2015. április 13., hétfő 09:10

Elkészült a "Szigetnyi Tudás" digitális oktatójáték trió! - Miért ne lehetne a tanulás hatékony, egyszersmind szórakoztató?
    Budapest, 2015. április 13., hétfő (OTS) - "Kicsengettek. Ki kellett volna menniük a szünetre, de ők csak játszottak  Jó lenne, ha így taníthatnánk, és minden órát azzal a mondattal kezdhetnénk, hogy ma játszani fogunk!" A Széchenyi 2020 program keretében 7 iskola, 18 tanár, több száz diák és komoly fejlesztői gárda együttműködésének gyümölcseként 2015 áprilisában elkészült a játékos oktatás legifjabb titánja, a Szigetnyi Tudás. A "Szi-Tu" egy merőben új és egyedi, akkreditált "online taneszköz-trió", mellyel a projektgazda, a nagykovácsi székhelyű TREBAG Szellemi Tulajdon- és Projektmenedzser Kft. a vállalkozás, a mezőgazdasági vállalkozás és a fogyasztóvédelem témáit dolgozza fel játékos formában a középiskolás korosztály számára. A projekt az Európai Szociális Alap 94,88 millió forintos támogatásával valósult meg TÁMOP projekt keretében.

    
    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20150413_001.jpg

Manapság egyre divatosabb fogalommá válik a "gamification", azaz a játék alapú oktatás, mivel a diákok belső motivációját és tudásvágyát szólítja meg és állítja a tanulás szolgálatába. Az európai uniós támogatás segítségével megvalósult "Tanulj játszva vállalkozni és válj tudatos fogyasztóvá" taneszköz-fejlesztési projekt a nagybetűs JÁTÉKOT helyezi középpontba a középiskolás korosztály hiánykészségeinek fejlesztése érdekében.
A három taneszköz egy-egy készség köré szerveződik: vállalkozási, mezőgazdasági vállalkozói készségek és fogyasztóvédelmi ismeretek. A cél tehát egy olyan, technológiáját tekintve is újszerű, ugyanakkor a Nemzeti Alaptantervbe ágyazott taneszköz kifejlesztése volt, mely a vállalkozás és munka világát "online" csempészi be az iskolafalak közé.
A TREBAG Kft hosszú évek óta foglalkozik e-learning és m-learning anyagok fejlesztésével, ám ezek közül léptékét tekintve a Szi-Tu kiemelkedő. Fejlesztői csapatunk a projekt kezdetétől szem előtt tartotta, hogy a Szi-Tu a diákokra legyen szabva, hiszen elsősorban őket szerettük volna megnyerni a játékos tanulásnak. Ugyanakkor a tanároknak is hasznos eszközt kívánunk nyújtani, amivel színesebbé tehetik mindennapi munkájukat. Ennek megvalósításában hét iskola tanárai és diákjai segítettek bennünket aktív együttműködésükkel a projekt kezdetétől.
A SziTu-t a Sulinet Program koncepciójának megfelelően alakítottuk ki: tartalmaz tematikus áttekintő tudásanyagokat, fogalomtárat, valamint az ismeretek gyakorlati elmélyítését elősegítő egyéni és csoportos játékokat. A tanárok munkáját a játék felületéről elérhető kézikönyv segíti, melyben minta-óravázlatok és tematikák adnak tippeket, ötleteket a taneszköz széleskörű felhasználásához.
"Örömmel láttam, hogy ez nem csak elméletben működik. Amint elindítottuk a játékot, a beszélgetések, viccelődések abbamaradtak és mindenki nagy kíváncsisággal nézett körül a játék online felületén. Aki tanít, az tudhatja, hogy milyen nehéz lekötni a gyerekek figyelmét, hát nyugodtan mondhatom, hogy a játéknak elég gyorsan sikerült." (egy tanár)

A projekt bővebb információt a <http://www.szigetnyitudas.hu> oldalon olvashatnak, ill. ugyanitt érhető el a játék maga. Tovább információ kérhető: pkovesd@trebag.hu e-mail címen vagy 06-26-555-221 telefonszámon.
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.