2017. szeptember 4., hétfő 09:20

Üdvözlet Szent Margit szigetéről - Megvásárolható Jaksics György Margitszigetről szóló könyve
    Budapest, 2017. szeptember 4., hétfő (OTS) - A Budapesti Nyári Fesztivál 2017-es időszaki kiállítása a Margitszigeti Víztoronyban Jaksics György hagyatékából mutat be válogatást a Margitsziget történetéről, amelynek anyagát a gyűjtő Üdvözlet Szent Margit szigetéről! című könyve alapján állították össze a szervezők. A vetített tárlat szeptember végéig még megtekinthető, a gazdagon illusztrált kötet pedig megvásárolható a Szabad Tér Színház központi irodájában, illetve jegyirodájában. A bevételt jótékony célra fordítják.

    
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20170904_001.jpg

Jaksics György, aki kertészként került kapcsolatba és esett szerelembe a Margitsziget páratlan természeti és épített értékeivel, néhány évvel ezelőtt saját kiadásban jelentette meg a Margitsziget történetét bemutató elegáns és tartalmas könyvét. Az Üdvözlet Szent Margit szigetéről! című helytörténeti monográfia alapját, hosszú évtizedek fáradhatatlan munkájának eredményeként, a gyűjtő több mint ezer tételes dokumentumgyűjteménye képezte, szöveges anyagát pedig olyan kiváló szakemberek írták, gondozták és szerkesztették, mint Saly Noémi, irodalom- és Budapest-történész, Dr. Takács Ferenc, sporttörténész és Voloncs Gábor, bélyeggyűjtő, filatéliai szakértő.

A Margitszigeti Víztoronyban június elején megnyílt kiállítás, amelyet a nyári szezonban közel 6000 látogató tekintett meg, a Budapesten megrendezett vizes világbajnoksághoz kapcsolódóan a kötet fejezetei közül a vízre, a (vizes) sportok és kulturális események margitszigeti történetére fókuszál. Bepillantást nyerhetünk többek között a Margit-gyógyfürdő, a Nagyszálló, a Nemzeti Sportuszoda, a Palatinus fürdő, a M.A.C. Sporttelep történetébe, a csónakázó és hajós egyletek, úszóházak, fürdők, sportegyletek életébe; felidézhetjük egykori, illetve még ma is működő épületek, kertek, sportpályák fénykorát, közösségi életét.

A könyvből minderről teljesebb képet kaphatunk, történeti összefoglalással és gazdagon illusztrált képi anyaggal, bemutatva a Margitsziget történetét, növényvilágát, közlekedését, vendéglátását, híres szórakozóhelyeit, szabadtéri színházát és rendezvényeit (pl. a népünnepélyeket, hadikiállításokat, vitézavatást) is, külön fejezetet szentelve a levelezőlapoknak és a hajdani posta működésének.

A Szabad Tér Színház és Jaksics György családja a gyűjtő emlékére táblát is avatott és ginkgo fát ültetett a Margitszigeti Szabadtéri Színpad bejáratánál, emlékeztetve a látogatókat történelmi örökségünk szépségeire, valamint az értékőrzés és a hagyományok átörökítésének fontosságára. A helytörténeti albumot 6000 Ft-os áron vásárolhatják meg az érdeklődők, amelynek bevételét a család jótékonysági célra ajánlja fel, a beteg gyermekek támogatására.

A könyv megvásárolható vagy előjegyezhető: hétfőtől péntekig a Városmajori Szabadtéri Színpadnál található irodában (igazgatosag@szabadter.hu, 1/3755-922), vagy a Szabadtér Jegyirodában (jegyiroda@szabadter.hu, 1/301-0147).

Bővebb információ: www.szabadter.hu, www.udvozletszentmargitszigeterol.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.