2017. május 16., kedd 16:06

Új, különleges időszaki kiállítás Fraknó várában: Thököly Éva - az első Esterházy hercegné, a kuruc rebellis testvére és fogoly
    Forchtenstein, 2017. május 16., kedd (OTS) - Első alkalommal szentelnek teljes kiállítást Thököly Évának (1659-1716) Fraknó várában: Thököly Imre húga árvaként került az Esterházyak udvarába. I. Esterházy Pál első felesége halála után vette nőül. Thököly Éva a herceg és egyben Magyarország nádorának házastársaként sem menekült szörnyű vádaktól, megvetéstől, fogságtól és jogtalanságoktól. A rebellis Thököly Imre húga volt, emellett hercegné és fogoly, aki férje halála után az Esterházy-udvartól távol, teljes visszavonultságban élt 1716-ban bekövetkezett haláláig. Sírfelirata: "Ne feledd; ma nekem, holnap neked!" nem csak a halálra való figyelmeztetésként értelmezhető, hanem talán nehéz sorsára is utal.

    
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20170516_001.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20170516_002.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20170516_003.jpg

E különleges nő életét 2017 áprilisától időszaki kiállítás mutatja be Fraknó várában: A Hősök, kincsek, zsákmányok című állandó kiállítás keretében drámai sorsába és az Esterházy-család történetének egy rég elfeledett fejezetébe kaphat bepillantást a nagyközönség. Alig ismert és részben először kiállított műkincsek, a hercegné hagyatékában újonnan felfedezett írásos anyagok, a hercegi könyvtár ritka és értékes darabjai adják az izgalmas kiállítás anyagát.

Thököly Éva élete:

Thököly Éva édesanyja, Gyulaffy Mária korán elhunyt, édesapja, Thököly István a császári csapatok által ostromolt Árva várában halt meg. A fiatalon szülők nélkül maradt Éva végül az Esterházyak udvarába került. A császárhű I. Esterházy Pál első felesége halála után vette nőül. A házassághoz szükség volt a császári udvar beleegyezésére is, hiszen Éva bátyja, Thököly Imre a Habsburg-ház ellen lázadt és kereste a kapcsolatot az Oszmán Birodalommal is. Pál hercegi rangra való emelése után (1687) a rebellis húgából hercegné vált. A házasság hamar megromlott és Évát rosszindulatú vádak alapján kolostorba száműzték. Később a császárhoz intézett könyörgése meghallgatásra került és rehabilitálták. Utolsó nyughelye nem az Esterházyak kriptájában, a kismartoni ferences kolostorban, hanem a Maria Lanzendorf-i kegytemplomban van.

A kiállítás időtartama:
2017. április 1. - október 31.

Nyitvatartási idő:
2017. április 1. - október 31.
naponta 10 és 18 óra között
Előzetesen bejelentkezett csoportok számára lehetőség van vezetésre.

Belépődíjak:
Az időszaki kiállítás a Hősök, kincsek, zsákmányok című állandó kiállítás keretében tekinthető meg.
Felnőtt jegy: € 11,00
Kedvezményes/Csoportos jegy: € 9,00
Családi jegy: € 23,00
A Neusiedlersee-Carddal, a Niederösterreich-Carddal és a Burgenland-Carddal a belépés ingyenes.

Kapcsolat:
Fraknó vára
Melinda Esterházy Platz 1
7212 Forchtenstein
T +43 (0) 2626 812 12
burg-forchtenstein@esterhazy.at
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.