OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2013. november 8., péntek 09:33

Az Allen Agytudományi Intézet és az imec partnerségi megállapodást kötött nagyteljesítményű következő generációs idegtudományi kutatóeszközök kifejlesztése céljából (1. rész)
    Seattle, 2013. november 8., péntek (Business Wire/OTS) - Vezető kutatóintézetek és jótékonysági alapítványok fognak össze innovatív idegvizsgáló technológia kifejlesztése érdekében - Az Allen Agytudományi Intézet (Allen Institute for Brain Science) ma bejelentette, hogy megállapodást kötött egy nanoelektronikai kutatóintézettel, az imec-kel, egy, az állati agy idegtevékenységének rögzítésére szolgáló, csúcstechnológiát képviselő érzékelőtömb kifejlesztéséről és gyártásáról. Az Allen Agytudományi Intézet és partnerei, a Howard Hughes Orvostudományi Intézet (Howard Hughes Medical Institute [HHMI]), a Gatsby Jótékonysági Alapítvány (Gatsby Charitable Foundation), a Wellcome Alapítvány (Wellcome Trust) és a University College London (UCL) vállalták, hogy a forradalmian új idegtudományi kutatóeszközök kifejlesztésével kapcsolatos kutatás-fejlesztés céljára összesen 5,5 millió USA dollárt biztosítanak.

    A tervezett érzékelőtömb jelentős előrelépést jelent az agy extracelluláris tevékenységének kimutatására jelenleg használt idegvizsgáló technológiához képest. Az innovatív megoldás sokkal nagyobb sűrűségben tartalmaz majd rögzítő elektródákat, és nagyságrenddel jobb teljesítményre lesz képes, mint a jelenlegi technológiák, lehetővé téve a kutatók számára, hogy eddig elképzelhetetlen felbontásban, rendkívül nagyszámú helyen rögzítsék az agy elektromos tevékenységét. A fejlesztés alatt álló érzékelőtömbök felhasználhatók lesznek transzformációs neurobiológiai kísérletekhez, és hozzájárulnak ahhoz, hogy jobban megértsük, hogyan működnek együtt az agyban a neuronok az információk feldolgozása és a viselkedés irányítása során. Reményeink szerint ezek a kétéves tervezési fázison már túl lévő eszközök közvetlen módon segítik majd elő az agykutatás fejlődését számos területen, ideértve a BRAIN elnevezésű projektet (Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnologies [Agykutatás Innovatív Neurotechnológiák Fejlesztésével]), BRAIN), amelynek elindítását az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Barack Obama jelentette be 2013. április 2-i beszédében. Ezek az új szondák az agy működéséről birtokunkban lévő alapvető ismeretek kibővítésére szolgálnak: segítségükkel például kimutathatjuk, hogyan továbbítódnak az érzékszervektől érkező információk, a szem által rögzített vizuális képek vagy a bajusz érintése az agy különböző régiói között, és hogyan dolgozza fel azokat az agykéreg.

"A konzorcium által kidolgozott és tesztelt modern mikroelektronikai eszköz minden idegtudós számára lehetővé teszi, hogy egy apró, megmunkált szilikondarabka segítségével könnyedén rögzítsen idegsejtek százai által generált elektromos jeleket. Ezzel a rendkívül fejlett eszközzel lehallgathatjuk az idegsejtek 'beszélgetését', és így ismét egy lépéssel közelebb jutunk ahhoz, hogy megfejtsük az általuk használt kódot, és megértsük az agy 'nyelvét'." - magyarázta Dr. Christof Koch, az Allen Agytudományi Intézet tudományos vezetője.

Az imec mérnökei szorosan együttműködnek majd a HHMI, az Allen Intézet és a UCL tudósaival, és a Gatsby és a Wellcome Alapítvány által biztosított pénzeszközök felhasználásával megtervezik, kifejlesztik és tesztelik az új szondákat. A 38-hónapos projekt során az imec legmodernebb szilikontechnológiájának és feldolgozó/megmunkáló berendezéseinek segítségével kifejleszti és teszteli az új eszközt, és létrehoz egy olyan változatot, amely alkalmas a sorozatgyártásra, és így a tudományos kutató közösség rendelkezésére bocsátható.

"Folyamatos erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy a legmodernebb félvezető technológiát elkötelezett és tapasztalt fejlesztőink segítségével alkalmassá tegyük az új eszközökben való felhasználásra, és így hozzáadott értéket biztosítsunk a HHMI és a többi vezető intézet számára." - fejtette ki Peter Peumans, az imec bionanoelektronikai részlegének igazgatója. "Ez a kutatási együttműködés lehetővé teszi az imec számára, hogy az akadémikusok és a kutatóintézetek számára elérhetővé tegye a legmodernebb idegszonda-technológiát, amellyel az agy teljes régióiból, és nem csak ezeknek a régióknak egy kis szeletéből nyerhetők ki jelek."

"Ezt a projektet azért indítottuk el, mert az agyműködés tanulmányozása céljára jelenleg rendelkezésre álló módszerek távolról sem kielégítőek." - hangsúlyozta Tim Harris, a HHMI Virginia államban, Ashburn városában, a Janelia Farm kutató létesítményben működő Applied Physics and Instrumentation (Alkalmazott fizika és berendezések) csoportjának igazgatója. "Elkötelezettek vagyunk olyan fejlettebb eszközök létrehozása iránt, amelyek lehetővé teszik jobb minőségű adatok gyűjtését, és az ezekhez a kulcsfontosságú kutatásokhoz szükséges állatok számának csökkentését."(folyt.)



