2017. szeptember 4., hétfő 09:20

Üdvözlet Szent Margit szigetéről - Megvásárolható Jaksics György Margitszigetről szóló könyve
    Budapest, 2017. szeptember 4., hétfő (OTS) - A Budapesti Nyári Fesztivál 2017-es időszaki kiállítása a Margitszigeti Víztoronyban Jaksics György hagyatékából mutat be válogatást a Margitsziget történetéről, amelynek anyagát a gyűjtő Üdvözlet Szent Margit szigetéről! című könyve alapján állították össze a szervezők. A vetített tárlat szeptember végéig még megtekinthető, a gazdagon illusztrált kötet pedig megvásárolható a Szabad Tér Színház központi irodájában, illetve jegyirodájában. A bevételt jótékony célra fordítják.

A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:

Jaksics György, aki kertészként került kapcsolatba és esett szerelembe a Margitsziget páratlan természeti és épített értékeivel, néhány évvel ezelőtt saját kiadásban jelentette meg a Margitsziget történetét bemutató elegáns és tartalmas könyvét. Az Üdvözlet Szent Margit szigetéről! című helytörténeti monográfia alapját, hosszú évtizedek fáradhatatlan munkájának eredményeként, a gyűjtő több mint ezer tételes dokumentumgyűjteménye képezte, szöveges anyagát pedig olyan kiváló szakemberek írták, gondozták és szerkesztették, mint Saly Noémi, irodalom- és Budapest-történész, Dr. Takács Ferenc, sporttörténész és Voloncs Gábor, bélyeggyűjtő, filatéliai szakértő.

A Margitszigeti Víztoronyban június elején megnyílt kiállítás, amelyet a nyári szezonban közel 6000 látogató tekintett meg, a Budapesten megrendezett vizes világbajnoksághoz kapcsolódóan a kötet fejezetei közül a vízre, a (vizes) sportok és kulturális események margitszigeti történetére fókuszál. Bepillantást nyerhetünk többek között a Margit-gyógyfürdő, a Nagyszálló, a Nemzeti Sportuszoda, a Palatinus fürdő, a M.A.C. Sporttelep történetébe, a csónakázó és hajós egyletek, úszóházak, fürdők, sportegyletek életébe; felidézhetjük egykori, illetve még ma is működő épületek, kertek, sportpályák fénykorát, közösségi életét.

A könyvből minderről teljesebb képet kaphatunk, történeti összefoglalással és gazdagon illusztrált képi anyaggal, bemutatva a Margitsziget történetét, növényvilágát, közlekedését, vendéglátását, híres szórakozóhelyeit, szabadtéri színházát és rendezvényeit (pl. a népünnepélyeket, hadikiállításokat, vitézavatást) is, külön fejezetet szentelve a levelezőlapoknak és a hajdani posta működésének.

A Szabad Tér Színház és Jaksics György családja a gyűjtő emlékére táblát is avatott és ginkgo fát ültetett a Margitszigeti Szabadtéri Színpad bejáratánál, emlékeztetve a látogatókat történelmi örökségünk szépségeire, valamint az értékőrzés és a hagyományok átörökítésének fontosságára. A helytörténeti albumot 6000 Ft-os áron vásárolhatják meg az érdeklődők, amelynek bevételét a család jótékonysági célra ajánlja fel, a beteg gyermekek támogatására.

A könyv megvásárolható vagy előjegyezhető: hétfőtől péntekig a Városmajori Szabadtéri Színpadnál található irodában (igazgatosag@szabadter.hu, 1/3755-922), vagy a Szabadtér Jegyirodában (jegyiroda@szabadter.hu, 1/301-0147).

Bővebb információ: www.szabadter.hu, www.udvozletszentmargitszigeterol.hu

Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.