2024. április 23. kedd

2014. június 10., kedd 08:54

Innovatív fájdalomcsillapítási módszert tesztelnek a daganatos betegségek okozta fájdalom tanulmányozását célzó egyik legnagyobb klinikai vizsgálatban. (1. rész)
    Budapest, 2014. június 10., kedd (APA/OTS) - Több mint 500 daganatos betegség okozta krónikus fájdalommal élő beteg vehet részt Magyarországon a rákbetegséggel társult fájdalom tanulmányozását szolgáló egyik legnagyobb klinikai vizsgálatban, amely világszerte 21 országban, 145 kórházban folyik.

Számos daganatos beteg szenved a karcinóma okozta krónikus fájdalmakban. Sajnos sokan e betegek közül nem elégedettek a fájdalmaik csillapítását célzó jelenlegi kezelési lehetőségekkel e módszerek korlátai miatt.(1) A német gyógyszergyártó vállalat, a Grünenthal vizsgálatot végez a súlyos, krónikus fájdalom és a perifériás neuropátiás fájdalom kezelésére szolgáló új szer, a cebranopadol hatásosságának és biztonságosságának felmérése céljából. A daganatos betegséggel társult súlyos fájdalmakban szenvedő betegeket arra kérik, hogy győződjenek meg arról, alkalmasak-e arra, hogy részt vegyenek egy, a rákbetegség okozta fájdalom tanulmányozását célzó kiterjedt, III. fázisú vizsgálatban, amely a CORAL vizsgálat néven ismert. A CORAL vizsgálat célja annak bizonyítása, hogy a vizsgálati készítmény, a cebranopadol a hagyományos erős opioidokhoz hasonlóan hatékony fájdalomcsillapítóként használható rákbetegek kezelésére, ám jóval kevesebb mellékhatással jár. A cebranopadol III. fázisú klinikai vizsgálati programjának első, OCEANIC PROGRAM® néven futó vizsgálataként a Grünenthal a CORAL vizsgálatot 145 kórházban, 21 országban indítja el, köztük Magyarországon is. A tervek szerint 2016-ra több mint 500 beteget vonnak be a vizsgálatba. A CORAL vizsgálatról és az abban részt vevő kórházakról további információk a következő internetes címen találhatók: www.oceanic-program.com

A CORAL vizsgálat során a daganatos betegség okozta súlyos, krónikus fájdalomban szenvedő betegeket cebranopadollal vagy mofinnal kezelik, hogy összehasonlítsák a két szer hatásosságát és biztonságosságát. Számos országban a morfint tekintik a daganatos betegségekkel társult fájdalmak kezelésére szolgáló alapvető szernek, a morfinterápia azonban számos beteg esetében a mellékhatások miatt csak korlátozott mértékben használható. Ezért a CORAL vizsgálat célja annak értékelése, hogy milyen addicionális haszonnal járhat a daganatos betegséggel társult súlyos, krónikus fájdalmakban szenvedő betegek számára a morfinhoz viszonyítva a cebranopadollal végzett kezelés.

"A cebranopadol kutatás-fejlesztési részlegünk legújabb fejlesztése" - magyarázta Dr. Klaus-Dieter Langner, a kutatási igazgató, a Grünenthal Igazgatóságának tagja. "A Grünenthal elkötelezett a betegek életminőségének folyamatos javítása iránt. Reményeink szerint a CORAL vizsgálat igazolja majd, hogy lehetséges a daganatos betegséggel társult súlyos, krónikus fájdalmakkal élő betegek szenvedéseinek enyhítése. Ezért arra kérjük a daganatos betegség okozta súlyos fájdalmakban szenvedő betegeket, hogy vegyenek részt a CORAL vizsgálatban, és ezzel segítsenek nekünk abban, hogy jobban megérthessük ennek az új gyógyszernek a hatásait, és így minél hamarabb biztosítani tudjuk azt a betegek számára." (folyt.)

