2024. március 28. csütörtök

2013. november 4., hétfő 11:55

A PerkinElmer DairyGuard™ készüléke az első olyan analizátor, amely képes kiszűrni a tejporban az ismeretlen szennyezőanyagokat (1. rész)
    Waltham, Massachusetts állam, 2013. november 4., hétfő (Business Wire/OTS) - A szállítók és a gyártók gyorsabban végezhetik el a szűrést, és több ismert és ismeretlen anyagot mutathatnak ki - A PerkinElmer, Inc., az emberek és a környezet egészségének és biztonságának javítása terén vezető szerepet játszó nemzetközi vállalat ma bemutatta DairyGuard™ elnevezésű tejporelemző készülékét, amely egy kifejezetten az élelmiszer-szállító és -előállító cégek számára kifejlesztett közeli infravörös (NIR) spektrométer. A DairyGuard az egyetlen olyan rendszer, amely nem pusztán az olyan jól ismert összetevőket mutatja ki, mint a fehérje-, a nedvesség- vagy a zsírtartalom, hanem ismeretlen szennyezőanyagok jelenlétét is képes jelezni. A rövidebb előkészítési és mintavételi időkkel működő DairyGuard valós idejű eredményeket biztosít, és így fokozottabb védelmet nyújt az ellátási láncon végighaladó tejpor biztonságát és minőségét veszélyeztető kockázatok ellen.

Az ellátási lánc összetettségének növekedése és az esetleges termékvisszahívás miatt fennálló fokozottabb felelősség következtében az élelmiszergyártók részéről nagy az igény egy olyan csúcstechnológiájú készülék iránt, amely pontosan és költséghatékony módon képes kimutatni az ismert és ismeretlen szennyezőanyagokat a tejporszállítmányokban. A DairyGuard készülék programja a tejpor ismert analitikai profiljainak jó néhány előre konfigurált matematikai modelljével rendelkezik (azaz birtokában van a tejpor "ujjlenyomatainak"), így nincsen szükség a készülék előzetes konfigurálására: a DairyGuard alig egy perc elteltével pontos információkat ad arról, hogy az adott tejportétel biztonságosan felhasználható-e tejtermékek gyártásához, vagy esetleg további, alaposabb elemzésére van szükség.

"A tejport számos hatóság minősítette olyan összetevőnek, amely esetében fokozott a szennyezettség kockázata, ezért az élelmiszergyártók részéről nagy az igény egy megbízható szűrési módszer iránt" - magyarázta Sharon Palmer, a PerkinElmer élelmiszerkutatási igazgatója. "Az élelmiszerek biztonságával kapcsolatos különféle problémák (mint például a 2008-as melamin-botrány) elkerülése érdekében az élelmiszergyártóknak nem csak az ismert szennyezőanyagok (például rovarirtószerek és gyógyszermaradványok) esetleges jelenlétét kell kimutatni, hanem olyan anyagokét is, amelyek nem feltétlenül biztonságos helyettesítő adalékok. A DairyGuard segítségével az élelmiszerellátó cégek nagy biztonsággal ellenőrizhetik az összetevők minőségét, és biztonságos végterméket kínálhatnak a fogyasztóknak."

"A közeli infravörös technológiák kulcsfontosságú eszközzé váltak az élelmiszer-adalékok titkos, gazdasági okokból való manipulálásának kimutatásában" - fejtette ki James Neal-Kababick, a Flora Research Labs (Flora Kutatólaboratórium) igazgatója. "Egyetlen más általunk használt módszer sem képes ilyen gyors elemzésre, és ugyanakkor kriminalisztikai növényvizsgálataink során alapvető követelmény a roncsolásmentes anyagvizsgálat, különösen akkor, amikor nagyon kis mennyiségű minta áll rendelkezésre a vizsgálat céljára. Számomra az, hogy a laboratórium rendelkezzen közeli infravörös technológiájú spektrométerrel olyan alapvető dolog, mint az, hogy legyen anyagmérlege. Nem is tudnám a munkánkat elképzelni e nélkül. A PerkinElmer technológiái, mint például a DairyGuard készülékben alkalmazott közeli infravörös technológia, lehetővé tették számunkra, hogy megoldjunk jó néhányat a legbonyolultabb élelmiszer- és élelmiszeradalék-szennyezési ügyből, amely hozzánk került."

Egy, az Amerikai Egyesült Államok Grocery Manufacturers Association (GMA) (Élelmiszer-termelők Szövetsége) számára 2010-ben végzett A.T. Kearney vizsgálat szerint egy-egy élelmiszer-szennyezési esettel kapcsolatban a felmerülő következményes költségek átlagosan akár egy vállalat éves jövedelmének 2-15 százalékára is rúghatnak. Azok a humán erőforrások és technológia biztosítását szolgáló befektetések, amelyek célja standardizált, hatékony szűrési protokollok kidolgozása, lehetővé teszik az élelmiszer-feldolgozó és -gyártó cégek számára, hogy elkerüljék a fogyasztókat és a gyártók hírnevét károsító szennyezési kockázatokat.

A DairyGuard készülék ide kattintva tekinthető meg működés közben. A tejtermékek elemzésére és egyéb élelmiszerbiztonsági technológiai megoldásokra vonatkozó további információkért kérjük, látogasson el a következő internetes címre: www.perkinelmer.com/food, illetve nézzen be hozzánk a 341. sz. standra a chicagói Dairy International vásáron.(folyt.)

2013. november 4., hétfő 11:56

A PerkinElmer DairyGuard™ készüléke az első olyan analizátor, amely képes kiszűrni a tejporban az ismeretlen szennyezőanyagokat (2. rész)
    Waltham, Massachusetts állam, 2013. november 4., hétfő (Business Wire/OTS) -

Amit a PerkinElmer, Inc.-ről tudni kell

A PerkinElmer, Inc. az emberek és a környezet egészségének és biztonságának javítása terén vezető szerepet játszó nemzetközi vállalat. A cég, amelynek árbevétele 2012-ben mintegy 2,1 milliárd USA dollár volt, megközelítőleg 7.500 alkalmazottat foglalkoztat, több mint 150 országban, és szerepel a S&P 500-as indexében. További információk: 1-877-PKI-NYSE, vagy: www.perkinelmer.com. Csatlakozzon a beszélgetéshez, és kövessen minket a Twitteren: www.twitter.com/perkinelmernews!

Fényképek/Multimédia galéria a következő internetes címen áll rendelkezésre: http://www.businesswire.com/multimedia/home/20131031005102/en/
Az első közeli infravörös technológiát alkalmazó spektrométer segít a tejpor minőségének megőrzésében, és hozzájárul a felhasználók biztonságának növeléséhez. (Fénykép: Business Wire)

Kapcsolat:
Edelman (On behalf of PerkinElmer, Inc.)
Brittney Haynes, 404-460-9664
Brittney.haynes@edelman.com

Forrás: PerkinElmer, Inc.

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendő a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

© Copyright MTI Zrt.