2016. február 9., kedd 13:03

Ismét megindult a donorsperma szolgáltatás Magyarországon
    Budapest, 2016. február 9., kedd (OTS) - Az ÁNTSz Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2015 tavaszán megtiltotta a spermabankoknak a donorsperma gyűjtését, valamint a külföldről való behozatalát is. Egyidejűleg a lombikbébi központoknak is megtiltották, hogy a spermabanktól donorspermát vegyenek át és azt felhasználják. Sőt, a hatóság jogerős döntése arra is kötelezte a lombikbébi központokat, hogy a náluk tárolt, már kifizetett donorspermákat is semmisítsék meg.

    A hatóság döntése miatt csaknem egy éve hazánkban lehetetlen donorspermához jutni, és a kialakult helyzet miatt országosan több száz meddő beteg vár kezelésre.

Nem segített a helyzeten az sem, hogy 2016 januárjától módosították az egészségügyi törvényt, amely szerint már spermabankok is gyűjthetnek donorspermát és a szolgáltatók ezeket átvehetik felhasználásra. A meghurcolt - büntetőfeljelentéssel is megfenyegetett - spermabankok bejelentették, hogy a donorsperma gyűjtést és behozatalt megszüntetik.

Az OTH döntése miatt a Kaáli Intézet - amely Magyarországon a lombikbébi kezelések 70%-át végzi - már 2015 július 1-én megkezdte a donorsperma gyűjtést a saját betegei részére. A törvényben előírt 6 hónapos kivizsgálási időszak befejeztével az első donorok mintái napjainkban válnak felhasználhatóvá.

Komoly probléma, hogy a rendkívül kis számú donormintákat milyen kritériumok alapján és kiknek biztosítsák. A Kaáli Intézet mindent megtesz annak érdekében, hogy előbb-utóbb minden rászoruló meddő párnak lehessen donorsperma segítségével gyermeke, függetlenül attól, hogy a szolgáltatást OEP finanszírozással vagy térítés ellenében veszi igénybe. Jelenleg a megkezdett kezelések sorrendjében biztosítják a betegek számára a rendelkezésre álló donor mintákat, és remélhetőleg hamarosan az újabb donorok bevonásával folyamatossá válhat ez a szolgáltatás.

Kaáli Intézet
30 251 1360
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.