OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2014. július 21., hétfő 10:26

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség nyilatkozata az egyházi törvény (Ehtv.) szerinti "elismerési eljárásával" kapcsolatban (1. rész)
    Budapest, 2014. július 21., hétfő (OTS) - Tiltakozunk a koncepciózus és sértő eljárás ellen, amelynek keretében azok után, hogy az ezt vizsgáló miniszter mindent rendben talált a társadalom körében végzett munkánkat illetőleg, az Országgyűlés érintett bizottsága megállapította,hogy nem vagyunk alkalmasak a közösségi célok érdekében történő együttműködésre.

    KÖZLEMÉNY

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség nevében az alábbi nyilatkozatot teszem közzé az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának egyházunk és kilenc másik felekezet (Szabad Evangéliumi Gyülekezet, Evangéliumi Barátság Vallási Egyesület, Magyar Evangéliumi Egyesület, Mantra Magyarországi Buddhista Közösség, Magyarországi Szabadkeresztyén Gyülekezet Egyház, Magyarországi Názáreti Gyülekezetek Hitéleti Egyesülete, Magyarországi Bahá'i Közösség, Szim Salom Progresszív Zsidó Egyesület, Magyar Reform Zsidó Hitközségek Szövetsége) az egyházi törvény (Ehtv.) szerinti "elismerési eljárásával" kapcsolatban:

Tiltakozom a koncepciózus és sértő eljárás ellen, melynek során azzal citáltak bennünket egyházaink képviseletében a parlament bizottsága elé, hogy minden objektív törvényi feltételnek megfelelünk, a bizottság csupán azt vizsgálja, hogy "a vallási tevékenységeket végző szervezettel a közösségi célok elérése érdekében az Országgyűlés kíván-e együttműködni, illetve, hogy a vallási tevékenységet végző szervezet alkalmas-e a közösségi célok érdekében történő együttműködésre. A vizsgálat elsősorban a szervezet társadalmi támogatottságának felmérésére, különös tekintettel tagjainak számára, illetve az általuk működtetett, fenntartott (oktatási, nevelési, szociális, egészségügyi) intézményekre terjed ki." (A bizottság július 8-ai jegyzőkönyvéből.) Tekintettel arra, hogy mindezt az illetékes miniszter is vizsgálta, és az említett közösségeket rendben találta, legalábbis különös, hogy ugyanezt az Országgyűlés érintett bizottsága nem tartja megfelelőnek és megállapítja, hogy "az érintett vallási közösség önmaguk vagy intézményük útján végzett tevékenysége - így különösen történelmi és kulturális értéket megőrző, nevelési, oktatási, felsőoktatási, karitatív, szociális, család-, gyermek-, és ifjúságvédelmi, kulturális vagy sporttevékenység, ugyan többségük tekintetében figyelemreméltó, de csak kis társadalmi támogatottsággal bíró. Ezáltal megállapítható, hogy a felsorolt szervezetek közösségi tevékenységüket a társadalom egészére vetítve csekély hasznosulással végzik." Erre tekintettel a bizottság (jelenlévő néhány tagja) szerint "az elismerés feltételei nem állnak fenn".

