2017. október 18., szerda 10:41

Végzetes lakoma egy Holt-tengeri palotában - Salome operabemutatóval készül a Budapesti Nyári Fesztivál jubileumi évadára
    Budapest, 2017. október 18., szerda (OTS) - Richard Strauss hátborzongató operájának új feldolgozása két alkalommal, 2018. június 22-én és 24-én sztárénekesekkel kerül bemutatásra a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A címszerepben, vérszomjas Salomeként most láthatja először a magyar közönség a világhírű magyar szopránt, Rost Andreát, olyan sztárpartnerekkel mint Gerard Siegel és Komlósi Ildikó. Anger Ferenc rendezése később, a tervek szerint a mű eredeti helyszínén, Nagy Heródes feltárt palotájában is elvarázsolja a közönséget.

    
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20171018_004.jpg

Mint közismert, az Oscar Wilde drámája nyomán Richard Strauss által teremtett szerelmi tébolyban szenvedő szecessziós nőalak színpadi bemutatóit a kezdetektől hangos botrányok övezték a kritika, a közönség és az egyház megbotránkozása közepette. A Szabad Tér Színház és a Magyar Állami Operaház új közös bemutatója a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon debütál Rost Andrea címszereplésével, majd az előadás a tervek szerint Salome híres hétfátyoltáncának eredeti helyszínérén, a Holt-tenger partján fekvő erődítményben, Nagy Heródes Machareus palotájában lesz látható. A helyszínnek különös magyar vonatkozása, hogy a feltárást magyar-jordán kutatócsoport végezte Vörös Győző ókorkutató irányításával. A nemrég kiásott tizenkét lépcsős és egy tartalék medencével rendelkező grandiózus mikve kétezer éven keresztül pihent a homokban a királyi udvar alatt. Az Újszövetség Heródiásának lánya, Salome ebben a palotában kérte Keresztelő Szent János fejét táncáért cserébe Heródes végzetes születésnapi lakomáján.

Salome, avagy egy vérfagyasztó flört története
A századelő sűrű forgatagában Richard Strauss Max Reinhardt színházában találkozott először Wilde nyugtalanítóan intenzív színpadi művével. Az előadás után Heinrich Grünfeld csellista így fordult a zeneszerzőhöz: "Ez volna ám a magának való operaanyag!" "Már írom is!" - érkezett a gyors válasz. Az 1905-ös drezdai bemutatót hangos botrányok kísérték, ahogy sokáig a továbbiakat is.
A kritikusok azóta sokat vitatkoztak Salome alakjáról. Vajon anyja befolyása alatt álló tudatlan lányka csupán, vagy tudatos és kegyetlen vámpír, amilyennek Wilde képzelte, aki egyáltalán nem hitt az ártatlan Salome meséjében. A démoni Salome meztelen testét és haját Wilde szerint csak drágakövek borítják. Strauss is egy szerelmi megszállottságtól vezérelt jéghideg Salomét képzelt a színpadra és operájában megteremtette az iszonyat extázisát. A szerepet éppen ezért kivételesen nehéz megformálni, nemcsak annak lélektani megfejthetetlensége miatt, hanem az operaénekes összetett feladatköre miatt: csupasz testtel ellejteni egy 16 éves lány erotikusan túlfűtött fátyoltáncát, miközben operát énekel, csak a legképzettebb előadóművészeknek sikerül. A híres operaénekesnő, Rost Andrea pályája során először bújik a nagy kihívást jelentő szerepbe, mi pedig rendkívüli érdeklődéssel várjuk, hogy Anger Ferenc rendezésében ezúttal milyen Salomét kapunk a Margitsziget csillagos nyári ege alatt.

Az ígéretes Salome-premier két alkalommal, 2018. június 22-én és 24-én lesz látható a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Jegyek már kaphatók a Szabad Tér Színház honlapján, valamint a jegyirodákban. Érdemes a héten gyakran figyelni a www.szabadter.hu honlapot, valamint a Budapesti Nyári Fesztivál Facebook-oldalát, ugyanis ott adnak hírt a különleges akció pontos időpontjáról, melynek során 50% kedvezménnyel szerezhetik meg jegyeiket az érdeklődők.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.