OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2014. augusztus 12., kedd 15:37

Történelmi legenda a nemzeti ünnep alkalmából - Székely Dózsa György tánckrónikájával zárul a szezon a Margitszigeten
    Budapest, 2014. augusztus 12., kedd (OTS) - Az államalapítás ünnepének hétvégéjén a magyar történelem sorsfordító eseménye, a Dózsa György által vezetett parasztfelkelés legendája elevenedik meg augusztus 22-én, pénteken a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes tánckrónikája szuggesztív látomás a múltról, mely a Budapesti Nyári Fesztivál záró eseményeként kerül bemutatásra.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20140812_002.jpg

    A nagyszabású dramatikus táncjátékkal a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház) a híres dálnoki nemesre, Dózsa Györgyre emlékezik halálának 500. évfordulóján. Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, az együttes művészeti vezetője Székely Dózsa György címmel látványos és magával ragadó táncjátékot álmodott színpadra, mely megújult formában a határon túli (Temesvár, Sepsiszentgyörgy, Kolozsvár) és a nyíregyházi, szekszárdi bemutatókat követően a turné-sorozat zárásaként augusztus 22-én 20 órától a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lesz látható.

    A rendező-koreográfus szerint az utókornak nem tiszte megítélni az elmúlt fél évezred során sok indulatot és vitát kiváltó Dózsa személyét és tetteit, ezért a történelmi forrásokon alapuló táncjátékban elsősorban a szerelmes férfit, a mélyen vallásos katonát és a vívódó embert igyekeznek bemutatni. "Dózsa György történelmünk talán egyik legtragikusabb sorsú lázadója, aki éppen 500 évvel ezelőtt égette lelkünkbe jelképpé magasztosult tüzes trónját. Számos nagy művészünket megihlette az évszázadok során: Erkel operát, Székely János és Illyés Gyula drámát írt róla, Petőfi, Ady, Sinka István, Juhász Gyula versbe, Csoóri, Sára és Kósa filmre írta, Derkovits fába faragta, Szervátiusz vasba öntötte. Mi sajátos eszközeinkkel: népzenei ihletésű zenékkel, néptáncon alapuló virtuóz és lírai táncokkal emlékezünk meg róla" - nyilatkozta Zsuráfszky Zoltán.

    A címszerepben a népszerű énekes-színész, Novák Péter lép színre, aki a magyar népi hagyományokat kiválóan ismerő és közvetítő táncos előadó. További főbb szerepekben Eredics-Fekete Zsuzsanna, Oberfrank Pál és Valach Gábor látható. Közreműködnek a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncosai és zenekara, a Vasas Művészegyüttes valamint felvételről Szarka Tamás (Ghymes együttes), aki a tánckrónika zeneszerzője és dalszövegírója. A előadás díszletét Tóth Kázmér, a jelmezt a táncjáték írója, Vincze Zsuzsa tervezte. Tánczenei szerkesztő Makó Péter (Csík zenekar), rendező-koreográfus Zsuráfszky Zoltán.

Bővebb információ és online jegyvásárlás: www.szabadter.hu
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.