2016. február 9., kedd 12:10

A Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. sajtóközleménye
    Budapest, 2016. február 9., kedd (OTS) - A kazah tanulmányok elkészítése kapcsán a sajtóban megjelent hírekre a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. elnökeként Horváth László, tiszteletbeli kazah konzul a következőket tartja fontosnak kiemelni: Az agrártárca intézményei a FLORA Konzorciumot kérték fel a tanulmányok elkészítésére.

    A FLORA Konzorciumot öt magyar kutató intézmény illetve vállalat hozta létre 2012-ben. A FLORA Konzorcium tagjai: a konzorciumvezető Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt., Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, a Martonvásári Bázismag Vetőmagszaporító, Termeltető és Forgalmazó Kft., a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft., a Debreceni Egyetem ATK Karcagi Kutató Intézet. A konzorcium tanácsadója az Agrárgazdasági Kutató Intézet.

A Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt., mint konzorciumvezető jogosult a FLORA Konzorciumhoz érkező felkérések, ellenjegyzésére, aláírására.

A konzorcium célja a kazah-magyar mezőgazdasági stratégiai partnerség ügyének elősegítése, jelenleg kihasználatlan kazah földterületek termelésbe való bevonása, a Kazah Köztársaság mezőgazdasági termelésének korszerűsítése. A konzorcium elsődleges célja a magyar agrárszaktudásra alapozott zöldmezős beruházások és ennek az infrastrukturális hátterének a kialakítása, valamint kereskedelmi célú növénytermesztés és takarmánybázis kialakítása. Ezzel párhuzamosan a konzorcium a magyar vetőmag kazahsztáni piacteremtésében és a kazah agrárszakemberek képzésében is kiemelt szerepet vállal.

"A juhtenyésztés lehetőségei Kazahsztánban" című tanulmányt a FLORA Konzorcium tagjaként a Karcagi Kutató Intézet készítette, annak tartalmáért a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt.-t semmilyen felelősség nem terheli.
A sajnálatos eseményekért elnézést kérünk, a FLORA Konzorcium nevében intézkedünk a jelzett tanulmány hibáinak kijavításáért.

Törökszentmiklós, 2016. február 9.


     Nyilatkozat

2013-ban megkeresés érkezett a DE ATK Karcagi Kutatóintézethez, mint a Flóra Konzorcium tagjához, hogy állítsunk össze egy tanulmányt, melyben keretbe foglaljuk azon gyakorlati ismeretanyagokat, melyeket a kazah juhtenyésztők beépíthetnek a mindennapi tevékenységükbe, illetve ez által prognosztizálhatóan elősegíthetik a kazak juhtenyésztés fejlesztését.

A tanulmányt részünkről az első perctől nem szándékoztunk se tudományos, se körülményes stilisztikájú oktatási műnek elkészíteni. Ha annak készült volna, akkor a többnyire félnomád viszonyok között gazdálkodó kazah juhtenyésztők semmi hasznát nem vehetnék. Ennek a"hibánknak" tudható be, hogy az ismeretanyag logikai követhetőségét és a Kazahsztánban történő reprodukálhatóságát tartottuk szem előtt. A tanulmányban is kiemelt témakör Kazahsztán számára a magas genetikai értékű tenyészállatok beszerzése az EU-ból és keresztezés révén a juhállományuk teljesítményének várható növekedése. Mindez ugyanakkor óriási állategészségügyi kockázattal jár az esetlegesen behurcolt betegségek miatt. Ezen betegségek jó része Kazahsztánban teljesen ismeretlen, így felhívni rájuk időben a figyelmet kötelességünknek éreztük. Logikailag felépítve legátláthatóbban dr. Mucsi Imre foglalta össze az állatorvosi ismeretekből ezen kórokozók és paraziták részletes leírását és az általuk okozott kárt. A tőle származó rész nem tartalmaz ugyanakkor semmiféle kutatási eredményt, csak az egyes betegségek precíz leírását egymás után, amik ismerete elengedhetetlen a sikeres kazah juhtenyésztéshez. Személyesen ismerve dr. Mucsi Imrét hiteles, kiváló szakembernek tartom. Megkövetem, hogy nem a tudományos cikkekhez hasonló módon idéztük, mint azt már számtalan esetben megtettük és tenni fogjuk.

Ezúton nyilatkozom, hogy valóban nem idéztük dr. Mucsi Imrét, úgy, mint (Mucsi, 2010) valahol a szöveg között, a tanulmány végén sem, ezt, mint a tanulmány szerkesztője, magamra vállalom és a legrövidebb időn belül pótolom.

Nyilatkozom egyúttal, hogy ezért a tanulmány értékéből szerintem semmit le nem vonó idézéselhagyás miatt a Földművelésügyi Minisztériumot, a Flóra Konzorciumot és a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt.-t semmiféle felelősség nem terheli.

Karcag, 2016.02.06.

Tisztelettel:
Dr. Csízi István
tudományos munkatárs
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.