OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 16. kedd
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2013. február 6., szerda 09:09

Elhunyt Guy F. Tozzoli, a Világkereskedelmi Központok Szövetségének alapítója (1. rész)
    New York, 2013. február 6., szerda (Business Wire/OTS) - Dél-Karolinában, Myrtle Beach városában szombat este álmában érte a halál Guy F. Tozzolit, a Világkereskedelmi Központok Szövetségének (World Trade Centers Association [WTCA]) örökös tiszteletbeli elnökét, aki a nemzetközi kereskedelem elősegítése révén számos jelentős változás elindítója volt a világ piacain. Guy F. Tozzoli február 12-én töltötte volna be 91 életévét.

    "Mély szomorúsággal értesültünk arról, hogy Guy elhagyott minket" - mondta Eric R. Dahl, a WTCA ügyvezető igazgatója WTCA. "Gyászukban őszinte együttérzéssel osztozunk családjával és a világ számos országában rá emlékező barátaival. A Guy által ránk hagyott örökség azonban mindig velünk marad: az általa 1970-ben alapított WTCA ma már mintegy 100 országban rendelkezik helyi szervezetekkel, és játszik aktív szerepet a nemzetközi kereskedelem fejlesztésében. Ennél is fontosabb azonban az, hogy a szervezet révén tovább él hitvallása, miszerint a kereskedelem és a befektetés a jólétet, a fellendülés elérését szolgáló eszközök. Munkánk során valamennyien elkötelezetten követjük Guy e hitvallását."

Annak idején Tozzoli felügyelte a Világkereskedelmi Központ 110 emeletes tornyainak tervezését, építését, majd üzemeltetését. Neki köszönhetjük a szállítókonténerek elterjedését, miután következetes, kitartó munkával elérte, hogy a new jersey állambeli Newarkban megépült a világ első konténerkikötője, ő irányította New York Cityben a Világkereskedelmi Központ ikertornyainak tervezését és építését, és ő az alapítója a ma már több, mint 300 taggal rendelkező Világkereskedelmi Központok Szövetségének, amely a szerte a világon a "Világkereskedelmi Központ" nevet viselő intézményeket és létesítményeket összefogó szervezet.

Az elmúlt négy évtizedben Tozzoli az általa 1970-ben alapított WTCA tevékenységét irányította, egészen 2011-ig töltve be a szervezet elnöki tisztségét. A 2011 januárjában a WTCA első és örökös tiszteletbeli elnökeként nyugalomba vonuló Guy-t az általa elért rendkívüli eredményeket méltató munkatársai búcsúztatták" - emlékezett vissza a WTCA elnöke, Ghazi Abu Nahl. "Ma abban a biztos tudatban veszünk búcsút tőle, hogy tevékenysége nem volt hiábavaló, hiszen munkáját, elképzelései megvalósítását számtalan ember viszi tovább a világ országait behálózó több száz kereskedelmi központban."

"Évtizedekkel ezelőtt az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára, U Thant a Guy által létrehozott szervezetet 'Kereskedelemben Egyesült Nemzetek'-nek nevezte, és ez ma is igaz" - tette hozzá Ghazi Abu Nahl.

Tozzoli New Jersey államban, North Bergen városában született, és 1946-ban New York Kikötői Hatóságánál (Port of New York Authority) vállalt munkát. A koreai háború idején 1950-től 1952-ig a haditengerészetnél szolgált, majd újra munkába állt a Kikötői Hatóságnál, ahol ő felelt az első konténerkikötő kiépítéséért, és a tengeri kereskedelem New York-ból Newark-ba való átirányításáért.

1961-ben létrehozta a New Yorki Világvásár szállítási szekcióját, és 1962-ben a Kikötői Hatóság világkereskedelmi igazgatójává nevezték ki, azzal a megbízással, hogy alapítsa meg a Világkereskedelmi Központot, és építesse meg a szervezet központjául szolgáló létesítményt. Tozzoli kevesek által támogatott, de sokak által bírált elképzelése nyomán épültek meg a 110 emeletes, 900 000 négyzetméter területű Ikertornyok Lower Manhattanban. A hivatalosan 1973 áprilisában megnyitott tornyok a világ legmagasabb épületeinek számítottak, és - mivel Tozzoli ragaszkodott ehhez - egy étterem, a később világhírűvé vált Windows on the World (Ablakok a világra) is kialakításra került az Északi Torony legfelső emeletein. A Readers' Digest az építkezést "az egyiptomi piramisok óta a világ legjelentősebb építészeti projektjének" nevezte.

1962-ben a nemzetközi kereskedelemből az Egyesült Államok bruttó nemzeti termékének (GNP) 2,7 százaléka származott. Ma ez az arány meghaladja a 22 százalékot, és ez a növekedés nem kis mértékben annak a kitartó, elkötelezett munkának a gyümölcse, amelyet Tozzoli a világkereskedelem fejlesztése érdekében végzett.

