OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2014. július 24., csütörtök 15:09

A fesztiválozók 2/3-a nem a megfelelő szakorvoshoz fordulna szexuális úton terjedő fertőzés gyanúja esetén
    Budapest, 2014. július 24., csütörtök (OTS) - Ez derült ki a Körúti Orvosi Centrum STOP STD! Felelős szex társadalmi felelősségvállalási prevenciós, edukációs célú kampánya során végzett kérdőíves kutatás eredményeiből. A kutatást az intézmény orvosai önkéntes munkát végezve, a Sziget Kulturális Szervezőiroda támogatásával a Volt fesztiválon és a Balaton Soundon folytatták ismeretterjesztő tevékenységgel egybekötve.

    
    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20140724_001.jpg

"Kampányunk elsődleges célja az volt, hogy ráirányítsuk a figyelmet a szexuális úton terjedő betegségekre (STD - Sexually Transmitted Disease), és a bennük rejlő veszélyeken keresztül felhívjuk a szexuálisan aktív korosztály figyelmét a megelőzés és az egymás iránti felelősség fontosságára. Emellett szeretnénk az STD fogalmát bevinni a köztudatba a negatív jelentéstartalmú nemi betegségek megnevezés helyett" - mondta Dr. Tisza Tímea a STOP STD! Felelős szex kampány elindítója.

A CDC (Center for Disease Control) adatai szerint minden második szexuálisan aktív személy 25 éves korára megkap valamilyen nemi érintkezéssel közvetített fertőzést, és ezek többsége tünetmentes. Ezek a betegségek nemcsak az adott egyén életminőségét és egészségét befolyásolják negatívan, hanem rontják az egészséges fogantatás esélyeit is.

A STOP STD! Felelős szex kampány azért is hiánypótló, mert a népegészségügyi programból ez a téma sajnos kimaradt, és ahogy azt a kampány kérdőíves kutatási eredményei is alátámasztják, az emberek nem tudnak eleget az STD-kről, és nem a megfelelő szakorvoshoz fordulnak probléma esetén. A válaszadók 60%-a még nem hallotta az STD kifejezést, és csupán 8%-uk volt eddig STD-szűrésen. STD-tünetek gyanúja esetén a nők 78%-a fordulna nőgyógyászhoz, a férfiak 40%-a pedig urológushoz menne nemigyógyász helyett. A megkérdezettek csupán 13,5 %-a választaná a bőr- és nemibeteg-gondozót, holott az STD ellátására a nemigyógyászok vannak igazán felkészülve. Ez annál is inkább igaz, mert a válaszokból az derült ki, hogy akiknek volt már valaha STD-jük, csupán a válaszadók felének hívták fel a figyelmét arra, hogy a partnerüket is kezelni kell. Ezzel szemben a nemigyógyász szakorvosok párokat kezelnek.
Az általános nőgyógyászati szűrővizsgálatok nem derítenek fényt az STD-fertőzésekre, STD-szűrést nemigyógyászok végeznek. Az STD-szűrésről azért kell tudniuk az embereknek, mert számos kórokozó tünetmenetesen lehet jelen a szervezetben, amelyekkel megfertőzhetünk másokat, és amelyek kezeletlenül akár meddőséghez is vezethetnek.

A STOP STD! Felelős szex kampány következő állomása a Művészetek Völgye lesz, ahol a fesztiválszervezők és a Xeless Kft. támogatásának köszönhetően a szanitereken elhelyezett kampánymatricákkal és további edukációs tevékenységgel folytatják a közhasznú munkát a Körúti Orvosi Centrum szakemberei.

2014. július 24.

További információ:
Dr. Tisza Tímea, bőr- és nemigyógyász szakorvos
dr.tisza.timea@gmail.com
tel: +3630/383 3579
www.std.hu,www.koc.hu

A cikkben található linkek:
STOP STD! Felelős szex - www.std.hu
Dr. Tisza Tímea - http://www.korutiorvosicentrum.hu/munkatarsaink/Dr.-Tisza-Timea

Címkék:
szexuális úton terjedő betegségek, szexuális úton terjedő fertőzések, STD-betegségek, STD-fertőzések, STD, nemi betegségek, nemigyógyászat, bőr- és nemibeteg-gondozó, megelőző kampány, prevenció, edukációs kampány, HPV, AIDS, klamídia, gonorrea, herpesz, kondilóma, szifilisz, meddőség, STD centrum, társadalmi felelősségvállalási kampány, CSR, CSR kampány

Közzétételi jogosítás: Ez a cikk korlátlanul átvehető és terjeszthető forrásmegjelölés mellett.
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.