2016. július 25., hétfő 15:40

Charlie Flanagan, ír külügyminiszter a BREXITről (1. rész)
    Budapest, 2016. július 25., hétfő (OTS) - Az Európai Unió Írország számára alapvető nemzeti érdek

    Az Egyesült Királyság európai uniós tagságának folytatásáról szóló legutóbbi népszavazás eredménye nemvárt eredményt hozott és mind az Európai Uniónak mind az Egyesült Királyságnak jelentős kihívást jelent. Ahogy az Orbán Viktor miniszterelnök vezette magyar kormány, úgy az ír kormány is mélyen csalódott ezen referendum eredményén, amely avval fenyeget, hogy elveszítünk egy olyan értékes EU partnert, mint az Egyesült Királyság. Ugyanakkor, teljes mértékben tiszteletben tartjuk a brit emberek döntését. Örömömre szolgált, hogy alkalmam nyílt ezekről a fontos ügyekről tárgyalni Szíjjártó magyar külügyminiszterúrral Mongóliában az Európa-Ázsiai csúcstalálkozón.

Ahogy Szíjjártó miniszterúrnak is elmondta, mi Írországban természetesen a jövőnket az Európai Unióban látjuk.

Az Európai Uniót illetően az ír közvélemény attitűdje megalapozottan régóta az egyike a legpozitívabb véleményeknek. Az Európai Unió megteremtette Írország számára a gazdasági és szociális fejlődést több mint egy évszázados elmaradottság után. Az unós tagsággal kinyílt számunkra a világ legnagyobb egységes piaca és ami még fontosabb, Írországnak valós beleszólása lett ezen piacai szabályozók alakításába. A tagság révén diverzifikálni tudtuk kereskedelmünket, és egy modern tudásalapú gazdaságot tudtunk építeni, amely munkahelyet teremt a magasabban képzett és jobban prosperáló munkaerőnek. Az EU-s tagság révén Írországnak súlya lett a nemzetközi színpadon és ezáltal lehetősége lett befolyásolni az európai uniós külpolitikai folyamatokat. Ezzel együtt egy igazságosabb, egyenlőbb társadalom építésének lehetősége bontakozott ki.

Írország az elmúlt negyven év alatt természetesen számos nehézséggel nézett szembe,  és az uniós tagság sem orvosol mindent. Mivel mi is ki vagyunk téve a globális gazdaság jelentősebb változásainak, az Európai Uniós tagság nem mentett meg bennünket a legutóbbi gazdasági krízis visszás hatásaitól. Mindenesetre, nehéz lenne elképzelni, hogy tudott volna ezen a krízisen Írország olyan gyorsan felülkerekedni vagy hogyan tudott volna a mai gazdasági prosperitás szintjére eljutni, ha nem az Európai Unió tagja. Összefoglalva: az Európai Unió folyamatos fejlődése és gazdagodása Írország számára alapvető nemzeti érdek. Ezen alapvető nemzeti érdeknek a megőrzése lesz a mi hozzáállásunk központi eleme az elkövetkezendő, az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti tárgyalásokon. Egy kényes egyensúlyt kell kialakítani. Egyrészt, valamennyi tagállamnak az az érdeke, hogy az Egyesült Királyság fenntartsa a lehető legszorosabb kapcsolatait az EU-val. A mi prosperitásunk az ő gazdagodásukhoz van kötve, és az angol közvélemény azon hite, miszerint az EU nyitott és tisztességes módon tárgyalt eddig az Egyesült Királysággal, a jövőbeli jó kapcsolatok kiindulópontját fogja jelenteni. Másrészről, az Európai Unió és az Egyesült Királyság között létrejövő bármilyen megegyezésnek a jogok és kötelezettségek egyensúlyára kell épülnie.

Írország, mint az Európai Uniós tárgyaló csapat tagja, aktív szerepet fog vállalni az EU-s nézőpont kimunkálásában. Számos ügyben valamennyi tagállamnak ugyanaz lesz az érdeke, bár a két ország közötti különösen kiemelkedő gazdasági kapcsolatok révén, Írországnak a maga sajátos érdekeit kell képviselnie. A közös állásfoglalás részeként meg kell majd fogalmazni az Írország számára különösen fontos és egyéni ügyeket.

Mindenekelőtt, az Európai Unió meghatározó szerepet játszott az észak-ír békefolyamat máig tartó kibontakozásának támogatásában Észak-Írországban. Míg az európai uniós támogatási források alapvető szerepet játszottak, addig az uniós állampolgárság közös identitásának átélése szintén sokban segítette az észak-ír unionistákat és nacionalistákat abban, hogy történelmi, kulturális, politikai és alkotmányos problémáikat tágabb keretek között értelmezzék.

Évszázadok óta először most van fenntartható és igazságos béke az ír szigeten. Az észak és dél közötti határ szinte láthatatlan. Naponta 30 000 ember kel át a határon hogy dolgozzon, üzletet kössön vagy hogy kapcsolatok építsen. Ezt akadálytalanul teszik meg, gyakran nem is véve tudomást a határról. Ez a határ nagyon mást attól, amire sokan emlékszünk: határőr állomással, ellenőrző pontokkal, amelyek tényleg elválasztották az embereket és a területeket. Az ír szigeten a fizikai határ visszaállítása visszalépést jelentene.

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság között létrejövő bármilyen új kapcsolat alá kell hogy támassza és fenn kell hogy tartsa az ír szigeten fennálló békét.

Továbbá, az a kapcsolatrendszer, ami Írország és az Egyesült Királyság közötti fennáll, az számos területet felölel és mélyreható. A közös nyelv és a közös jogi rendszer át, az 1922 óta Írország és az Egyesült Királyság között fennálló Közös Utazási Terület is mutatja, hogy a két sziget között milyen mély történelmi kapcsok léteznek, amelyek lehetővé teszik, hogy mindkét ország állampolgárai szabadon közlekedjenek oda-vissza az ír függetlenség kikiáltása óra. Fontos, hogy bármilyen új, az Európai Unió és az Egyesült Királyság között létrejövő intézkedés ezen meglévő kapcsolatok értékeit és szükségességét elismerje. (folyt.)



2016. július 25., hétfő 15:40

Charlie Flanagan, ír külügyminiszter a BREXITről (2. rész)
    Budapest, 2016. július 25., hétfő (OTS) -

    Az eljövendő tárgyalásokat lebonyolítása során fontos, hogy az Európai Unió a saját fejlődésében is továbblépjen. Ezen tárgyalások jelentősek lesznek, de nem szoríthatnak háttérbe minden mást. Az az Európai Unió, amelyik növekedést generál, a régiók és a világ békefolyamatait erősíti, továbbra is fenn kell hogy tartsa kiemelkedő szerepét a következő években, ahogy ezt tette az elmúlt hatvan évben. Teljes eszközrendszerének mozgósításával, az Európai Unió minimalizálni tudja az Egyesült Királyság kilépésével járó károkat és támpontot nyújt arra, hogy milyen irányba tudjuk építeni a jövőnket valamennyien. Írország a továbbiakban is elkötelezett szerepet játszik ezek biztosításának érdekében.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.