2024. április 19. péntek

2013. szeptember 23., hétfő 13:29

Átverték-e a betegeket a Versysben?
    Budapest, 2013. szeptember 23., hétfő (OTS) - Mind a meddő párok, mind a szolgáltatók megdöbbenten olvasták az Origó internetes portálján 2013.09.17-én megjelent  "Több száz millióval verte át a nőket a meddőségi klinika" című cikket. http://www.origo.hu/itthon/20130917-betiltottak-a-versys-klinikanak-a z-engedelykoteles-genvizsgalatot.html

A cikkre válaszolva a HRI (Versys Clinics néven ismert Humán Reprodukciós Intézet Kft.)  sajtóközleményt és nyílt levelet tett közzé, melyben súlyos vádakkal illette az ÁNTSz-t, az Egészségügyi Tudományos Tanács Humán Reprodukciós Bizottságát (ETT-HRB), annak egyes tagjait és a lombikbébi centrumokat.

Az ETT-HRB állásfoglalása szerint a lombikbébi kezelések során keletkezett embriókon az a-CGH módszerrel végzett genetikai szűrővizsgálat emberen végzett kutatásnak minősül, és így ahhoz a bizottság kutatási engedélye szükséges. A HRI azt állítja, hogy az összes lombikbébi centrumban - így náluk is - az érvényes működési engedélyek az embriók bármilyen módszerrel történő genetikai szűrésére is lehetőséget nyújtanak. A 12 lombikbébi centrum közül 11 respektálja az ETT-HRB állásfoglalását, a HRI nem.

Elsődlegesen azt szeretnénk leszögezni, hogy a lombikbébi kezelések esetén a legfontosabb tényező az, hogy a végzett kezelések eredményeként hány gyermek születik. Sajtóközleménye szerint a HRI-ben (Versys-nél) a teherbeesési arány 48,24%. A honlapjukon közzétett, ellenőrizhetetlen eredményeik azonban merőben eltérnek attól, amit egy szakmai kongresszuson, az ESHRE 2013 londoni konferenciáján közöltek. Eszerint a HRI-ben 2011 májusa és 2013 januárja között 107 asszony 421 embrióján végeztek genetikai szűrést. Közülük 20 esett teherbe, akik közül négyen már szültek és tizenhatan még mindig terhesek. Tehát a HRI-ben lombikbébi kezelésre jelentkező (36,6 éves átlagéletkorú!) nőknek az alkalmazott genetikai szűrés után  mindössze 18,7 százalékos volt az esélyük arra, hogy  gyermekük szülessen. Vagyis a töredéke annak a közel 50 százalékos sikernek, amivel a HRI honlapján jelenleg is kecsegtetik a meddő párokat. Talán mégis megalapozott az ETT-HRB álláspontja, miszerint ez az eljárás még világszerte kísérletnek minősül, további vizsgálatok, fejlesztések szükségesek a rutinszerű alkalmazás előtt.

Mindennek természetesen van egy pénzügyi oldala is, és itt visszakanyarodhatunk az Origo cikkéhez. A HRI honlapja szerint   embriópáronként 360,000 forintba kerül az említett genetikai szűrővizsgálat, természetesen az egyáltalán nem olcsó alap-költségeken felül. A HRI betegei részére 2011 májusa és 2013 januárja között végzett 421 embrió szűréséért a betegek 75 millió forintot fizettek. A meddő párok, akik esetleg évek óta várnak a gyermekáldásra, könnyen gondolhatják úgy, hogy kerül-amibe-kerül, minden költséget állnak, hogy végre gyermekük szülessen. Ha azonban olyan vizsgálatokra kell pénzt kiadniuk, amelyek rontják az esélyeiket, és még nem is tájékoztatják őket az eljárás kísérleti jellegéről, az esetleg tényleg kimerítheti a cikk címében említett "átverés"  fogalmát.

Az ETT-HRB egyik legfontosabb feladata az, hogy az engedély nélkül végzett orvosi kutatásoktól megóvja a betegeket. Az ország vezető lombikbébi centrumai közül eddig egyik sem  kért kutatási engedélyt az embriók  genetikai szűrésére. Ennek az az oka, hogy az eljárás rutin alkalmazásával kapcsolatban rendkívül megosztott a nemzetközi szakma és rutin alkalmazását a döntéshozók egyenlőre nem javasolják.

A HRI szerint "konkurenciaharc" folyik, és ennek tudhatóak be az őket ért kritikák, amelyek sajnálatos módon bizalomvesztést eredményeznek. A HRI-ben 2013  első félévében csupán 65 lombikbébi kezelést végeztek, a többi intézetben 3.500-at. A számok önmagukért beszélnek, különösen annak fényében, hogy a legtöbb intézetben még várólisták is vannak. Véleményünk szerint a bizalomvesztés okát nem a többi klinika, hanem a HRI rendkívül gyenge  eredményei és főként kezeléseik csillagászati árai okozhatják. Ha a HRI-Versys Clinics felelős vezetői úgy érzik, hogy a szakmai véleményünk elfogult, kérdezzék meg azt a 87 meddő beteget (a kezelt betegek több mint 80%-át), akik az új eljárás - a milliós kiadások és ígéretek ellenére is - gyermektelenek maradtak. Az Ő számukra minden bizonnyal találó volt  az Origó cikk címe.

Magyar In-Vitro Fertilizációs Társaság