1970-ben Tozzoli úgy döntött, ideje nemzetközi szintre emelni a WTC tevékenységét, és megalapította a Világkereskedelmi Központok Szövetségét, amelynek eredetileg hét országban, 15 városban működtek szervezetei. A nemzetközi szervezet azonnal megválasztotta őt önkéntes vezetőjének, és Tozzoli ettől kezdve töretlen lelkesedéssel munkálkodott azon, hogy a szervezet további országokban is létrehozza központjait. Amikor a Kínai Népköztársaság képviselői az 1970-es években hozzá fordultak tanácsért, sikerült őket is meggyőznie arról, hogy hozzanak létre világkereskedelmi központokat, leküzdve azt az ellenállást, amelyet a kínaiak a tajvani világkereskedelmi központ léte miatt tanúsítottak.

Az 1990-es években Tozzoli azon munkálkodott, hogy Dél- és Észak-Koreában is létrejöhessenek világkereskedelmi központok. Erőfeszítései elismeréseként 1997-ben, 1998-ban és 1999-ben Nobel-békedíjra terjesztették fel.

Tozzoli 1987-ben nyugalomba vonult a New York és New Jersey Kikötői Hatóságtól, és a WTCA első, a szervezet által alkalmazott, hivatalosan kinevezett elnöke lett. Ezt a pozíciót egészen 2011. januári nyugalomba vonulásáig töltötte be, amikor a WTCA 'örökös tiszteletbeli elnökévé' választotta.(folyt.)



2013. február 6., szerda 09:10

Elhunyt Guy F. Tozzoli, a Világkereskedelmi Központok Szövetségének alapítója (2. rész)
    New York, 2013. február 6., szerda (Business Wire/OTS) -

    1993-ban, amikor egy terroristák által egy teherautóba rejtett bombával végrehajtott támadás súlyos károkat okozott az Ikertornyokban, Tozzoli, akinek az irodája szintén az egyik épületben volt, három órára egy lépcsőházba szorult. 2001. szeptember 11-én Tozzoli egy forgalmi dugóban araszolt autójával, és éppen a Holland alagút bejáratánál tartott, amikor áttekintve a Hudson-folyó túloldalára arra lett figyelmes, hogy az Északi Torony lángol, majd elborzadva nézte végig, ahogy a második repülőgép belevágódik a Déli Toronyba.

Egy nem sokkal ezt követően a WTCA tagoknak írt levelében mély szomorúsággal emlékezett meg a számtalan elveszett emberi életről, de ugyanakkor arra figyelmeztette a tagokat, hogy éppen a történtek miatt "még nagyobb erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy a 'Béke és stabilitás a kereskedelem révén' jelszó jegyében összekapcsoljuk a világ nemzeteit".

"Guy rengeteget tett a világért, számos célt valósított meg a Világvásár szervezésétől a világkereskedelem fejlesztéséig" - zárta visszaemlékezését Abu Nahl. "Igazi világpolgár volt, és elmondhatjuk, hogy herkulesi erőfeszítéseinek köszönhetően ma egy jobb világban élünk. Nagyon fog nekünk hiányozni."

Tozzolit gyászolja felesége, Cynthia, gyermekei, Susan Tozzoli, Richard Tozzoli, William Tozzoli, Michael Tozzoli, Kathleen Bernaldo és Tom Tozzoli, valamint két unokája.

TÁJÉKOZTATÁS: a családtagok és barátok vasárnap, február 10-én du. 2:00 és 5:00 óra közt vehetnek búcsút Guytól a Becker ravatalozóban (219 Kinderkamack Road, Westwood, New Jersey). A gyászszertartás időpontja hétfő, február 11-e, de. 10:15 óra; helye: St. Matthew's templom, 555 Prospect Ave., Ridgefield, New Jersey. A Tozzoli család arra kéri a gyászolókat, hogy a virágokra szánt összeget adományozzák a Világkereskedelmi Központok Szövetsége Alapítványnak (World Trade Centers Association Foundation) a Guy F. Tozzoli Ösztöndíj Alap létrehozása céljára. Az Ösztöndíj Alapnak szánt adományokkal kapcsolatos tájékoztatásért lépjenek érintkezésbe Niurka Coteronnal a WTCA-nál (ncoteron@wtca.org / tel. +1-212-432-2626).


Amit a The World Trade Centers Association-ről tudni kell

A The World Trade Centers Association (Világkereskedelmi Központok Szövetsége) egy több, mint 300, licensz alapján, mintegy 100 országban működő tagszervezetet tömörítő szervezet, amelynek küldetése a jólét és fellendülés támogatása a nemzetközi kereskedelem és befektetések elősegítése révén. Központja New York City-ben található.

Fényképek/multimédia galéria: http://www.businesswire.com/multimedia/home/20130204006645/en/


Kapcsolat:
WTCA
Bella Heule, 212-432-2640
Executive Vice President
bheule@wtca.org


E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendő a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.