2017. január 6., péntek 15:21

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Sajtóközleménye pályázat támogatásról (1. rész)
    Budapest, 2017. január 6., péntek (OTS) - Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet annak érdekében, hogy szakmai kompetenciáinak megfelelően korszerűsíthesse infrastruktúráját és eszközparkját, pályázatot nyújtott be a 2016 évi kórházi konszolidáció keretében, "Az egészségügyi szakellátást nyújtó közfinanszírozott szolgáltatók működési támogatásáról szóló 388/2016 Korm. rendelet szerinti működési támogatásról" rendelet alapján. Hét projektre összesen 265,8 millió forint támogatást nyertünk el. Ezek a források lehetőséget nyújtanak arra, hogy működési egyensúly javító beszerzéseket, beruházásokat eszközöljük.

        Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet a tüdőgyógyászati ellátás legmagasabb szakmai progresszivitási szintjét képviselő országos jelentőségű és hatáskörű komprehenziv centruma. A fekvő és járóbeteg ellátás mellett kiemelt feladata a tüdőgyógyászat terén folytatott tudományos kutatások és az oktatás, valamint módszertani tevékenység, epidemiológiai regiszterek szervezése, a tüdőgondozói hálózat szakmai felügyelete. Az intézet legfontosabb profiljai a respiratórikus, az onko-pulmonológiai, a gyulladásos légúti kórképek, valamint a ritka légúti betegségek. Profiljaival, kapacitásaival és sürgősségi ellátásával szervesen illeszkedik a budapesti és a közép-magyarországi egészségügyi ellátó rendszerhez. Beutalási területén 1,7 millió lakos él a főváros 17 kerületében és az agglomerizációban. Mellkas sebészetének felvételi területe több további megyére is kiterjedve mintegy négymillió lakost érint. Rendelkezik a pulmonológia területén valamennyi releváns szakmai kompetenciával, szolgáltatással a prevenció, a diagnosztika, a terápia, a rehabilitáció és a gondozás vonatkozásában.

     Az intézet annak érdekében, hogy szakmai kompetenciáinak megfelelően korszerűsíthesse infrastruktúráját és eszközparkját, pályázatot nyújtott be a 2016 évi kórházi konszolidáció keretében, "Az egészségügyi szakellátást nyújtó közfinanszírozott szolgáltatók működési támogatásáról szóló 388/2016 Korm. rendelet szerinti működési támogatásról" rendelet alapján. Ezek a források lehetőséget nyújtanak az egyes pályázóknak arra, hogy működési egyensúly javító beszerzéseket, beruházásokat eszközöljenek. A hatékonyabb működés érdekében lehetőség nyílik több intézmény hasonló szolgáltatásainak költség hatékonyabb működtetését eredményező közös szervezésére. Mindez az egészségügyi intézmények hatékonyabb működését, az adósság újratermelődésének lassítását, hosszabb távon a megállítását eredményezhetik, ami a lakosság biztonságosabb, magasabb színvonalú ellátását szolgálja.

     Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet pályázata kedvező elbírálásban részesült, így hét projektre összesen 265,8 millió forint támogatást nyertünk el. Ebből területi együttműködés keretében tovább fejleszthetjük a krónikusan gépi lélegeztetésre szoruló betegek ellátását. A pályázat elnyerése révén hat db új, magas szakmai színvonalat képviselő modern non-invaziv lélegeztető készüléket vásárolhatunk, amelyek révén megelőzhető a súlyos légzési elégtelenségbe kerülő betegek esetében az intenzív osztályos ellátás. Felújíthatunk egy különálló épületet, ahol otthonos körülmények között, korszerű lélegeztető gépek segítségével élhetnek majd a súlyosabb állapotú, intubált gépi lélegeztetésre szoruló betegek. A feladat koncentrálása a nagyobb szakmai tapasztalat mellett a hatékonyabb működtetést is eredményezi. Egy másik projekt lehetővé teszi a laboratóriumi épület felújítását és átalakítását konzorciumban megvalósuló területi integrációs bakteriológiai laboratóriumi ellátás érdekében, komfortosabb körülményeket biztosítva a dolgozóknak. Mindennek a segítségével is nagyobb kapacitásúvá válhat a Nemzeti Mikobakteriológiai Referencia Laboratórium működése. A betegek komfortérzésének a javítása és a költség-hatékonyabb működtetésű élelmezés érdekében az egyéni tálcás tálalási rendszerhez tartósabb műanyag tálaló edényzetet vásárolhatunk. Hasonlóképpen a betegek komfortjának fokozása mellett csökkenti a költségeket új és tartósabb betegellátási textilia beszerzése. Több egészségügyi intézmény számára jelent megtakarítást az, hogy konzorciumban megvalósulhat a területi integrált patológiai ellátás. Ehhez, a patológia, a boncterem, a bonctermi infrastruktúra fejlesztéséhez jelent forrást az elnyert pályázati összeg.(folyt.)



2017. január 6., péntek 15:21

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Sajtóközleménye pályázat támogatásról (2. rész)
    Budapest, 2017. január 6., péntek (OTS) -

        Az elnyert összegek segítségével az elkövetkező hónapokban megvalósuló fejlesztések révén az intézmény nagyobb számú rászoruló beteget láthat el az ország egész területéről. Ez az erőforrásokat és a tapasztalatokat koncentrálva az ellátás nagy orvos szakmai jelentősége mellett hatékonyabb bevételszerző hatása révén elősegíti az intézmény működési egyensúlyának a megteremtését is. Az egyes területeken, így a laboratóriumi és patológiai diagnosztika, a légzési rokkant betegek szubintenzív és intenzív lélegeztetése terén megvalósuló, más intézmények működésére is kedvező hatású regionális fejlesztés és szakmai koncentráció túl azon, hogy erősíti az ellátás színvonalát példaértékű nem csupán a tüdőgyógyászat, de más szakterületek és régiók számára is. Mindennek a segítségével a szakmai szempontok mindenkori prioritásait figyelembe véve regionálisan is a betegek számára komfortosabb, átláthatóbb és költség-hatékonyabb működést valósíthatunk meg. Az új fejlesztések révén a szakmai előnyökön túl számszerűsíthetőek a költséghatékonysági, illetve egyensúly javító hatások is. A 265,8 millió forintos támogatásoknak köszönhetően öt év alatt 650 millió forintos megtakarítás képződhet részben az intézetben, részben az intézettel együttműködő más kórházakban.

2017. január 6-án.

     Dr. Kovács Gábor
     főigazgató
     Országos Korányi Pulmonológiai Intézet
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.