2015. április 13., hétfő 09:10

Elkészült a "Szigetnyi Tudás" digitális oktatójáték trió! - Miért ne lehetne a tanulás hatékony, egyszersmind szórakoztató?
    Budapest, 2015. április 13., hétfő (OTS) - "Kicsengettek. Ki kellett volna menniük a szünetre, de ők csak játszottak  Jó lenne, ha így taníthatnánk, és minden órát azzal a mondattal kezdhetnénk, hogy ma játszani fogunk!" A Széchenyi 2020 program keretében 7 iskola, 18 tanár, több száz diák és komoly fejlesztői gárda együttműködésének gyümölcseként 2015 áprilisában elkészült a játékos oktatás legifjabb titánja, a Szigetnyi Tudás. A "Szi-Tu" egy merőben új és egyedi, akkreditált "online taneszköz-trió", mellyel a projektgazda, a nagykovácsi székhelyű TREBAG Szellemi Tulajdon- és Projektmenedzser Kft. a vállalkozás, a mezőgazdasági vállalkozás és a fogyasztóvédelem témáit dolgozza fel játékos formában a középiskolás korosztály számára. A projekt az Európai Szociális Alap 94,88 millió forintos támogatásával valósult meg TÁMOP projekt keretében.

A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:

Manapság egyre divatosabb fogalommá válik a "gamification", azaz a játék alapú oktatás, mivel a diákok belső motivációját és tudásvágyát szólítja meg és állítja a tanulás szolgálatába. Az európai uniós támogatás segítségével megvalósult "Tanulj játszva vállalkozni és válj tudatos fogyasztóvá" taneszköz-fejlesztési projekt a nagybetűs JÁTÉKOT helyezi középpontba a középiskolás korosztály hiánykészségeinek fejlesztése érdekében.
A három taneszköz egy-egy készség köré szerveződik: vállalkozási, mezőgazdasági vállalkozói készségek és fogyasztóvédelmi ismeretek. A cél tehát egy olyan, technológiáját tekintve is újszerű, ugyanakkor a Nemzeti Alaptantervbe ágyazott taneszköz kifejlesztése volt, mely a vállalkozás és munka világát "online" csempészi be az iskolafalak közé.
A TREBAG Kft hosszú évek óta foglalkozik e-learning és m-learning anyagok fejlesztésével, ám ezek közül léptékét tekintve a Szi-Tu kiemelkedő. Fejlesztői csapatunk a projekt kezdetétől szem előtt tartotta, hogy a Szi-Tu a diákokra legyen szabva, hiszen elsősorban őket szerettük volna megnyerni a játékos tanulásnak. Ugyanakkor a tanároknak is hasznos eszközt kívánunk nyújtani, amivel színesebbé tehetik mindennapi munkájukat. Ennek megvalósításában hét iskola tanárai és diákjai segítettek bennünket aktív együttműködésükkel a projekt kezdetétől.
A SziTu-t a Sulinet Program koncepciójának megfelelően alakítottuk ki: tartalmaz tematikus áttekintő tudásanyagokat, fogalomtárat, valamint az ismeretek gyakorlati elmélyítését elősegítő egyéni és csoportos játékokat. A tanárok munkáját a játék felületéről elérhető kézikönyv segíti, melyben minta-óravázlatok és tematikák adnak tippeket, ötleteket a taneszköz széleskörű felhasználásához.
"Örömmel láttam, hogy ez nem csak elméletben működik. Amint elindítottuk a játékot, a beszélgetések, viccelődések abbamaradtak és mindenki nagy kíváncsisággal nézett körül a játék online felületén. Aki tanít, az tudhatja, hogy milyen nehéz lekötni a gyerekek figyelmét, hát nyugodtan mondhatom, hogy a játéknak elég gyorsan sikerült." (egy tanár)

A projekt bővebb információt a <http://www.szigetnyitudas.hu> oldalon olvashatnak, ill. ugyanitt érhető el a játék maga. Tovább információ kérhető: pkovesd@trebag.hu e-mail címen vagy 06-26-555-221 telefonszámon.

Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.