2017. július 27., csütörtök 11:08

Kétszer annyi lombikbébi fog születni, ha duplájára emelik a finanszírozást?
    Budapest, 2017. július 27., csütörtök (OTS) - Rétvári Bence államtitkár szerint "41 052 művi megtermékenyítést (lombikbébi kezelést) végeztek közfinanszírozás terhére 2010 óta a magán- és állami fenntartású meddőségi centrumok. Az összes államilag finanszírozott kezelésből 8 895 (21,67 százalék) volt eredményes." (http://magyaridok.hu/belfold/joval-tobb-lombikkezelest-tamogatna-az-allam-1996123/ )

    
Az államtitkár úr nem számszerűsítette, hogy a finanszírozott lombikbébi kezelések közül hányat végeztek az állami és hányat a magán intézetekben. A Kaáli Intézetben és tapolcai társintézetében összesen 27 760 finanszírozott beavatkozás történt 2010 januárjától, ami az országos ellátás 2/3-át jelenti. Ezeknek a kezeléseknek a 26 százaléka, vagyis 7 204 kezelés végződött szüléssel, melynek eredményeként - az ikerterhességeket is figyelembe véve - 8 052 gyermek született. Minden bizonnyal az állami és a többi magán intézet is közel hasonló eredménnyel büszkélkedhet, ami azt jelenti, hogy 2010 januárja óta az államtitkár úr által említettnél is több (mintegy 10 000 gyermek) jött a világra a közfinanszírozás segítségével.

A közzétett hírek szerint a lombikbébi kezelések közfinanszírozását még ebben a hónapban a duplájára emelik. Ha ez megtörténik és a betegek szabadon választhatnak az állami és magánintézetek között, akkor a következő hét évben várhatóan a megszületett gyermekek száma is duplázódni fog, vagyis 20 000 újszülöttel gazdagodhat a nemzet. Voltak azonban olyan kormányzati megszólalások is, melyek szerint a megemelt finanszírozási összegből kizárólag az állami központokban jelentkező betegek részesülhetnek. Ez esetben a magán intézetekben maradnak a várólisták, és az állami intézetekben pedig - kapacitás hiánya miatt - kihasználatlanul marad a finanszírozás adta lehetőség. Emiatt a következő hét évben lényegesen kevesebb újszülött jön a világra, mint amennyit a Kormány a támogatások duplájára emelése után joggal elvár.

Kaáli Intézet

30 251 1360
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.