2016. március 23., szerda 09:58

Dr. Esterházy Pál születésének 115. évfordulója - Burgenlandi elkötelezettségek (1. rész)
    Kismarton, 2016. március 23., szerda (OTS) - 2016. március 23-án ünnepeljük Esterházy Pál (1901-1989) születésének 115. évfordulóját. Az Esterházy ház tizenkettedik elsőszülött hercege és egyben a ház utolsó örököse már életében sokat tett Burgenland tartományért - többek között lakó- és irodaépületeket emeltetett a tartomány 1921-ben történt megalakulása után, dolgozott a Fertő-Fertőzug Nemzeti Park megalapításán és megnyitotta a család történelmi örökségének kapuit a nagyközönség számára.

    
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20160323_001.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20160323_002.jpg

Korai örökség, mozgalmas élettörténet

Esterházy Pál 1901. március 23-án látta meg a napvilágot Kismartonban, IV. Esterházy Miklós herceg és Cziráky Margit grófnő első fiú gyermekeként. A pesti Piarista Gimnázium után a Pázmány Péter Egyetemen szerzett állam és jogtudományi diplomát, majd Sopronban és Münchenben erdőgazdálkodási ismereteket is tanult, folyékonyan beszélt anyanyelve mellett, németül, angolul és franciául. Művész vagy tudós szeretett volna lenni, kitűnően zongorázott és orgonált. Igen korán, életének 9. évében elveszíti imádott édesanyját, majd 10 évvel később pedig teljesen árva lesz. Apja halála után anyai nagyapja Cziráky gróf illetve gróf Esterházy Móricz gyámsága alá kerül, de gyorsan bele kell tanulnia a több mint 200 000 holdas gazdaság és a hitbizomány irányításába.

Az első világháború utáni Párizs környéki békeszerződések (Saint-Germain és Trianon) 1921-es ratifikációját követően birtokai két újonnan megalakult állam, az Osztrák és Magyar Köztársaság területeire kerültek. Az ebben az időszakban uralkodó politikai bizonytalanság miatt életének fő állomáshelyéül Magyarországot választotta, befejezte jogi tanulmányait és ezzel egyidőben erdőgazdálkodást is tanult. 1938-tól, a nemzeti szocializmus ausztriai elharapódzásától kezdve nem lépett osztrák területre.

A második világháború után feleségül vette az Operaház ünnepelt prímabalerináját, Ottrubay Melindát. Magyarországi területeitől 1946-től kezdve fokozatosan megfosztották, az ausztriai területek pedig szovjet fennhatóság alá kerültek. 1948-ban letartóztatták és koholt vádakkal 18 évi börtönre ítélték. Az 1956-os forradalom alatt menekítették ki feleségével együtt Ausztriába. Bécsbe való megérkezése után azonban a bizonytalan osztrák helyzet miatt a politikai tanácsadóira hallgatva útjukat Svájc felé vették, és végül 1957-ben Zürichben telepedtek le. Innen irányította az ausztriai birtokokat egészen 1989. május 25-én, 88 éves korában bekövetkezett haláláig. Miután nem születtek gyermekeik, ezért feleségét Esterházy Melindát nevezte meg örökösének, aki 1994-től 2004-ig különböző osztrák magánalapítványokba helyezte el a vagyont.

A megalakuló Burgenland tartomány támogatása

Esterházy Pál már egészen hamar, röviddel a birtokok megöröklése és a ráháruló irányítása után kötelességének látta a fiatal Burgenland tartomány támogatását. Területeinek és épületeinek egy jelentős részét jelképes összegért hosszú távra bérbe adta a tartománynak. Az 1925-ben tartományi székhelynek kijelölt Kismartonban pedig területeket bocsájtott rendelkezésre, hogy azokon lakások és irodák épülhessenek. Az úgynevezett "négy épület" szerződés keretében négy épületet adott bérbe harminc évre jelképes összegért a tartománynak, ezzel egyidőben pedig jelentős értékű építési anyaggal támogatta a tartományi kormányzóépület megépülését.

Dr. Esterházy Pál a tartomány iránti, különösen az 1921 és 1938 közötti időszakra datálható sokrétű elkötelezettségeinek feltárása jelenleg folyik és előreláthatóan még ebben az évben publikálják majd az eredményeket. Sok más arisztokrata kortársával szemben Esterházy Pálról elmondható, hogy Európa demokratikus fejlődését támogatta. Ezért is tartotta távol magát a Horthy rendszer diktatórikus politikájától. Tudatosan nem kereste a kapcsolatot a politikai vezetéssel, és nem volt hajlandó a származása alapján megillető helyét elfoglalni a Felsőházban és részt venni annak munkájában.

Horthy kormányzásának huszonkét éve alatt bizonyítottan egyetlen egyszer, egy hivatalos összejövetel keretében, egy fertődi vadászaton találkozott a kormányzóval. Az 1944-es nyilaskeresztes puccs után élelmiszer-szállítmányokat juttatott az üldözött zsidó családoknak illetve jelentős pénzadományokkal támogatta az őket kimenekítő csoportokat. (folyt.)



2016. március 23., szerda 09:59

Dr. Esterházy Pál születésének 115. évfordulója - Burgenlandi elkötelezettségek (2. rész)
    Kismarton, 2016. március 23., szerda (OTS) -

    A Fertő-Fertőzug Nemzeti Park megalakításának gondolata és az UNESCO Világörökség
Dr. Esterházy Pál egész életében szorosan kötődött a természethez. Nem utolsósorban megmutatkozott ez a kötődés a szovjet csapatok 1945/46-os megszállása alatt tönkretett erdőterületek helyreállításában és gondozásában is. Még megélte, hogy a tartomány életre hívott egy munkabizottságot a Nemzeti Park létrehozására. Festetics Antal professzor - Esterházy Pál közeli barátja - volt a Nemzeti Park megalapításának meghatározó alakja. 1993-ban lépett érvénybe a Nemzeti Parkokról szóló törvény, a park legértékesebb része Esterházy tulajdon, mely nélkül nem jöhetett volna létre a kezdeményezés. A sztyeppés tájjal büszkélkedő Nemzeti Parkot egyedisége miatt az UNESCO felvette a Világörökségek közé, így 2016-ban a cím elnyerésének 15. évfordulóját ünneplik. Dr Esterházy Pál és Melinda előrelátása és kezdeményezése jelentősen hozzájárult ehhez kulturális örökséghez.

Sajtóinformáció:

Barbara Wagner-Gmeiner
presse@esterhazy.at
02682 63004-410
Esterhazy Privatstiftung
7000 Eisenstadt, Esterhazyplatz 5
www.esterhazy.at

Schneider Erika
e.schneider@esterhazy.at
+36309220569
Esterházy Magánalapítvány
Magyarország
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.