránt megfelelő ügyfélbarát termékkel térjen vissza a magyar piacra, és ennek érdekében egyeztetést kezdeményez a Magyar Nemzeti Bankkal. A biztosító célja, hogy - ügyfelei és értékesítő partnerei érdekében - a felügyelet által megfogalmazott kérdésekre megnyugtató és hosszú távú válaszokat adjon.
A NOVIS menedzsmentje rámutatott: a társaság jelenlegi működése az európai uniós szabályoknak és a helyi jogszabályi előírásoknak is maradéktalanul megfelel, ezért a magyar felügyelet álláspontjának megfelelő korrekciók elvégzése után a NOVIS a magyar piacra történő visszatérését, valamint - az MNB és a NOVIS Biztosító prudenciális felügyeletét ellátó Szlovák Nemzeti Bank jóváhagyását követően - magyarországi fióktelep létrehozását tervezi. A fióktelep létrehozását a biztosító részvényesei már közgyűlési határozatban jóváhagyták.

"Magyarország a NOVIS egyik legelső és legfontosabb piaca, amelyik jelentősen hozzájárult fiatal biztosítónk hat évvel ezelőtti elindulásához. Ezért hálát és tiszteletet érzünk Magyarország iránt, és különösen fontos számunkra, hogy mielőbb újraindíthassuk a hazai értékesítést - fogalmazott Siegfried Fatzi, a NOVIS Biztosító elnök-vezérigazgatója. - Magyar ügyfeleinket minden fórumon megerősítjük abban, hogy elkötelezettek vagyunk mellettük és a magyar piac mellett, és természetesen maradéktalanul betartjuk a vállalt szerződéses kötelezettségeinket. Ezt az elköteleződést mutatja a magyar fióktelep létrehozásáról döntő közgyűlési határozat is."

Siegfried Fatzi hangsúlyozta: a NOVIS hazai piaci bevezetését követően azonnal csatlakozott a TKM-chartához, amelynek előírásait - a Deloitte ellenőrzésével - évről évre precízen teljesítette, azaz ügyfeleinek nem értékesített olyan biztosítási szerződést, amelynek költségszintje meghaladta volna az előírt TKM-értékeket. "Bízunk abban, hogy a Sensum termékünk kapcsán a könyvvizsgáló vállalat cseréjét követően felmerült technikai jellegű TKM-számítási kérdést is hamarosan megnyugtatóan rendezhetjük" - tette hozzá a cégvezető.

A vezérigazgató a NOVIS-ról megjelent sajtóhírekkel kapcsolatban kijelentette, hogy a NOVIS Biztosító maximálisan tiszteletben tartja az MNB megállapításait és felügyeleti illetékességét, és mindent megtesz azért, hogy a magyar piac működését a felügyelet elvárásainak megfelelően is megismerje.

Kiemelte, hogy a sajtóban megjelent pontatlan információk ellenére a NOVIS magyar ügyfelei bíznak a biztosítóban. Az alacsony - 5 év alatt 10% alatti - törlési hányadot a NOVIS-termékek rugalmasságával és versenyképességével magyarázta. Siegfried Fatzi ugyanakkor emlékeztetett, hogy a unit-linked termékek hosszú távú szerződések, és bár jelenleg nagyon jól teljesítenek, 3-5 év után - a tervezett futamidőnél lényegesen korábban - szinte lehetetlen pozitív eredménnyel kiszállni belőlük. Ezért fontos a biztosítási szerződésben meghatározott futamidő betartása.

A menedzsment közlése szerint a NOVIS Biztosító tőkehelyzete rendkívül stabil: a Szolvencia II uniós irányelvben foglalt, minden uniós piacon működő szereplő számára kötelező tőkemegfeleltetési feltételeket jelenleg 166%-os rátával teljesítik.

A NOVIS gazdálkodási adatai is dinamikus fejlődésről tanúskodnak. A biztosító 10 európai piacról származó bevétele 2018-ban megközelítette a 110 millió eurót, és már 2019. január-szeptember időszakában meghaladta a 102 millió eurót. A társaság adózott eredménye ez alatt az időszak alatt 6,2 millió, illetve 4,8 millió euró volt.

A társaság Magyarországon mintegy 8000 szerződéssel rendelkezik, teljes szerződésállománya meghaladja a 36 ezret.

###

További információk: www.novis.eu

Kapcsolat:

Oláh Péter ügyvezető
PR-ego Kommunikációs Ügynökség
Tel.: + 36 30 500-5221
e-mail: olah.peter@publicrelations.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.