2015. március 23., hétfő 09:02

Alaptörvény-ellenes a 1453-as személyi jövedelemadó bevallás kitöltési útmutatója.
    Budapest, 2015. március 23., hétfő (OTS) - A NAV által közzétett 1453-as személyi jövedelemadó bevallás kitöltési útmutatója 50. oldal, 3. bekezdésében szereplő szöveg indoklásában hibás és az Alkotmánybíróság szerint Alaptörvény-ellenes. Ha valaki a kitöltési útmutató szerint jár el, 828 ezer forinttal rövidíti meg a pénztárcáját.

    Az alábbiakban közzéteszem az Alkotmánybíróság 14/2014. (V.13.) AB határozatának megfelelő kitöltési útmutató okleveles adószakértő által javított szövegét. CSUPA NAGYBETŰVEL jelzem a beiktatandó szövegrészt. Ennek megfelelően az egy gyermek után járó családi adóalap kedvezmény nem 62 500 Ft, hanem 206 250 forint.

A szöveg helyesen:
Abban az esetben viszont, amikor a szülők szintén élettársak és közös háztartásban három kiskorú gyermeket nevelnek, akik közül egyikük az anya, egyikük pedig az apa vérszerinti gyermeke, és van egy a közös gyermekük is, akkor a családi pótlékra jogosultság a következők szerint alakul: a nem közös gyermekekre tekintettel a vér szerinti szülők, a közös gyermekekre tekintettel - döntésük alapján - vagy az anya vagy az apa jogosult. Figyelemmel arra, hogy a "kapcsolatba hozott" gyermekek esetén a nem vérszerinti szülő nem válik jogosulttá a családi pótlékra, így nála az élettársa gyermekét KEDVEZMÉNYEZETT eltartottként nem lehet figyelembe venni, DE AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 14/2014. (V.13.) AB HATÁROZATÁNAK MEGFELELŐEN ELTARTOTTKÉNT FIGYELEMBE VEHETŐ. A közös gyermek mindkét szülőnél kedvezményezett eltartottnak minősül, ezért az élettársaknál személyenként legfeljebb két fő lehet a KEDVEZMÉNYEZETT eltartottak száma ÉS HÁROM FŐ LEHET AZ ELTARTOTTAK SZÁMA. Ebből következően az adóelőlegnél mindegyikük a saját gyermeke után havonta 206 250 forint, a közös gyermek után pedig egyikük vagy döntésük alapján közösen összesen havonta 206 250 forint lehet a családi kedvezmény. A "hozott" gyermekekre tekintettel év közben nem, de év végén a bevallásban megoszthatják a családi kedvezményt.

Emlékeztetőül szja tv. 29/A.§ (4) - (5) bekezdés: "kedvezményezett eltartott", aki után családi pótlékra jogosult a magánszemély és ezen felül "eltartott", akit figyelembe lehet venni a családi pótlék megállapítása során.

A www.angyalado.hu weblapon található az egyetlen "Családi kedvezmény, Nettóbér 2014-2015" kalkulátor, amelyik a párkapcsolat megjelölése után segít meghatározni, hogy ki minősül 3 gyerekesnek olyan vitatott esetekben is, mint például élettársak esetében az "Én gyerekem, Te gyereked, Mi gyerekünk". Ez szükséges ahhoz, hogy amit a jogalkotó egyik kezével ad, azt a NAV a másik kezével ne vehesse vissza még azelőtt, hogy megkaptuk volna. A NAV "tévedése" éves szinten 828 ezer forinttal rövidítené meg a három gyerekes élettársi kapcsolatban élőket. Így bízzuk a NAV-ra az adóbevallást?

Angyal József okleveles adószakértő (www.angyalado.hu)
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.