2018. november 19., hétfő 10:13

Főügyészség: Vizsgálati eredmények ismertetése
    Rijád, 2018. november 19., hétfő (OTS) - A Főügyészség sajtóközleményben számolt be arról, hogy a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi állampolgár meggyilkolása ügyében indított nyomozás eddigi szakasza, amelyben 21 személyt gyanúsítanak, a következő eredménnyel zárult:

        - Az incidens 2018 szeptember 29-én egy parancs kiadásával kezdődött, melynek értelmében az áldozatot meggyőzés útján, illetve a meggyőzés eredménytelensége esetén erőszakkal hazatérésre kell bírni. A parancsot az Állami Hírszerzési Elnökség korábbi elnökhelyettese adta ki a küldetés parancsnokának.
     - A küldetés parancsnoka egy három alegységből álló, tizenöt főt számláló csapatot hozott létre.
     - A küldetés parancsnoka azt javasolta az Állami Hírszerzési Elnökség korábbi elnökhelyettesének, hogy a tárgyalócsoport élére az áldozat egy egykori kollégáját helyezze, tekintettel annak az áldozattal való korábbi kapcsolatára. A nevezett egykori kolléga éppen egy volt tanácsadóval való közös munkával volt megbízva.
     - Az Állami Hírszerzési Elnökség korábbi elnökhelyettese kapcsolatba lépett a volt tanácsadóval annak érdekében, hogy kérvényezze az áldozat egykori kollégájának megbízását. A volt tanácsadó beleegyezését adta, és kérte, hogy találkozhasson a küldetés parancsnokával.
     - A volt tanácsadó találkozott a küldetés parancsnokával és a tárgyalócsapattal, hogy média-szakértelmére támaszkodva informálja őket a feladattal kapcsolatos tudnivalókról.
     - A volt tanácsadó kifejezte abbeli meggyőződését, hogy az áldozatot a (Szaúdi) Királysággal ellenséges szervezetek és államok beszervezték, valamint hogy az áldozat Szaúd-Arábia határain kívüli tartózkodása nemzetbiztonsági fenyegetést jelent, bátorítva a csapatot az áldozat meggyőzésére és megemlítve, hogy az áldozat hazatérésének elérése jelentős sikert jelentene a küldetés szempontjából.
     - A küldetés parancsnoka felvette a kapcsolatot egy igazságügyi szakértővel és bevonta a csapatba abból a célból, hogy amennyiben az áldozatot csak erőszak alkalmazásával sikerül hazatérésre bírni, a fizikai erőszak bizonyítékait eltüntesse a tett helyszínéről. Az igazságügyi szakértő a felettesei tudta nélkül csatlakozott a csapathoz.
     - A küldetés parancsnoka kapcsolatba lépett egy törökországi kollaboránssal, egy biztonságos helyszín biztosítására kérve őt arra az esetre, ha az áldozatot nem sikerülne erőszak alkalmazása nélkül rábírni a hazatérésre.
     - A Konzulátus épületének megtekintését követően a tárgyalócsapat vezetője arra jutott, hogy az áldozatot nem volna lehetséges biztonságos helyre szállítani, amennyiben a hazatérésével kapcsolatos tárgyalás sikertelenül végződne.  A tárgyalócsapat vezetője úgy döntött, hogy az áldozatot meg kell ölni a tárgyalás sikertelensége esetén. A vizsgálat eredménye szerint az incidens gyilkossággal végződött.
     - A nyomozás eredményei szerint a bűntettet dulakodást követően hajtották végre, melynek során az áldozatot erővel lefogták és nagy mennyiségű, kábító hatású injekciót adtak be neki, amely az áldozat túladagolásból adódó halálához vezetett (Isten nyugosztalja).
     - A nyomozás során megtörtént a gyilkosságot elrendelő és végrehajtó öt személynek a beazonosítása, akik bűnösnek vallották magukat a gyilkosságban.
     - A gyilkosságot követően az elkövetők az áldozat holttestét feldarabolták és azt a Konzulátus épületéből eltávolították.
     - A nyomozás eredményei szerint a holttestet öt személy távolította el a Konzulátusról.
     - Annak a személynek a kiléte, aki a holttestet a kollaboránsnak átadta, beazonosításra került.
     - A holttestet a kollaboránsnak átadó egyén által adott személyleírás alapján a kollaboránsról fantomkép készült.
     - A nyomozás során beazonosításra került az a személy, aki a gyilkosságot követően az áldozat ruháit viselte, és aki annak holmijait - beleértve a karóráját és a szemüvegét - egy szeméttárolóba  helyezte a Konzulátus épületének elhagyása után. A nyomozás emellett a vele lévő másik személyt is beazonosította.
     - A nyomozás megállapította, hogy a Konzulátus térfigyelő kamerái ki voltak kapcsolva, az ezért felelős személy kiléte a nyomozás során beazonosításra került.
     - A nyomozás eredményei szerint a gyilkosságot elkövetőknek négy gyanúsított nyújtott logisztikai segítséget.
     - A nyomozás megállapította, hogy a küldetés parancsnoka megegyezett a tárgyalócsoporttal és annak vezetőjével (akik a gyilkossággal kapcsolatban döntést hoztak és azt elkövették), hogy egy hamis jelentésben tájékoztatják az Állami Hírszerzési Elnökség korábbi elnökhelyettesét arról, hogy az áldozat a hazatérését szorgalmazó, sikertelen tárgyalás után elhagyta a Konzulátus épületét.

Szaúdi Hírügynökség
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.