OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2013. május 9., csütörtök 14:38

Hitelezővédelem, edukáció
    Budapest, 2013. május 9., csütörtök (OTS) - A Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) erős mezőnnyel vonult fel és szerepelt a május 8.-án megtartott Portfolio.hu "Hitelezés 2013" elnevezésű, kiemelkedő szakmai rendezvényen.

    Az MNB, NGM, a PSZÁF, a meghatározó kereskedelmi bankok vezetői és mérvadó pénzpiaci szereplők között, széles szakmai közönség részére megtartott előadásaik során a hitelezővédelem és az edukáció fontosságát hangsúlyozták.

Bódizs Kornél, az Inhold Zrt. vezérigazgatója, egyben a MAKISZ Jogi- és Etikai Bizottságának tagja kiemelte, hogy a 2012 évben közel 1000 milliárd HUF értékben, a MAKISZ tagok által kezelt követelésállomány miként vethető össze az MNB konvergencia jelentésében szereplő hatályos adatokkal. Előadásában kitért arra, hogy a pénzügyi portfólió tisztítás sikere nagymértékben függ a bedőlt követelésállomány kezeltetésének technikáitól, valamint a piaci folyamatoktól, mint ahogy rámutatott arra is, hogy a jelen gazdasági környezetben sajnos az ingatlanpiac stagnálása és a szabályozási kockázat miatt a jelzálog fedezetű hitelek is gyakorlatilag a fedezetlen hitelek jellemzőivel bírnak.

dr. Nemes Ákos ügyvéd, a MAKISZ titkára a portfólió tisztítás akadályaként mutatta be a helyenként túl,- más pontokon pedig alulszabályozott jogi környezetet. Kiemelte, hogy az egységes szabályozói célok és világos retorika hiányában az adósok - sajnos saját kárukra - jogi alapokkal nem bíró híresztelések, féligazságok, valótlan és alaptalan pletykák, információk alapján járnak el és inkább vállalják a jogi eljárásokat fél- illetve félreinformáltságra alapozva, amely jelenség a MAKISZ statisztikák alapján trend jelleget öltött. Az ilyen típusú perek elvesztése esetén az adósnak nemcsak az időközben felmerült késedelmi kamatokat, de a perköltséget, az esetlegesen százezres nagyságrendű szakértői díjakat, valamint a végrehajtási eljárások költségeit is viselniük kell.

Felfalusi Péter, az Intrum Justitia Kft. ügyvezető igazgatója, egyben a MAKISZ elnöke többek között felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy a jelen jogszabályi környezetben, a hitelezők kiszolgáltatottsága, a végrehajtási környezet problémái és a fogyasztók ilyen alacsony szintű ismeretei mellett a magáncsőd intézményének bevezetése - amely egyaránt lehet jó, de végzetes is a nemzetgazdaságra - csak rendkívül átgondoltan vezethető be.

Az előadók egységesen foglaltak abban állást, hogy a követeléskezelés célja nem az adósok ellehetetlenítése, hanem sokkal inkább az együttműködésre ösztönzés, hogy a számukra legkevésbé hátrányos megoldással rendezni lehessen a megnehezült pénzügyi helyzetüket.
Mindezt szem előtt tartva a MAKISZ a közeljövőben a követeléskezelési törvénytervezet kodifikálása mellett a fogyasztók oktatását és képzését célzó kampányba kezd.
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.