Az Ehtv. körüli méltatlan eljárás önmagában véve is felháborító. Az egyházi törvény első változatát az Alkotmánybíróság többünk beadványára "közjogi érvénytelenség" címén megsemmisítette. A Velencei Bizottság súlyos kritikát fogalmazott meg. A következő módosítás még nehezebbé tette az egyházzá válás feltételeit. Újabb beadványunkra az Alkotmánybíróság ezt a törvényt is részben megsemmisítette, és kimondta, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és további mintegy hetven, státuszától megfosztott egyház jogállását 2012. január 1-jével helyre kell állítani, és anyagi ellehetetlenítésüket is meg kell szüntetni (az érintettek kálváriája jelenleg is, folyamatosan tart). Mivel a Parlament a kormánnyal együttműködve újabb módosításában szinte lehetetlen új feltételeket szabott, és a Velencei Bizottság, illetve az Alkotmánybíróság által leginkább kifogásolt passzusokat szégyenszemre Alaptörvényébe süllyesztette, hogy azokat az Alkotmánybíróság se érinthesse többé, a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordultunk, mely összhangban a Velencei Bizottság és  a magyar Alkotmánybíróság megállapításaival megítélte jogunkat évtizedekkel ezelőtt szerzett, és jóhiszeműen, tisztességgel gyakorolt egyházi státuszunk helyreállítására és rehabilitálásunkra. A magyar kormány (hogy időt nyerjen) felülvizsgálatot kért, és közben lázasan dolgozik a kézben tartott jogi fórumok és  hivatalok általi jogfosztásunkon, közben  hamisan azt híreszteli, hogy a vallásszabadsághoz fűződő alapvető emberi jogunk nem sérül akkor sem, ha egyesületi formába kényszerítenek minket. Megjegyezzük, hogy utoljára ilyen visszaminősítés a nemzeti szocialista és fasiszta előretörés Horthy időszakában, ezelőtt hetven-nyolcvan évvel történt.(folyt.)



2014. július 21., hétfő 10:27

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség nyilatkozata az egyházi törvény (Ehtv.) szerinti "elismerési eljárásával" kapcsolatban (2. rész)
    Budapest, 2014. július 21., hétfő (OTS) -

    A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség nevében meggyőződésemnek adok hangot, hogy a strasbourgi döntés kötelezni fogja a magyar hatóságokat mind az egyházi törvény megváltoztatására, mind a megbántott és megalázott felekezetek jogainak helyreállítására.

Addig is azonban felhívjuk a magyar parlament képviselőinek figyelmét, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek az Igazságügyi Bizottság által "a társadalom egészére vetítve csekély hasznosulás"-nak ítélt, hitélete mellett gyakorolt társadalmi tevékenységét bátran beszámíthatja mind a tíz szóban forgó zsidó, más vallású és keresztény felekezetnek. Meggyőződésünk ugyanis, hogy a mintegy 40 intézményünkben több ezer hátrányos helyzetű gyermek számára végzett nevelési, felső- és közoktatási, művészeti iskolai, továbbá felnőttek és idősek számára szociális (idősek otthona, hajléktalanszálló), egészségügyi, családvédelmi és sporttevékenységre lehetőséget teremtő, ugyancsak több ezer személyt érintő, többé-kevésbé negyed százada végzett munkánk, tíz felé osztva is elég lenne tisztességes törvény eljárás esetén hasznosságunk bizonyítására.

Megemlítjük azt is, hogy a többi, eddig elismert vagy "bevett" felekezettel ezt a méltatlan tortúrát nem vitték végig, és a ránk kitalált mostani "törvényi szabályozás" egyértelműen arról árulkodik, hogy politikai döntéssel visszamenőleg meg akarnak fosztani jogainktól, a jövőben pedig meg akarják akadályozni azok érvényesülését.

Megrendülten adunk hangot abbeli tapasztalatunknak, hogy a magyar állam törvényhozó testületén és hivatalain keresztül nem tisztességes polgárai jogainak érvényesülésén (ahogyan ez egy jogállamban magától értetődő lenne), hanem azok eltaposásán fáradozik. Mégis, hívő emberekként és rendíthetetlen demokratákként várjuk "a seregek Ura" által szerzett nap eljövetelét, (melyről "tanakodtak egymással az Úrnak tisztelői, az Úr pedig figyelt és hallgatott, és egy emlékkönyv iraték őelőtte azoknak, akik félik az Urat, és becsülik az ő nevét"), melyen mindenki megláthatja, "hogy különbség van az igaz és a gonosz között, az Isten szolgája között és aközött, aki nem szolgálja őt és feltámad az igazság napja, és gyógyulás lesz az ő szárnyai alatt". (Malakiás könyve 3-4)

Budapest, 2014. július 21.        

                                                                    
                                     Iványi Gábor
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.