2015. március 30., hétfő 15:00

A fizikatanítás digitális jövője
    Budapest, 2015. március 30., hétfő (OTS) - Százhatvan kolléga előtt mutatták be sikeres pályázataikat március 29-én az Eötvös Loránd Fizikai Társulat és az NI Hungary Kft. által közösen meghirdetett Fizikatanári myDAQ pályázat nyertesei az Országos Fizikatanári Ankéton. A feladat olyan kísérletsorozatok összeállítása volt szenzorok és a National Instruments myDAQ nevű mérőeszköze segítségével, amelyek a kísérleti adatok digitális leképezésével egy, a hagyományosnál vonzóbb tanulási módot kínálnak a digitális technológiába beleszületett generációnak. A szervezők tervei szerint jövőre tanárokból és diákokból álló teamek számára hirdetik meg a pályázatot.

    A szakértő zsűri által legjobbnak ítélt pályázatokat Fraller Csaba, a hévízi Bibó István Gimnázium és Szakközépiskola fizikatanára és két debreceni pedagógus, Csatári László (Szent József Gimnázium és Szakközépiskola) és Vizi Tibor (Brassai Sámuel Gimnázium és Szakközépiskola) nyújtották be. A pályázatok új irányokat jelölnek ki a fizika és más természettudományos tárgyak oktatásában: a klasszikus és modern fizikai kísérletek digitális leképezése olyan objektív, a diákok által is ellenőrizhető és használható adathalmazokat eredményez, amelyek egy interaktív tanulási élmény kiindulópontjai lehetnek.

Dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője szerint a megközelítés széleskörű elterjedése a köz- és a felsőoktatásban részben megoldást kínálhatna a műszaki és természettudományok térvesztésére. A kifejezetten oktatási célokra kifejlesztett, 2010-ben Innovációs Nagydíjat is nyert myDAQ nyolc kulcsrakész szoftverdefiniált mérőműszer kombinációja, melynek segítségével a diákok a laboratóriumon kívül is pontos és megbízható méréseket végezhetnek. A vezető elektronikai gyártó és fejlesztő National Instruments (NI) diákok számára is évente lehetőséget biztosít, hogy pályázat keretében dolgozzák ki saját innovatív mérés- és irányítástechnikai alkalmazásaikat a hordozható egyszemélyes laboratórium segítségével.
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.