2014. június 10., kedd 08:55

Innovatív fájdalomcsillapítási módszert tesztelnek a daganatos betegségek okozta fájdalom tanulmányozását célzó egyik legnagyobb klinikai vizsgálatban. (2. rész)
    Budapest, 2014. június 10., kedd (APA/OTS) -

Amit a cebranopadolról tudni kell

A cebranopadolt a németországi gyógyszergyártó cég, a Grünenthal tudósai fedezték fel. A szer különféle fájdalmakban szenvedő betegségek kezelésére való alkalmazási lehetőségeinek meghatározása céljából a Grünenthal és fejlesztő partnere, a Forest Laboratories, Inc., egy egyesült államokbeli gyógyszergyártó cég, jelenleg nemzetközi szintű fejlesztési programot folytat. A cebranopadol a klinikai fejlesztés fázisában van, és még egyetlen országban sem engedélyezték vagy törzskönyvezték, ami azt jelenti, hogy a betegek számára egyelőre nem elérhető, és még a gyógyszertárakban sem kapható.

A cebranopadol újfajta fájdalomcsillapító, amely NOP- (nociceptin/orfanon FQ peptid) és opioidreceptor-agonistaként fejti ki hatását. A jelenleg kapható fájdalomcsillapítók, mint például az oxikodon, a morfin és a fentanil csak µ-opioid receptorra hatnak, és nem aktiválják a NOP receptort. A preklinikai vizsgálatok során azt tapasztalták, hogy állatokban a cebranopadol erős és széles spektrumú fájdalomcsillapító hatást fejt ki akut, gyulladásos eredetű, zsigeri, neuropátiás és daganatos betegséggel társult fájdalmak esetén, és kevesebb mellékhatással jár, mint a pusztán a mu-opioidokra ható fájdalomcsillapítók. A cebranopadol egyedi hatásmechanizmusa különösen alkalmassá teheti a szert a daganatos betegséggel társult középsúlyos, súlyos krónikus fájdalom, beleértve a neuropátiás fájdalom kezelésére. További információk a következő internetes oldalon találhatók: www.oceanic-program.com

Amit a Grünenthalról tudni kell

A Grünenthal Csoport független, családi tulajdonban lévő, kutatásorientált, nemzetközi gyógyszergyártó vállalat, amelynek székhelye a németországi Aachen városában található. A fájdalomterápiás gyógyszerek kifejlesztésében játszott úttörő szerepéhez híven a vállalat célja az, hogy a fájdalomterápia terén a leginkább betegorientált céggé váljon, és így vezető szerepet töltsön be az innovatív kezelések kidolgozásában. A Grünenthal egyike annak a még működő öt kutatásra szakosodott németországi cégnek, amely a kutatás-fejlesztés terén fenntartható befektetésekkel rendelkezik. 2013-ban a kutatás-fejlesztési költségek a Grünenthal árbevételének mintegy 27 százalékát tették ki. A Grünenthal kutatás-fejlesztési stratégiájának elsődleges célja speciális kezelési módozatok és csúcsminőséget képviselő technológiák kifejlesztése. Erőfeszítéseinket a jelenlegi kezeléseknél kevesebb mellékhatással járó, jobb és hatékonyabb fájdalomterápiák felfedezésére összpontosítjuk. A Grünenthal Csoportnak világszerte mintegy 25 országban működnek leányvállalatai. A Grünenthal termékek több mint 155 országban kaphatók, és a Grünenthal Csoport világszerte megközelítőleg 5500 alkalmazottat foglalkoztat. 2013-ban a Grünenthal árbevétele 901 millió euró volt.

Irodalomjegyzék:
1.  Breivik H, Collett B. Survey of chronic pain in Europe: Prevalence, impact on daily life and treatment. European Journal of Pain 2006; 287-333

Kapcsolat:
Frank Schönrock, Vice President Public Engagement