2013. november 8., péntek 09:36

Az Allen Agytudományi Intézet és az imec partnerségi megállapodást kötött nagyteljesítményű következő generációs idegtudományi kutatóeszközök kifejlesztése céljából (2. rész)
    Seattle, 2013. november 8., péntek (Business Wire/OTS) -

    Az Allen Agytudományi Intézet orvosi kutatásokkal foglalkozó független, nonprofit szervezet. A 2003-ban a jótékonyságáról híres alapító, Paul G. Allen által biztosított források felhasználásával létrehozott Allen Intézet kifejezetten olyan nagyléptékű kezdeményezéseket valósít meg, amelyek az agykutatás előre vitelét szolgálják, és olyan eszközöket biztosítanak a tudósok nemzetközi közössége számára, amelyek tényleges gyakorlati hasznot hozó felfedezéseket tesznek lehetővé.

Az Imec világszínvonalú kutatásokat végez a nanoelektronika terén. Az Imec tudományos ismereteit és az ICT (információs- és kommunikációtechnológiai) szektorban, az egészségügyi és az energiaágazatban tevékenykedő nemzetközi partnerei birtokában lévő innovációs készségeket ötvözve 'ágazatra szabott' technológiai megoldásokat biztosít ügyfelei számára. A cég egyedi, csúcstechnológiájú berendezésekkel felszerelt egységeiben a legtehetségesebb szakemberekből álló nemzetközi teamek elkötelezett erőfeszítései révén igyekszik egy fenntartható társadalmat és jobb életminőséget biztosító megoldásokat kidolgozni. Az Imec központja Leuven városában, Belgiumban található, és irodái működnek Belgiumban, Hollandiában, Taiwanon, az Egyesült Államokban, Kínában, Indiában és Japánban. A cég több mint 2.000 alkalmazottat foglalkoztat, ideértve mintegy 650 ipari szakembert és vendégkutatót. 2012-ben az imec árbevétele (az Eredménykimutatás szerint) összesen 320 millió euró volt. További információk az imec-ről a következő internetes címen találhatók: www.imec.be.

A Howard Hughes Orvostudományi Intézet tudományos humanitárius szervezet, amelynek küldetése az emberiség javát szolgáló biomedikai kutatások és tudományos oktatás támogatása. Kivételesen tehetséges, kiemelkedő tudósok és diákok számára lehetővé tesszük, hogy választ keressenek az élő rendszerekkel kapcsolatos alapvető kérdésekre. A HHMI, amelynek központja Chevy Chase városában, Maryland államban található, több mint 3.000 alkalmazottat foglalkoztat szerte az Amerikai Egyesült Államokban. A 2012-es pénzügyi évben a HHMI 695 millió USA dollárt fordított egyesült államokbeli kutatások finanszírozására, és 78 millió USA dollárt biztosított ösztöndíjként, illetve egyéb támogatás formájában tudományos oktatási célokra.

A Gatsby Jótékonysági Alapítványt David Sainsbury hozta létre jótékonysági céljainak megvalósítására. Támogatásunkat csak néhány meghatározott területen biztosítjuk:
    - Növénytudományi kutatások
    - Idegtudományi kutatások
    - Tudományos oktatás és mérnökképzés
    - Gazdasági fejlődés Afrikában
    - Közpolitikai kutatások és tanácsadás
    - Művészetek
Céljaink elérése érdekében saját magunk kezdeményezünk projekteket. Lelkesen támogatjuk az innovációt, de minden esetben alapos elemzéseket végzünk, mivel úgy hisszük, fontos, hogy megértsük a kínálkozó lehetőségeket és az esetlegesen felmerülő problémákat. Hosszú távú projektekben gondolkodunk, mivel véleményünk szerint rövid, egyszeri projektekkel nem érhetők el jelentős eredmények. Szívesen létesítünk partnerségi kapcsolatot olyan szervezetekkel, amelyek osztoznak céljainkban.

A Wellcome Trust az emberi és állati egészség jelentős javítása érdekében létrehozott nemzetközi jótékonysági alapítvány, amely a biomedikai és humán orvostudományi kutatások legtehetségesebb képviselőit támogatja. Az Alapítvány támogatása kiterjed a kutatók és a nagyközönség közti interakció segítésére, az oktatásra és a kutatási eredmények egészségjavítás céljára való alkalmazásának elősegítésére. Az Alapítvány politikai és üzleti érdekektől és befolyástól mentes, független szervezet.

A University College London 1826-ban kezdte működését, és mára az oktatás és a kutatás terén egyaránt akadémiai kiválóságáról elismert intézménnyé vált. Jelentős eredményeket mondhat magáénak elsősorban a biomedikai kutatások terén; az intézmény keretei közt működik az Egyesült Királyság idegtudományi laboratóriumainak legnagyobb csoportja.

Kapcsolat
Edelman for the Allen Institute for Brain Science
Steven Cooper, 646-358-2765
Steven.Cooper@Edelman.com

Forrás: Allen Institute for Brain Science


E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendő a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.