2018. november 30., péntek 14:43

Szomszédaink, a magyarok szombat este az M5 műsorán
    Budapest, 2018. november 30., péntek (OTS) - Szomszédaink, a magyarok címmel vetít dokumentumfilmet Kárpátaljáról az M5 kulturális csatorna december 1-én. A Magyar Média Mecenatúra Program által támogatott film olyan kérdésekre keresi a választ, hogy milyen most magyarnak lenni Kárpátalján? A filmet a Filmszemle-díjas Zámborszki Ákos és a Junior Prima- díjas Galán Angéla jegyzi.

    
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20181130_002.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20181130_003.jpg

Ez a 2013-ban indult Szomszédaink, a magyarok - c. dokumentumfilm-sorozat negyedik, befejező része. A sorozat közérthető és elfogulatlan módon kísérli meg bemutatni a magyarok és a szomszédos országok népei közti, sokszor ellentmondásos viszonyt. A dokumentumsorozat első három része bemutatta, mit gondolnak ma a szlovákok, a szerbek, a románok a magyarokról és fordítva. Hogyan látják a helyzetet a szakértők és az emberek? A legújabb rész pedig megvizsgálja, milyen az élet a magyarság központjának számító Beregszászon, és mit jelent magyarnak lenni a peremterületeken. Mit gondolnak Kárpátaljáról, az új oktatási törvényről és a "szeparatizmusról" a régión kívül élők? Évtizedenként nagyjából 10 000 magyarral lesz kevesebb a határon túli régiókban. A legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy jelenleg is már csak 130 ezren vallják magukat magyarnak Kárpátalján. Mi segít nekik megőrizni anyanyelvüket és kulturális identitásukat a mindennapokban? Mi az, ami segít nekik az otthon maradásban? Milyennek látja az ukrán többség a magyar kisebbséget? Zámborszki Ákos filmje ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Szomszédaink, a magyarok - Kárpátalja szombat este 19.30-tól az M5 műsorán!

MTVA Sajtóosztály
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.