2017. szeptember 14., csütörtök 16:06

Egyéves Magyarország kultúrtévéje, az M5 (1. rész)
    Budapest, 2017. szeptember 14., csütörtök (OTS) - Kiemelt nappal ünnepli egy éves születésnapját szeptember 17-18-án az M5, a közmédia legfiatalabb, oktatással, kultúrával és ismeretterjesztéssel foglalkozó tematikus csatornája, amely 2016. szeptember 18. óta áll a magyar kultúra szolgálatában.

    Az elmúlt közel egy évben az M5 forgatócsoportjai jelen voltak a magyar kulturális élet összes kiemelkedő rendezvényén, a stábok bejárták az ország szinte minden szegletét. Az M5 többek között az Arany és Kodály Emlékév, a Reformáció 500 eseménysorozat, a Solti György Nemzetközi Karmesterverseny, és a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál együttműködő partnere volt ebben az időszakban, ahogyan az M5 megmutatta az ország minden kulturális eseményét is a nyáron.

A csatorna vendégei között a hazai kulturális élet számos meghatározó szereplőjét láthatták. Az M5 két portréműsora, A Nagyok és az MMA portrésorozata a karakterekre, az élettörténetekre, és az életútra kíváncsi: az előbbi a nemzet színészeit, sportolóit és művészeit mutatja be, míg utóbbi a Magyar Művészeti Akadémia tagjairól készült filmekben tárja elénk egy-egy nagy művész alkotói pályáját. Az új idők új dalai az ihlettől a katarzisig kíséri végig az alkotás folyamatát. A Hangvilla komolyzenei témákat visz képernyőre könnyedén, a Történelem és Irodalom mindenkinek című műsor pedig a magyar irodalom és történelem összefüggéseire mutat rá hétről-hétre.

A csatorna az ismeretterjesztés mellett több edukációs műsort is sugároz, többek között nyelvoktató sorozatokat, de az általános iskola kezdetétől egészen az érettségiig segítséget nyújt az ismeretszerzésben, míg a csatorna tudományos magazinja a legérdekesebb kutatásokról számol be. Az Ismerd meg! című műsor 8-12 éves gyerekeket kalauzolja a zene, az irodalom, és a tudomány világában. A Felsős című napi magazinműsor elsősorban az általános iskolák felső tagozatosainak szól szórakoztató, ismeretterjesztő jelleggel, míg az Érettségi 2017 a vizsgákra készülőknek nyújt minden nap segítséget. A Mesterember című sorozat minden héten testközelből mutat be egy-egy szakmát, hogy segítse a pályaválasztás előtt állókat.

Az M5 Lexikon ismeretterjesztő sorozat rövid epizódokban sorol fel érdekességeket, hasznos tudnivalókat a világ számos területéről. A műsor foglalkozik az anyanyelvápolással, műtárgyakkal, Magyarország tájaival, Kodály Zoltánnal, magyar szerzőkkel, viselkedéskultúrával és természetvédelemmel egyaránt.

A Kulturális híradó kétszáz adáson van túl, mintegy 3600 eseményről számolt be a Kárpát-medence minden tájáról, vendégül látott több mint 150 művészt. A kulTÚRA című fesztiválhíradó az idei nyár 77 napján naponta ötször tudósított a különböző kulturális fesztiválokról. A Hétvégi belépő - mint az M5 hétvégi kulturális ajánlóműsora -, már több mint 1700 vendéget fogadott és 200 zenei produkciót mutatott be.

Az M5 csatorna a zenei műsoraiban a kiemelkedő hazai társulatok repertoárjából válogatott: egy esztendő alatt 170 opera, balett, operett, illetve jazz előadás láthattak és hallhattak a csatornán, ahogyan a magyarországi és a határon túli magyar nyelvű színjátszás színe-javát képernyőre is vitték ebben az időszakban a színházi előadások közvetítésével. Az elmúlt egy évben 60 előadást mutatott be az M5, 2017-ben pedig összesen 30 színházi előadás rögzítése zajlik, amelyeket hamarosan szintén képernyőre tűz a csatorna.

Az esténként látható rendezői sorozatok, fesztiválsikerek és nemzetközi, illetve hazai díjakkal elismert filmalkotások eredeti nyelven, felirattal, igazi csemegét jelentenek a filmművészet kedvelőinek: az adó mindemellett a magyar dokumentumfilmes szakma legfontosabb megmutatkozási fórumává vált.

"Az M5 munkatársaival a csatorna mottója, a Kazinczy Ferenctől idézett "Jót s jól" szellemében válogatunk a témák között, készítjük a műsorokat. Hiszünk az igényes közönségben, abban, hogy az értékes tartalom minőségi kikapcsolódást nyújt mindazoknak, akik az M5 csatornát választják. Bízunk abban, hogy napról napra többen leszünk. Az M5 Lexikon - Bölcsességek sorozata egyik következő epizódját,  Gulácsy Lajos gondolatát ajánlom a figyelmükbe: "Az élet… a nagy rosta csak nagy szemeket őriz meg, a középszerűek éppúgy átsiklanak rajta, mint a silányak. A semmi és a középszerűség alig különbözik egymástól. A jelent és a jövőt csináló életben csak azok számítanak, akik mások nézeteitől elszigetelten, taposatlan talajra lépve, új utakon törtetnek előre; akik a divat, rövidéletű kis harcok, apró villanások fénytelen dicsőségétől nem részegülnek meg. Büszkén és emelt fővel haladnak céljuk felé"" - mondta Dér Ágnes, az M5 csatornaigazgatója. (folyt.)



2017. szeptember 14., csütörtök 16:06

Egyéves Magyarország kultúrtévéje, az M5 (2. rész)
    Budapest, 2017. szeptember 14., csütörtök (OTS) -

    
"Hosszú éveken át vártuk a művészetek rajongóival együtt egy magyar kulturális csatorna megszületését. Óriási hiányt pótol a művelt közönség számára az M5 programja, műsorválasztéka, a film, a színház, a képzőművészet, és a számunkra legkedvesebb művészet: a ZENE megjelenítésével. Nagy örömünkre szolgál, hogy a MÜPA páratlanul gazdag koncertfelvételeiből készült Müpart Classic és Müpart adásokkal hozzájárulhatunk az élményhez, mellyel a zene, a művészet ajándékozza meg a közönséget, a nézőket" - üdvözölte az M5 első születésnapját Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója.


MTVA Sajtóosztály
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.