2018. december 19., szerda 14:27

December 31-én lezárul az Országos Videokonferencia-Rendszer kiépítését célzó projekt
    Budapest, 2018. december 19., szerda (OTS) - Az európai közigazgatásban is élenjáró fejlesztés - összhangban a Belügyminisztérium e-közigazgatás megvalósítását célzó tevékenységével - megreformálja a korábban személyes jelenlétet igénylő államigazgatási folyamatokat. Segítségével az állampolgárok számára az ügyintézés gyorsabbá és gazdaságosabbá válik. A projekt 2,984 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-Fejlesztési Operatív Program KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15 "Adminisztratív terhek csökkentése" című program keretében.

    "A Belügyminisztériumnak kiemelkedő szerepe van a hazai e-közigazgatási ökoszisztéma - mind a korszerű infrastruktúra, mind a felhasználóbarát szolgáltatások - kialakításában. Stratégiájába illeszkedik az országos videokonferencia-rendszer is, mely nagysebességű kép- és hangátvitellel összeköti a térben távoleső intézményeket. A biztonságos, jövőbemutató, rugalmasan bővíthető megoldás a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat zárt rendszerén működik." hangsúlyozta Hajzer Károly Informatikai Helyettes Államtitkár.
"A rendszer éles tesztelése már lezajlott, a július 1. és november 30. közötti időszakban közel 15.000 hívás létesült, bírósági tárgyalások, távmeghallgatások, oktatások valósultak meg videokonferencia hívások segítségével." - hangzott el Dömötör Csaba, a NISZ projektmenedzsment igazgatója előadásában.
"A kiépített rendszer a távmeghallgatások által lehetővé teszi az eljárások időtartamának csökkentését, a bírósági eljárások átláthatóságának növelését, valamint a bíróságok szolgáltató jellegének erősítését." - mondta Péter Zoltán János, bíró, az Országos Bírósági Hivatal képviseletében.
"Valamennyi büntetés-végrehajtási intézetben található videokonferencia végpont. Az új rendszer biztonsági szempontból is előnyösebb, valamint támogatja a reintegrációt, hiszen a fogvatartott nem esik ki sem a munkából, sem az oktatásból." - nyilatkozta Prisznyák Szabolcs alezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága nevében.
A kormányzati szervek, valamint a bíróságok és a büntetés-végrehajtási intézetek számára kialakított funkciók között megtaláljuk a közvetített kép- és hanganyagok rögzítését, a védett tanúzás során alkalmazott torzított hangátvitelt, a videokonferencia közvetítést (stream) is.
A beruházás az "Elektronikus megoldás az eltérő földrajzi helyszíneken történő közigazgatási ügyintézés munkaszervezésének és kommunikációjának fejlesztésére (VIKI)" című KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2015-00003 azonosító számú projekt során az "Adminisztratív terhek csökkentése" című program keretében valósult meg. A projekt forrása 2,984 milliárd forint, amelyet az Európai Szociális Alap, valamint Magyarország költségvetése finanszíroz a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program, valamint a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében. A projektet a Széchenyi 2020 program keretében valósította meg a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) alkotta konzorcium.

További információ:
Kovács Szilvia, senior marketing és kommunikációs menedzser
Tel.: +36 30 249 6073, email: kovacs.szilviakatalin@nisz.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.